Äntligen Portugal

I onsdags förmiddag lämnade vi till sist Bayona efter att Ulla komit ner igen på onsdagskvällen. Det var härligt att ge sig iväg igen, även om vi gillade Bayona och speciellt Monte Real Club de Yates väldigt mycket. Vinden var svag och nordlig, så vi fick tillfälle att verkligen testköra motorn hela vägen (ca 60 sjömil) till Leixoes. Leixoes har en stor hamn med en marina intryckt i hörnet och sandstränder runt omkring. Området kring hamnen och marinan är väl inte det charmigaste, men marinan är skyddad trots att hela Atlanten ända till New York (på samma breddgrad) ligger utanför. Promenerar man upp mot den äldre stadskärnan är det mysigt, men slitet. En av Leixoes stora fördelar är närheten till Porto.

Sista veckan vi låg i Bayona lärde Pelle känna två väldigt trevliga portugiser från Porto, den ena, Antonio, är senior vinmakare hos Grahams (som gör portvin) och den andra, Frederico, är journalist på Portugals TV. De hade vänligheten att stå på kajen och möta oss när vi kom hit och de har också försett oss med tips på vin, maträtter och restauranger. Vi testade ett av restaurangförslagen igår kväll och åt en mycket god grillad Sea Bass och drack vin på rekommendation från Antonio. Mums!

Idag på förmiddagen har vi besökt det närbelägna raffinaderiet och fyllt våra två 5-kilos PC-5 gasflaskor. Gas är ju en av de små huvudvärkar som långseglare har, då det inte finns någon enhetlig standard på området, så därför kände vi oss nöjda att vi hittat en bra möjlighet att fylla gasflaskorna. Dessutom till det facila priset av 17 Euro för båda flaskorna.

Efter lunch tog vi metron in till Porto som är en väldigt mysig, men lätt bedagad stad vid floden Duoro.

Där vandrade vi runt på de smala gatorna och njöt av atmosfären, bland annat såg vi den vackra kakelklädda vänthallen på tågstationen.

Vi avslutade dagen med ett besök i Gaia på andra sidan floden, där alla portvinstillverkare håller till.

Självklart gick vi till Grahams, på Antonios rekommendation J, där vi fick vi en riktig VIP-provning av vintageport.

Dorota hette vår trevliga och kunniga ledsagare.

Med lite runda fötter och fullastade med godsaker från Grahams tog vi spårvagnen hem till båten igen.

Nu verkar vi äntligen ha kommit in i de portugisiska nordvindarna där det blåser en ganska frisk vind omkring ost och nord. Den hoppas vi ha nytta av när vi imorgon seglar vi vidare söderut till Figueira da Foz.

6 tankar på “Äntligen Portugal

 1. Hej i solen!
  Härligt att se att ni äntligen är ordentligt tillbaka på banan. Måste vara skönt att ha alla ‘systemen’ fungerande igen. Sköt om er och njut av fina vindar. Robin och Marie

 2. Och nu racar ni mot Dark N Stormy ser jag. Vem når natthamnen först? Och på kajen står besättningen på Bess Safari Too och välkomnar er. Ha det underbart.

 3. Nästan helt rätt analys 🙂 vi stötte på den svenska båten Dark N Stormy i Leixoes, men race var det inte då de gick iväg 2,5 timmar före oss. Men vi kom in till Fig sa Foz 0,5 timme efter, så lite race iallafall. Helt rätt att Bess Safari Too stod på bryggan och tog tampar och sen blev det lite middag. Vi har det verkligen väldigt bra och trevligt!
  Roligt med era kommentarer som värmer och roar oss

 4. Byter gärna med er, vädergudarna är inte med oss på mässa i Gustavsberg i år, igår hällregn i stort sett hela dagen och idag något mindre intensivt, men regn! Porto är fantastiskt, nu är det bara att hitta några ostar som passar till det ni burit ombord i flaskväg. Ha en fortsatt härlig segling, och återigen TACK för bubblet på Ellös!
  Kramar Ewa och Torgny

 5. Rena rama svenskkolonin vid bryggan i Cascais, ser jag. Har ni det trevligt på Hemingway Bar? Men vad gjorde Vendetta på Kattholmen? Hon är ju inte en i familjen!

 6. Jo, här ligger fem svenska båtar nu, varav två (Tinto och Vendetta) har besättningar som är på hembesök i Sverige. Fler svenska båtar är på väg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s