Mot Västindien – dygn 3

Tack för era kommentarer på vår blogg! Vi får dem per mail och det känns verkligen roligt att höra av er och veta att ni tänker på oss där hemma. En höjdpunkt på dagen med högläsning för hela besättningen.
Vi har fortsatt bra vindar runt 20-25 knop från nordost (inte OSO som vi skrev igår. Fingrarna slant lite). Prognoserna säger att vi kommer att ha liknande vindstyrka fram till och med söndag, men mer vridande mot ost. Vi fick en väldigt gungig natt och hade lite svårt att sova ordentligt. Det är lite underligt med vågmönstret, då det under många timmar kan vara harmoniska vågor från ett håll och sedan plötsligt en period med ytterligare vågor från annat håll. Det är då ett lätt irriterande oförutsägbart gungande kommer och det blir svårt att hitta en bra och avslappnad sovposition.
Vi har ställt om klockan för andra gången under vår översegling och är nu i tidszonen UTC-2, dvs ni i Sverige ligger tre timmar före oss.
I dagens positionsrapport från ARC kunde vi se att vi med en direktlinje har cirka 2160 sjömil kvar till St Lucia, av de ursprungliga 2700 sjömilen. I verkligheten kommer vi knappast att följa direktlinjen utan får anpassa oss till rådande vindförhållanden.
Dagens meny består av Pollo tonnato till lunch (version av den italienska rätten Vitello tonnato) och Fläskfile med ädelostsås till middag. Vår första mango har mognat tillsammans med ett par bananer så det blir nog efterrätten ikväll. Kanske lite fredagsmys kan smygas in också. Sofia hade godis från Sverige när hon var på besök, så det har vi börjat mumsa på.

Watermakern är igång nu för dagens vattentillverkning och vi tänkte härmed starta tävlingen “Dagens fråga”:

Fråga 30/11: Hur stor daglig vattenförbrukning har vi på S/Y Loupan?

Svara via bloggen så håller vi reda på rätt svar och vem som vinner och kan kassera in priset . Kommer inte exakt rätt svar så får den som kommer närmast poängen.
Imorgon kommer en ny fråga.

Allt väl ombord!

14 tankar på “Mot Västindien – dygn 3

 1. Hej på er!

  Så fint det är att kunna följa er här på bloggen och få en bild av hur ni har det på båten. Pratar ju med Björn via mail, men ändå väldigt trevligt att läsa dessa inlägg måste jag säga.

  Roligt att ni inför en daglig fråga! Klurade lite på hur stor mängd vatten som kan tänkas gå åt, och gissar att det är betydligt mindre än vad jag först tänker mig… Gissar på 10,5 liter om dagen.

  Ta hand om varandra och njut av äventyret! Vi ses om inte alltför länge, det ser jag verkligen fram emot.
  Kram,
  Josefin

 2. Hej hej. Vi följer er blogg med intresse även om vi inte skrivit kommentarer tidigare. Sprang på Håkan F på McDonalds Värmdö i höstas och han tipsade om bloggen! Det är både spännande och roligt att läsa om era strapatser. För vattenförbrukningen gissar vi på 7,8 liter.
  Hälsningar
  Gunnar o Tordis Bäckman
  Arcona 400 nr 73 ”Ametist”

 3. låter härligt. eftersom ni duschar, lagar mat, diskar m.m. tror jag att ni gör av med 54 liter vatten per dygn. förövrigt snorhalt på vägarna i mälardalsområdet. Minus 4 grader
  Till Martin vill jag hälsa att Anna just nu är i Malmö hos farmor.

 4. Hej på er!
  Trevligt att följa er på bloggen och positions kartan. Innan man skalat upp kartan ser det ut
  att vara ett tätt lopp 😉 Hur många segel, från medtävlare, kan se under dagen?
  Vilken segelsättning har ni i de rådande vindarna?
  VI gissar att ni kostar på er en dusch nu och då, så då tror vi att ni förbrukar i snitt 16 liter/dygn ombord.

  Segla väl!
  Michael&Helena
  S/Y Mary

 5. Er resa verkar ju ännu så länge vara en ‘walk in the park’ jämfört med hur vissa andra båtar har det. Läs till exempel bloggen som den svenska båten Triumph, med bl a Mange Olsson ombord, skriver. De tycks satsa allt för att komma först i mål med åtföljande haverier och umbäranden på minuskontot. Jag har oerhörd respekt för de utmaningar som ni ställs inför, hur ni har förberett er för dessa och hur ni mästerligt samarbetar för att reda ut det behöver göras. Fortsätt på det viset, så kommer allt säkert att gå bra hela vägen.

  När det gäller frågan vågar jag inte svara. Jag gissar att 1:a pris är att bli upphissad i masten e dy vid lämpligt tillfälle och eftersom jag får svindel när jag kliver upp på en kökspall avstår jag.

 6. Hej igen

  Vaknade och kände på mig att ngt blivit fel. Trykfels Nisse alltså.
  Gissningen skall vara 86 l/dygn.
  /Michael&Helena

 7. Ni är nog extra sparsamma på vattnet i början, men inte extremt snåla. Min gissning är 14 liter. Jag har fått namnet på en duktig Raymarine-tekniker som heter Janne Gustafsson på JGA Marinteknik, epost janne(at)jgustafsson.se. Kanske kan ni mejlväxla med honom om vindgivaren. Om displayen är släckt, visar steck eller visar noll är viktiga leddtrådar.

 8. Hej alla ombord!
  Det är verkligen roligt att jag får följa er resa över vida hav till ST Lucia, som var Barbros och min favorit bland Karibiska öarna. Vi besökte ön tre gånger.
  Ni är ute på ett stort äventyr och det gläder mig att Björn får uppleva detta.
  God tur och god fortsättning på er resa.
  Varma hälsningar
  Nisse

 9. Här är allt väl, vilket det också verkar vara där ni är. Skönt det. Peter och Ingbritt var här på en snabbvisit i går lunchtid. Vi åt och pratade en del och så hjälpte Peter mej med vissa tekniska grejor, bl.a att hitta er litet lättare i gyttret av båtar. Vattenförbrukningen, ska jag säga 15,7 l .Räknas det som spolas på toaletten in i
  vattenförbrukningen också ? I så fall tror jag nog att 15, 7 är för litet. Kramar Ebba

 10. Ohoj! Följer naturligtvis färden i er bloggbok. Jag gissar på… 62 l/dygn. En annan sak: skulle vara intressant att se hur mycket det gungar :-). Är det möjligt att tanka upp en filmsnutt?

 11. Hej
  Eftersom ni har watermaker behöver ni ju inte snåla utan kan lyxa lite, alltså
  Grabbarna tvätt och dusch 3*8 liter
  Ulla tvätt och dusch 10 liter
  Matlagning 2 liter
  Disk 4 liter
  Dryck 4*1,5 liter
  Spillt 1 liter

  Dvs 47 liter

 12. Vad kul att ni nu är på väg över atlanten! Vi önskar er all lycka på er överfart!

  Angående vatten: så gissar jag att ni inte färskvattenduschar särskilt mycket nu på överfarten, och är sparsamma med vattnet i allmänhet, och därför tror jag att ni tar slut på 17 liter vatten per dygn!

  Hälsningar
  Fredrik & Julia
  S/Y SusieQ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s