Nordsjön – dygn 2

Dags att summera dygn två av vår överfart till Skottland nu när dygn tre påbörjats. Det strålande vackra vädret har fortsatt, liksom de lite onödigt svaga akterliga vindarna (SE-E-NE). I det läget är det inte alltid den rakaste vägen som är den snabbaste och vi har försökt hitta lämpliga slörbogar för att få lite bra fart. Dessutom måste man ha koll på strömmarna som bitvis är ganska starka. (Vi använder oss av en routing tjänst som hjälper hos hitta en optimal väg. mer om detta i ett kommande inlägg). Därav den lite krokiga vägen som sannolikt visas på Marinetraffic.

Vad har vi då sysselsatt oss med under dagarna? En hel del tid går faktiskt åt till att sova igen den förlorade tiden från nattens vakter. Sen har vi läst, Ulla har på natten lyssnat på ljudbok (tack Gunilla för omtanken!), småpratat, spelat spel, lagat mat, diskat och förstås haft lite koll på segling och navigation. Vi kunde också igår använda vår nya Code 0 större delen av dagen. Premiär för den och den gav fin fart.
Vår tredje besättningsman Mr. Ray har skött styrningen långa perioder på ett föredömligt sätt. Han behöver heller inte sova och äta .
Under gårdagskvällen och natten har vi också kunnat studera diverse plattformar för gas- och oljeutvinning. De ser på dagen ut som tagna ur någon rymdfilm och på natten glittrar alla ljusen och gaslågan ser lite magisk ut i mörkret. Nattvakterna är ganska kylslagna trots det fina vädret och det är skönt att krypa i säng eller värmas av solen efteråt. I morse vid vaktombytet kl 07 så passerade vi 0-meridianen och som på beställning fick vi också sällskap av 6-7 delfiner, som stannade en stund och lekte kring båten. Uppiggande!
Nu ska vi ta en dusch i solen i sittbrunnen så vi är någorlunda fräscha när vi kommer till Skottland. Framåt kvällen räknar vi med att börja segla in i Moray Firth, den djupa vik (ca 75 sjömil) där Inverness ligger längs in. Vi räknar med att fredagen är vår sista dag på Nordsjön för denna gång och att vi har sovmorgon i Inverness imorgon lördag. Allt väl ombord!

8 tankar på “Nordsjön – dygn 2

 1. Hej!
  Låter som en härlig upplevelse, speciellt besöket av delfinerna. Vi ser mest ormar just nu. /C

 2. Grattis till den fina och lugna starten på Off Shore- delen av er resa. Vi tycks ha haft tuffare förhållanden än ni idag – kryss i 9 m/s i den trånga leden genom Gryts skärgård:), då fanns inte tid till vare sig sömn eller dusch.

  En liten undran bara: vad tycker Mr Ray om att ni inte riktigt litar på hans uthålliget utan att ni har städslat en rival till honom (Mr Ray 2) som ni har i beredskap? Har han inte visat några tecken på svarsjuka?

 3. Snart framme, ser jag och hygglig fart håller ni så ni kan nog äta frukost i Inverness. Pass upp på båten som ni snart möter, annats verkar det vara lugnt på havet.

 4. O hi there, welcome to the kingdom of whisky, to the country of the glory history of the evil vikings and to the country of the million sheep. We all hope that you will enjoy your stay. And do not forget to bring back a rare bottle of the finest single malt to your friends in the cold and dark Sweden.

 5. Roligt å lese om deres tur over nordsjøen 🙂 Funny er nå i Lerwick, vi gikk ett stekk fra Smögen til Bergen på 44 timer og deretter 16 timer fra Bergen til Leirwik på Shetland. Masse hilsner fra Staffan, Lena, Kenneth og Gunn i SY Funny.

 6. Tycker att ni seglat förvånansvärt rakt på målet, beaktande, vindar, oljeplattformar, fiskeflottor och ström. Väl seglat! /Thomas

 7. Tack för hälsningen! Roligt att ni så snabbt kom över till Lerwik. Ni måste också fått fina förhållanden. Ha en fortsatt god tur och vi hörs!

 8. Hej kära Håkan, vår trognaste kommentator! Det är roligt att du vill följa med oss på turen och kommetarerna är roliga att få. Vi ser av blogstatistiken att det är mellan 100-200 visningar per dag och det känns kul att så många vill följa oss. Mr Ray har inte visat minsta tecken på svartsjuka. Kanske är det tvärt om så att han måste visa sig på styva linan för att inte bli utbytt :-). Inga hemliga vapen när det gäller seglen, men de vapnen har fungerat väl så här långt. Däremot har vår fina lopolight-lanterna valt att säga upp sig. Otacksam typ som kommer att föranleda ett telefonsamtal till den käcka leverantören.
  Ha en bra sommar med segling och barnbarnen! Många kramar till Ina och dig från oss båda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s