Händelserika dagar

Nu har det verkligen varit mycket på gång!

I fredags var vi ute och tränade man-över-bord med både en fender och senare Björn som nödställda. Både fendern och Björn blev räddade. Fendern var en ”Pelle-atrapp”, dvs Pelle deltog inte i övningen, utan vi andra tog ner seglen och styrde tillbaka och fiskade upp fender-Pelle. Vi provade sen att lyfta Björn ur vattnet med en lina genom ett block på bommen och det gick fint, även om det var obekvämt för Björn som först hade halats in med hjälp av vår Lifesling.

Det var första gången som Lifeslingen packades upp och användes och det var bra att se att allt inte löper ut helt enligt de pedagogiska skisserna på väskan, utan det krävdes lite improvisation och trixande.

På vägen tillbaka till vår plats i marinan passade vi på att tanka diesel, både i vår vanliga tank och de sex 20-liters dunkar som vi numera har surrade på däck. Vid mackbryggan låg också det svenska skolskeppet Falken.

De startade sin översegling till St Barth ett par timmar senare.

På kvällen var det Welcome Party med Las Palmas stad som värdar. De bjöd på underhållning för både seglarbarn och vuxna samt tapas och goda drycker. Här tittar Björn på trollkarlens show tillsammans med den väldigt charmerande Jonas (4 år) från vår norska kompisbåt Hakuna Matata som vi träffade på tidigare i höstas.

På vägen dit lekte de följa John

Även föräldrarna, Siv och Björn Arne är trevliga och vi pratas vid alla dagar här på bryggan

I lördags var det dags för skolbänken igen och vi var alla fyra på ett seminarium med Jimmy Cornell. För er som inte är inne på långsegling så kan vi berätta att det är en person som gjort flera jorden runt-seglingar tillsammans med sin familj och också skrivit flera böcker. Han har nog något av rocstjärnestatus i långseglarkretsar. Det var ett intressant seminarium som stor del handlade om de nya väderdata som Jimmy och hans son samlat in för de stora haven och som delvis visar på ändrade förutsättningar när man planerar långfärdssegling.

Här finns nu många båtjournalister som skriver om ARC och vi har blivit intervjuade av både Oceanseglarklubbens tidning Oceanseglaren och tidningen Båtliv.

I söndags var den officiella öppningsceremonin för ARC och alla tågade med sin nations flagga.

De fem svenska båtarna var ju förstås också med

Vid yttre hamnpiren var det tal från olika personer och sedan flagghissning och salut.

Det var svårt att inte känna sig lite högtidlig och pirrig när vi blev önskade god seglats och välkommen till St Lucia från deras överresta representant. Här ses Jimmy Cornell, hans hustru Gwenda och St Lucias representant.

I måndags morse åkte Björn, Martin och Ulla till Carrefour för att bunkra icke-färskvaror. Det blev nästan ett heldagsprojekt med tre timmar hos Carrefour med tre kundvagnar och en väldigt noggrann inköpslista.

Största jobbet var dock hemma vid båten där alla förpackningar skulle tas bort och det mesta skulle sköljas och torkas och sedan stuvas i båten. Gissa om det var rörigt innan alla varor från de ca 25 kassarna var stuvade!

Dessutom har vi jobbat med andra slutförberedelser som t ex sanerat vattentankarna, frostat av kylarna, köpt fiskeutrustning plus annat smått och gott på båten. Pelle har gjort några justeringar i riggen och passade då på att ta lite bilder över marinan som är fylld av ARC-båtar. Här de närmaste pontonerna.

Kommande dagar blir kanske ännu mer intensiva för nu ska ju allt bli klart inför söndagen. Starten går kl 13 och vi ser alla fram mot att få komma iväg på denna spännande översegling.

8 tankar på “Händelserika dagar

 1. Godmorgon Ulla, jag följer med spänning era uppdateringar om allt ni får vara med om. Jösses, vad mycket förberedelser det är innan ni kommer iväg. Lycka till nu med överseglingen och jag ser fram mot nya statusrapporter! Kram, Marie W RD06

 2. Fantastiskt spännande! Alla här hemma följer er med stort intresse och inlevelse i era intressanta och målande beskrivningar. Gissa vad som står högst på snackis-listan på SARC mötena?…. Den 6 december 18.30 är det glögg på Arcona. Om vi tänker på er ute på havet så kan ni låtsas att ni har en glögg och höja ett glas 19.00 när vi drar igång med Torgny och gänget! Så roligt att ni snart är på startlinjen och att vi får följa er på havet! Bästa bästa hälsningar från Robin.

 3. Åh va kul ni ser ut att ha det! Jag är avis och längtar efter er! Kul att Björn hittat en lekkamrat också, känns tryggt för en orolig syster;)

 4. Såå spännande att läsa om er! O vilka fina foton,Lycka till önskar vi er ! Anki &Svenne iMjöööölby

 5. Ja det är helt fantastiskt vilken tillställning detta är. Det är säkert svårt att sätta sej in i det hela då man är hemma i Sverige, men underbart att vi kan följa er i ert digra program. Du Ulla är fantastisk på att skriva och berätta, man kan riktigt leva med. Här har vi haft en underbar novemberdag, sol och + 10 grader, man får nästan vårkänslor, men mörkret kommer och säger att än så är det långt till vår.Kram till er alla Ebba

 6. Hej …
  Det verkar som om ni har en intensiv period nu innan avseglingen. Vill passa på att önska er en riktigt fin översegling med härliga vindar och många guldmakrillar …
  Varma hälsningar
  Mary

 7. Hej Loupan
  Vi har följt eran resa hela vägen, mycket spännande, lärorikt och intressant.
  Vi har fått en bra och bild av era erfarenheter så här långt, och det kittlar i långseglar tarmen måste erkännas.
  Vi önskar er all lycka på överseglingen och ser fram emot nya rapporter så snart ni får möjlighet att rapportera igen. Det kommer att bli tomt att somna utan senaste rapporten 😉

  Segla lugnt!
  Michael&Helena
  S/Y Mary of Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s