10 dagar kvar – besättningen är fulltalig

Vi har haft trevliga dagar tillsammans med Sofia, även om vädret inte visat sig från sin allra bästa sida. I måndags eftermiddag kom också Björn och Martin ner. Vi fick ett dygn tillsammans hela familjen, vilket verkligen var roligt då det var första gången som vi alla sågs sen vi seglade hemifrån för fem månader sedan.

ARC-programmet är nu i full gång och vi hade ”Security check” igår eftermiddag. ARC har en ganska omfattande kravlista som den intresserade kan hitta på deras hemsida. Vi har förstått att många Atlantöverseglare sneglar på den som guide,även om de inte deltar i ARC och vi har ägnat en hel del tid (och pengar!) för att se till att kraven är uppfyllda. En av de sista sakerna vi hade kvar var att rigga och demonstrera nödstyrning.

Kontrollen gick fint och vi fick tummen upp, men som förbättringsförslag fick vi rådet att dela upp innehållet i grab bagen på två väskor så det inte blir så tungt.

Vi har nu börjat slutförberedelserna på allvar och igår eftermiddag gjorde vi upp en meny för tre seglingsveckor samt reservtid. Mycket mat blir det! Vi vill ju äta gott , även om det inte blir några 3-rättersmenyer direkt. Björn och Martin har också varit testpiloter för lite konservprovning.

Vi behöver komplettera med konserver för att inte hungra om seglingen skulle ta väsentligen längre tid än vi räknar med eller om kylen skulle haverera. Här gäller det att klara alla sorters situationer och det är viktigt att fylla utrymmena med mat som man tycker är ätbar.

Vi har för första gången haft stormfocken uppe och kollat att den passar som den ska. Det är väl lite typiskt att man har så svårt att ta sig för att prova den utrustning som man hoppas att man ska slippa använda.

Idag började ARC’s seminarieprogram och vi har alla fyra tillbringat större delen av dagen på skolbänken. Ämnena har varit Emergency management, Rigging, Weather and Routing, Provisioning och Fitness at Sea.

Varje kväll är det ”ARC-Sundowner” med drinkar och tilltugg och andra festligheter, men ikväll har Martin och Björn stått för middagsbestyren och vi har ätit en god middag ute i sittbrunnen.

I morgon ska vi ut med båten och träna bland annat man-över-bord med hela besättningen och på kvällen är det dags för ARC Official Welcome Party.

7 tankar på “10 dagar kvar – besättningen är fulltalig

 1. Härligt att höra från er. Vi följer er här hemifrån med spänning och intresse. Ha det gott och stor kram till er alla. Eva

 2. Min erfarenhet av nödutrustning.
  När jag och några vänner förliste en septembernatt i Stockholms skärgård. Allt gick bra, vi hade gott om nödrakter och handbloss (Flares). Nödrakter med utgånget datum hade tidigare provats på nyårsafton, de visste jag hur man använde. Vi skulle haft större nytta av handblossen, eftersom det fanns fartyg inom synhåll. Handblossen hade vi ingen aning om hur man skulle tända. Det var inget fel på blossen men det var mörkt. Vi fick fortsätta med nödrakter, vilket skapade mera uppståndelse än vad vår förlisning behövde.
  (Jo, båten sjönk, oj vad fort en segelbåt sjunker när det går hål iskrovet. Vi blev upplockade från vår gummijolle av Sjöräddnigssällskapet. Ute på havet får man söka andra lösningar.)
  Så, kolla in handbloss och nödraketer, svårt att läsa instruktionen när de behövs.
  God segling önskar
  Thomas

 3. Vi blir ju inte direkt förvånade över att ni klarat security check och tidigare rigg check utan större problem. Det stämmer mer med den bild vi har av er bägge. Ordning och reda på allt – det är gott att ha på en segelbåt. Vi kommer att följa er mer intensivt nu när ni går in i ”skarpt läge”. Vi har tittat på filmen ”Vildmarkshav” med Northern Light och deras segling ”jorden runt i Södra Oceanen och man inser att vi har det ganska tryggt ute i den svenska skärgården!
  Skönt att se att ni njuter av livet och har det gott medan vi här hemma ser till att ”hjulen rullar”!
  Hoppas på förliga vindar när det är dags!
  Kramar
  Lasse & Pia

 4. Om ni uppfyller hela den checklistan har inget lämnats åt slumpen.
  men
  Ojojoj vad vår fd båt hade blivit sågad av ARC-kontrollanten.

 5. Jag har litet svårt att ta till mej att ni skall ge er av ut på ”stora vatten,” tiden går fort då man är gammal och det gör att jag knappt hinner med. Det är drygt 5 mån. sedan ni gav er iväg, vart har tiden tagit vägen ?Det är säkert de täta kontakterna som vi har som gör att jag inte riktigt förstår att ni är så långt borta. Kramar till er alla. Ebba

 6. Spännande att det börjar närma sig start. Vi ha kollat en del på ARCs hemsida och det verkar mycket välorganiserat. Anna, Anders o Isak åker till Teneriffa på tisdag och kommer att vinka när ni seglar förbi. Vi kommer att följa er varje dag under överseglingen.
  Kram Kicki och Gunnar

 7. Hej! Fortsatt mycket kul att läsa om era äventyr. Sitter i Åre, efter säsongens 2 första skiddagar. Rekordtidig start med 2 öppna nedfarter. Alla är vi sålda på vår ”grej” – vatten eller snö! Egentligen samma sak, olika temperatur bara! Har nu också fixat julpyntningen inför att hela familjen kommer tillbaka ett par dagar före julafton. Hoppas ni får en fin överfart med rätta vindarna och med ett tidsschema så att ni inte behöver använda er av dom minst goda konserverna. Kram på er från Marianne o Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s