Dramatik i Las Palmas

Vi kom iväg från Lanzarote vid 18-tiden på lördagskvällen och fick en stillsam och fin nattseglats över till Gran Canaria och Las Palmas där vi kunde checka in vid 10-tiden i förmiddags. Det här är en stor marina med fler än 1200 platser. Ett 20-tal båtar ligger med ARC-flaggan hissad. Trots att det är en så stor marina och att den är del av ett så stort arrangemang som ARC, så har de stora problem med sitt WiFi till allas stora irritation. Just nu finns inget internet här i hamnen alls, utan man får uppsöka något café för att få kontakt med omvärlden för till exempel väderprognoser.
Under eftermiddagen inträffade en väldigt dramatisk händelse då plötsligt en man föll framstupa på bryggan akter om vår båt. Vi störtade till från flera båtar för att se vad som hänt och kunde snabbt konstatera att mannen inte var kontaktbar och blödde kraftigt ur ett par centimeter djupt och fem centimeter långt skärsår på handleden. Det blev tryckförband och högt läge och febril aktivitet för att få hit en ambulans. Att larma en ambulans var inte så lätt då man på 112 ville prata spanska och här på bryggan fanns svenskar, norrmän, italienare, österrikare, fransmän, engelsmän och amerikaner, men ingen som kunde spanska för en sån här situation. Vi fick till sist kontakt med harbour control, som har hand om rörelserna i den stora handelshamnen, via kanal 16 och de hjälpte oss att kalla på ambulans. Efter en stund var både poliser och ambulans på plats och mannen som nu var vid medvetande kunde föras till sjukhus. Mannen visade sig ligga med sin båt vid samma brygga som oss och det verkar ha varit ett självmordsförsök, som han sannolikt ångrat och gått upp ur sin båt för att kalla på hjälp och sedan svimmat. Hur det än är så var det en uppskakande händelse.
Imorgon kommer vi att gå på en liten rekognoseringstur för att bättre kunna planera återstående förberedelser inför ARC starten. Eventuellt seglar vi vidare till La Palma i morgon kväll, en tur på ca 140 sjömil.

1 tanke på “Dramatik i Las Palmas

  1. Huva! Vilka tragiska upplevelser ni får vara med om! Den sjukvårdsutbildning som vi misstänker ni har genomgått fick nu omsättas i verkligheten. Det är ”skönt” att det händer på ort och ställe där hjälp kan erhållas om än med vissa språkliga problem. Igår täckte vi Cordula och nu väntar vi på den riktiga hösten (hittills ingen frostnatt ännu). Segla lugnt och ta hand om er!
    Lasse & Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s