Framme i Porto Santo

Det var en dramatisk vy som mötte oss när det ljusnade på fredagsmorgonen och vi kunde se den lilla vulkanön mot horisonten.

Porto Santo är verkligen en liten ö, bara 11 km gånger 6 km stor med höga berg och sandstränder. Inte mycket växtlighet.

Även efter den här överseglingen så kände vi oss nöjda och glada att se land, även om det den här gången varit en verkligt bekväm översegling med värme. Lite tråkigt kanske med den svaga vinden och så pass mycket motorgång, cirka 30 timmar på tre dygn. Loupan hade förberetts med extra diesel i två 25-litersdunkar och vi kommer att lägga till ytterligare några dunkar inför överfarten till Karibien senare i höst. Den här gången behövde vi inte använda dunkarna.

Vi förundrades på vägen in mot Porto Santo över att vi nu kommit så långt på vår resa att vi ligger med båten utanför Afrika och att det varit så relativt enkelt och lättsamt hela vägen. På väg in mot hamn duschade vi och snyggade till oss inför mötet med marinapersonal och tull. Det var första gången vi fick besöka två olika kontor, men alla är väldigt trevliga och proceduren lättsam.

Vi la till vid 12.30-tiden och strax efter kom Solit.

De hade lyckats få en bläckfisk uppsköljd på däck som nu låg lite intorkad.

Men skepparen verkade inte tveka att sätta tänderna i ”catch of the day”

Vi gick bums upp till den lilla baren här i marinan och åt lunch och tog en efterlängtad iskall öl. Till och med Ulla som inte är någon ölälskare var sugen på den iskalla ölen!

Vilken värme här är! Efter lunchen gick vi raka vägen till den fina sandstranden bredvid marinan och badade i det 26-gradiga vattnet innan vi satte igång att skölja av båtarna med sötvatten och byta lakan i sängarna. Det behövs efter en överfart i de här salta vattnen.

Framåt kvällen blev det chamgagne i Solits sittbrunn och sen tog vi oss in till den lilla mysiga staden ca 20 minuter härifrån, där vi tittade på Columbusfestivalen (Columbus har bott här) och tog en bit mat innan vi promenerade hem igen för en lång natts sömn i stillastående och tyst båt.

Idag har vi storstädat båten inne och en härlig lätt Ajaxliknande doft (spansk variant) kan kännas och nu börjar det bli dags för lunch och ett svalkande bad.

4 tankar på “Framme i Porto Santo

 1. Ni ser verkligen ut att ha det härligt. Varmt och skönt – det är bara att njuta för här blir det bara kallare och kallare och det märks att hösten är i antågande. Ha det riktigt skönt på er fortsatta seglats. Kram Cristina och Anders

 2. Härligt! så bra ni har det och va roligt det är att läsa och se bilder. Kanske något till Arconas höstträff den 8 november. En liten exposé över resan med ljudfil från er?….
  Ha det toppen och sköt om er!
  Robin

 3. Vi har äntligen hittat fram till er blogg!
  Skall botanisera i er seglats fram tills nu. Skönt att se att ni har det bra och att allt verkar ha gått bra överlag. Vi önskar er all lycka till på den fortsatta seglatsen. Sköt om er!
  Kramar från Lasse &Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s