Framme i Inverness

På lördagsmorgonen strax före kl 4 så la vi till i Inverness Marina. Vi fick land i sikte på fredagseftermiddagen, men sen var det en segling på 12 timmar genom Moray Firth in mot Inverness. När man närmar sig Inverness så finns två lite trängre sund och dessa ska man helst  passera runt högvatten pga kraftiga tidvattenströmmar. Det gjorde att vi drog ned på farten något (på slutet gick för motor ca sex timmar) för att komma dit vid rätt tillfälle efter kl 2 på morgonen. Vid hamnpirarna blev vi hälsade välkomna av en morgonpigg ”bottle nose dolphin” som pratade med oss på Flippervis. Mycket trevligt även om vi själva inte var lika pigga vid det laget. En lärdom från det sista dygnet är att inte drabbas av alltför stor eufori över att vara framme och därmed lätta på vaktschemat i förtid – vi föll snabbt ur vaktschemat under fredagskvällen och var därför båda två onödigt trötta när vi väl kom fram. I det här fallet spelade det väl ingen roll, men det skulle ju kunna hända att man av olika skäl inte kan komma iland som tänkt. Det var skönt att somna i en stillastående säng och tyst båt. Tyst är det inte när man seglar och vi ska se över stuvningen i vissa skåp inför nästa överfärd. Vi är nöjda med den första längre överfarten på den här turen och är glada för att den kunde ske under så bra förhållanden.

Här ligger vi nu vid fina pontonbryggor så man inte behöver bekymra sig om tidvattnet. Här är en tidvattenskillnad på upp till 4 meter och just nu är det runt fullmånetid (spring som det heter på tidvattenspråk) då nivåskillnaderna är som störst. Området omkring marinan är inte så charmigt då det är ett hamn- och industriområde. Efter en rejäl sovförmiddag på lördagen, god frukost med nybakt bröd, dusch och incheckning på marinan så begav vi oss på promenad in till centrum av Inverness. Regnet som hade startat när vi lagt till fortsatte att strila. Vi tyckte var det ruggigt och kallt och hade gärna haft vantar på, men skottarna verkar härdiga med bara ben i sina kiltar och tjejer och killar i kortärmat på väg till lördagsfestligheter. Trevlig och vänlig stämning verkar det vara här.

Idag kommer våra vänner Kristina och Gunnar och ska göra oss sällskap genom Caledonienkanalen och på Hebriderna. Det ser vi fram mot mycket!

2 tankar på “Framme i Inverness

  1. Hej
    Skönt att höra att ni är framme och har haft en fin segling. Vi ligger nu i Cherbourg och väntar på rätt vind för att ta oss igenom the race of Aldery.
    Ha det nu riktigt bra och njut av kanalen. Hälsa Nessie.
    Kate & Janne

  2. Hej, Frankrike – då tänker man förstås på god mat och goda viner. Hoppas ni får njuta mycket av sånt. Av skottarna har vi lärt oss att den franska matkulturen kommer från Skottland. Verkar ha förfinats under vägen :-). Vi besökte iallafall igår kväll en jättebra och trevlig restaurang som utgick från skotska råvaror, men rätterna hade lite italiensk twist. Så visst kan skottarna också få till mycket god mat! Idag går vi in i kanalen. Ha en fortsatt bra segling mot Biscaya!
    Ulla & Pelle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s