Dags att lämna Porto Santo

Nu har vi varit på Porto Santo i fem dagar. Det har varit väldigt varmt och vi har mest tagit det lugnt med diverse pyssel och nu och då svalkat oss med bad i det numera 27-gradiga vattnet.

Igår hyrde vi, dvs Kate, Charlotte, Janne och vi själva en taxi och tog en tur på tre timmar runt på ön.

Taxin kördes av den trevliga engelsktalande chauffören Miguel

Låter lyxigt med egen taxi för tre timmars sightseeing, men det kostade oss bara 60 Euro för dessa timmar och vi fick mycket intressant information om livet på Porto Santo samtidigt.

Här finns många vackra vyer över det blåa havet och de dramatiska klipporna.

Det har inte regnat här sen i oktober förra året så ni kan gissa hur extremt torrt det är. Allt sötvatten som används på ön kommer från anläggningar där man avsaltar havsvatten. Framställningen av sötvatten är den enskilt mest energikrävande aktiviteten på ön, så det finns inte mycket utrymme för slöseri med vattning här på ön. Det enda riktigt gröna utanför stadens planteringar är golfbanan. Vi fick också veta att man på Porto Santo tillverkar bio-olja av alger som man odlar i stora glasbehållare under inverkan av solljus. De alger som produceras pressas sedan under högt tryck och hög temperatur och blir då bio-olja som används som bränsle i kraftverk. Cirka 20% av öns elförsörjning kommer från detta. Häftigt!

På vågbrytaren runt hamnen har seglare under många år målat sina bomärken. Vi har kunnat se spår efter flera båtar som vi tidigare följt på bloggar eller som är ”kända” båtnamn i långseglarkretsar. Roligt!

Vi och Solit har förstås också målat på vågbrytaren för att föreviga vårt besök här.

Och så här blev det till slut:

Ni som undrar över de mystiska krumelurerna vid sidan av svenska flaggan – det är de kinesiska tecknen för vind och vatten. Tips: det finns en koppling till vår båts namn ”Loupan”.

Vi har avslutat vår sista kväll här med besök på en väldigt bra och mysig restaurang nere vid stranden som Miguel rekommenderade . De grillade räkorna var inte bara jättestora utan också suveränt goda!

Imorgon förmiddag fortsätter vi vidare till Madeira och marinan Quinta do Lorde på sydöstra sidan. Det är en kort tur på cirka 30 sjömil. Det är svårt att få vettig båtplats i huvudstaden Funchal så vi kommer att hyra bil och också åka en del buss för att se oss omkring på ön med Quinta do Lorde som utgångspunkt. Vi räknar med att stanna på Madeira ungefär en vecka.

1 tanke på “Dags att lämna Porto Santo

  1. Ja det känns bra att veta var jag har er.Jag har det bra, i dag är väl tanken den att jag skall träffa Margareta på stan för en pratstund. Höst i luften ,
    men nu på morgonen ser det ut att bli sol någon timme. +8 . Kram Ebba

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s