Från Portosin till Bayona

I fredags morse reste Björn, Martin, Anna-Sofia och Josefin hem till Stockholm från Portosin. Vi fick en härlig sista kväll med magisk solnedgång under middagen. Kvällen var härligt varm och det var ett ordentligt folkliv på stranden tills mörkret föll.

Portosin beskrevs i seglingspiloten som en stad med en bra marina men ”town with no specific charm”. Vi gillade dock Portosin. En jättebra marina med suveränt hjälpsam engelsktalande personal, aktiv båtklubb och bra faciliteter. Staden i sig var väl inte turistcharmig, men det är en lugn fiskestad med fina stränder, bra mataffär och trevliga restauranger. Vi undrade lite över den siren som ljöd ganska ofta under tidig morgon och förmiddag. Lite känsla av flyganfall, men det visade sig vara en signal till uppköparna av fisk varje gång en fiskebåt med fångst kom in.

Vi tillbringade fredagen med att ”reclaima” båten, dvs städa och packa upp allt som vi stuvat undan under den månad som vi haft gäster ombord. Nu känns båten stor och luftig igen! Vi passade också på att packa upp de allra somrigaste kläderna som legat undanstuvade sen vi lämnade Sverige och förpassa nästan allt som liknar kallt klimat djupt ner i stuvutrymmena. Kvar finns bara varsin fleecetröja och tunt underställ.

Pelle har efter moget övervägande och efter konsultationer med det vänliga hamnkontoret i Portosin varit och besökt en frisör. Efter att Pelle berättat hur han ville ha klippningen för hamnkontorets personal så skrev de en instruktion på spanska som Pelle fick ta med till frisören.

Efter att först försökt prata engelska med frisören så tog Pelle fram sin lapp och det väckte stor munterhet hos alla damerna på salongen när frisören hade högläsning från lappen. Pelle hade också fått tilläggslappar med kommentarer av typen ”Ta gärna lite mer” om inte första försöket skulle ha blivit bra, men det blev det eller hur J?

På lördag eftermiddag lämnade vi Portosin och gick till Ria Arousa där vi la oss på svaj över natten norr om ön Isla de Arousa och på söndagen gick vi vidare till Bayona, dit vi fick en jättefin segling. Vi hade skärgårdssegling en stor del av tiden då vi gick innanför nationalparksöarna Isla Ons och Isla Cies. Vi ansökte om tillstånd att besöka öarna redan i La Coruna, men ansökan verkar ha fastnat i någon administrativ kvarn eller hos marinan i La Coruna på grund av något språkligt missförstånd. De skulle nämligen scanna och maila tillståndet när det kom. Galicien har bjudit på enormt vackra och dramatiska vyer med höga gröna berg med en mängd ljusa samhällen och vita sandstränder liggande längs vattnet.

Här i Bayona ligger vi hos Monte Real Yacht Club tillsammans med den svenska båten Solit. Bayona är en trevlig stad och blir den sista anhalten i Spanien för oss. Mot slutet av veckan fortsätter vi söderut till Portugal, men innan dess ska vi hyra bil och äntligen ta oss till Santiago de Compostela och kanske någon vingård. Här i Galicien görs bland annat gott vitt vin av druvan Albarino. Det finns ett gott sådant på Systembolaget, kommer inte ihåg namnet, men det har gulgrönlaktig etikett.

Galicien kallas ju Spaniens våta hörn, då Galicien nu och då får ta del av de lågtryck som passerar Biscaya på väg åt nordost. Idag har prognoserna lovat heldagsregn och en hel del blåst (det första regnet sen vi kom), så vi passar på att pyssla med diverse inomhusaktiviteter.

5 tankar på “Från Portosin till Bayona

  1. Väldigt underhållande läsning 🙂 håller med om albarino, mycket gott! Snart får ni köpa Alvarinho istället. Ta hand om er!

  2. Pelle,
    Du ser ”hemlig ” ut på ett härligt sätt !
    Hoppas allt fortlöper bra! Själva skall vi till Åre för att måla lite Inför vintern !
    Segla väl !

    Mats & Inger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s