Motorproblem i Bayona – Epilog (äntligen)

Idag kl. 9:30 anlände Innaval:s mekaniker Javier med fyra reparerade spridare. Han började återmontera spridarna och efter c:a en timme var detta klart. Nästa steg blev luftning och provkörning vid bryggan.

Allt såg bra ut och nu blev det dags för provkörning på riktigt, en tur utanför hamnen. Spänningen var olidlig!

När jag körde ut från hamnen kände jag direkt att motorn svarade på gaspådrag på ett helt annat sätt. Sakta ökade vi farten och vi kunde passera de kritiska 2300 rpm utan problem. Hurra! Både Javier och jag gjorde V-tecken. Vilken härlig känsla att vår kära motor återigen är pigg och kry.

Fyra trasiga spridarnålar.

Detta har blivit en ordentlig läxa för oss. I fortsättningen kommer vi att vara otroligt noga med att kolla upp
kvaliten på dieseln när vi tankar, kolla filter och vattenavskiljare ofta, kolla packningen på bordsgenomföringen etc etc. Det är bara att konstatera att en modern dieselmotor är mycket känslig när det gäller bränsleförsörjning och det komplexa insprutningssystemet.

Stort tack till alla som engagerat sig i vårat motorproblem: Staffan på Funny, Solit’s besättning, Janne Melin Yanmar Sverige, våra nya Portugisiska vänner Antonio/Frederico/Rui, Martha på hamnkontoret, Bess Safari Too’s besättning.
Ett speciellt tack till Innaval (Jose & Javier) som gjorde ett bra jobb.

Muchas gracias Javier!

Imorgon kommer vi antagligen att lyfta Loupan för att byta offeranoder och allmän rengöring. Ulla kommer tillbaka (bra timing!) imorgon tisdag och vi borde kunna komma iväg mot Portugal på onsdag eller torsdag. Bayona är ett trevligt ställe men nu längtar jag ut på havet igen.

/Pelle

6 tankar på “Motorproblem i Bayona – Epilog (äntligen)

  1. Fantastiskt att allt fungerar igen. Även om du inte hör våra röster så är vi med er hela vägen. Vilken pers men nu har det vänt! Grattis och lycka till med lyftet. Allra bästa hälsningar från Windjak.

  2. Lurigt med diesel utomlands om den pajar motorn. Hur vet man att det är bra kvalitet och inte följer med skräp i tanken? I vilket fall skönt att det snurrar igen. Förresten hur är det med beväxning av havstulpaner och liknande där nere?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s