Biscaya dygn 1

Här kommer ett gästinlägg av däcksgasten Björn. Position i skrivande stund är 48 30.84N, 08 10.59W.

Vi lämnade Kinsale vid 9 på fredagsmorgonen och seglade rakt västerut mot Fastnet Rock. Det är en mäktig fyr i Irlands sydvästra hörn och ett klassiskt rundningsmärke för Fastnet Race. Vi fick ett långt (50nm) kryssben, soligt väder och mycket lugn sjö. När vi rundat Fastnet vid 16-tiden styrde vi rakt söderut och tog kurs mot La Coruña. Vi blev lite överraskade över den ganska höga sjön och starka vinden och tog så gott som direkt två rev i storseglet och lite inrullat försegel. Så har vi seglat under natten och förmiddagen med en fart på 8-10 knop. Vädret har varit klart till växlande med bara ett par korta regnskurar. Både vind och vågor har succesivt lagt sig så nu är det även ganska drägligt att röra sig inne i båten utan att det påminner om lustiga huset…

Det är mörkt på havet och jag kunde ägna en stor del av vakten mellan 10 och 02 åt att njuta av stjärnhimlen ovanför oss. Vi har haft sällskap av delfiner i några omgångar och siktat ett par fiskebåtar och fraktfartyg på avstånd, i övrigt är vi ensamma här ute.

Att sova i båten när det kränger som mest kräver lite tillvänjning varje gång. Jag har kommit underfund med att framstupa sidoläge även är en effektiv position för att minimera krängning. Den så kallade “sjöstjärnan” (eller snöängeln – armar och ben brett isär) fungerar också ganska bra Till sist blir man så trött att man somnar oavsett rullningarna.

Vi räknar med att vara halvvägs mellan Fastnet och La Coruña sent ikväll och hoppas imorgon på att kunna börja klä av oss seglarställ, mössor och vantar. Allt väl ombord!

3 tankar på “Biscaya dygn 1

  1. Bra att tekniken funkar, Cedera kan rekomenderas varmt om ni behöver styra lite mer österut

  2. Vi följer er med spänning på era äventyr. Själva befinner vi oss just nu på Orust omgiven av seglare som er. Kramar

  3. Så fint att höra från er och att veta att allt är bra! Björn, jag tycker om dina beskrivningar av lämpliga sovpositioner vid livliga vågor. 🙂 Nu ser jag mest fram emot: 1. Att få växla några ord via satellittelefonen, och 2. Att om bara några få dagar få återse er! I ett varmare klimat därtill.

    Hoppas att fortfarande är väl ombord. Vi ses på onsdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s