Vidare längs Galiciens kust

Här kommer ännu ett gästinlägg, denna gång från Björn, Josefin, Martin och Anna-Sofia.

I lördags förra veckan lämnade vi La Coruña och fortsatte söderut längst Spaniens Atlantkust. Havet utanför La Coruña bjöd på mycket dyning och de nyanlända gästerna fick en hård start i form av sjösjuka och efterföljande nedbäddning på golvet i sittbrunnen. VI styrde kosan mot Camariñas, en lite onödigt lång segling just denna dag, men den tänkta viken (”Ria” på spanska – de karakteristiska djupa vikarna längs Spaniens Atlantkust) låg för öppen för vinden från väst.
Camariñas är en lugn, och kanske lite sliten, fiskeby med en bra marina. Även här hade vi sällskap av de två svenska båtarna, Solit och Bess Safari Too, och vi blev inbjudna att fira Jan-Eriks födelsedag med Cava, fika och punch. I Camariñas hann Björn, Josefin och Martin även med ännu en fin löprunda till en kyrka som från en höjd överblickar Atlanten.

Efter födelsedagsfirandet tog vi oss den korta sträckan över viken vidare mot Muxia, en ännu mindre by. Där vi låg först på svaj och badade innan vi gick in och lade oss i den fina, men så gott som tomma marinan. Marinan ser nästan helt nybyggd ut, men är ej tagen i bruk (inget färskvatten, duschar eller toaletter) och vi anar att det är ett projekt där pengarna helt enkelt tagit slut. I Muxia fick vi en riktigt trevlig och god middag på en mysig restaurang.

I måndags lämnade vi Muxia för färd vidare mot Fisterra. Seglingen bjöd på soligt väder och betydligt lugnare sjö än tidigare. Dagen bjöd även på resans än så länge längsta deflinshow. Under en hel timme simmade och hoppade de bredvid båten. Björn och Josefin seglade inte den här sträckan utan satte istället båtens två vikbara cyklar på prov genom att cykla de tre milen till Fisterra. En cykeltur som bjöd på många fina vyer av Galiciens landsbygd!

Vi låg vi på svaj över natten utanför Fisterra och seglade sedan vidare till Ria de Muros och ankrade upp utanför staden Muros. Guideboken hade här utlovat ett varmare klimat än i norra Galicien och för oss stämde detta verkligen. Vi har tidigare haft bra väder, men alltid med lite moln omkring oss. Ria de Muros bjöd istället på molnfri himmel och riktig värme.

Tisdagen ägnades åt bad och sol från båten utanför Muros, Vi har bland annat tagit en lång simtur in till stranden och fått se mängder av musselplockare under lågvattnet. Vi blåste förstås även upp Loupans jolle och tog oss in till den mycket mysiga staden. I jakten på lite omväxlingen från den typiska maten med fisk och skaldjur (Martin och Björn ville ha pizza!) så dök vi in på en restaurang som verkligen inte var en höjdare, men i alla fall bjöd på några goda skratt. Muros är verkligen en fantastiskt charmig stad, finast hittills!

Inhandling av mat är ett område som successivt har blivit lite krångligare. Dels måste maten transporteras med jolle när vi ligger på svaj, men framförallt så har vi nu börjat med rutinen att skölja all mat för att undvika att få ombord kackerlacksägg på båten. Detta är troligen något tidigt (bör dyka upp först något längre söderut), men lika bra att komma igång och träna.

Efter lite mer sol och bad har vi idag transporterat oss ännu en kort sträcka över Ria de Muros till Portosin. Här ligger vi kvar tills på fredag då Björn, Martin, Josefin och Anna-Sofia åker hem till Sverige igen. Det lilla vi sett hittills av staden är vackra sandstränder och fantastisk fin miljö om man tar sig upp på höjden ovanför stadskärnan. Marinan får bra betyg med fräscha duschar och trevligt bemötande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s