Mot Västindien- 6 december

Efter gårdagen följde en natt då vi hela tiden på långt avstånd kunde följa åskväder som låg ute på havet. Vi var varnade av Mads att det skulle kunna finnas en hel del åska och kraftigt regn i samband med en lågtryckspassage längre norrut. Vid 5-tiden på morgonen var det sedan dags att stifta närmare bekantskap med åskan och regnet. Som tur var blev det inte så kraftig åska på nära håll, men våra livs häftigaste regnväder som varade i tre timmar. Häftigt var ordet! När regnet slutat dog vinden och vi har gått för motor några timmar när vinden helt dött ut. Man får göra det i cruisingklassen, som ju vi seglar i. Dock får man tilläggstid för motorgång, men det är inte så kul att ligga och gunga i dyningen (2-3 meter) heller. Vi hör andra båtar på VHFen runt omkring som också saknar vinden. Hela båten är nu som ett torkrum, men det är varmt så innan kvällens vaktpass ska nog sjöställen vara torra. Prognoserna talar nu om mycket svaga vindar fram till söndag, men vi hoppas ändå kunna segla så mycket som möjligt av fram tills dess.

Tre flygfiskar blev nattens ofrivilliga fångst och Anna-Sofia har delgett oss lite flygfiskkunskap som kanske kan vara roligt för er att ta del av också:

Flygfiskar (Exocoetidae) är en familj fiskar bestående av ca 50 arter grupperade i sju till nio släkten.
Flygfiskar återfinns i samtliga oceaner, huvudsakligen i varma tropiska och subtropiska delar av Atlanten, Stilla Havet och Indiska Oceanen. Deras mest märkliga egenskap är bröstfenorna, som är ovanligt stora, och som tillåter fisken att efter ett kraftigt hopp göra korta glidflygningar i luften ovanför havsytan för att undfly rovdjur.
Fiskar med långsträckt kroppsform och med förstorade, vinglika bröstfenor. Hos en del arter har både bröst- och bukfenorna förstorats. Både de ”2-vingade” och ”4-vingade” grupperna glider eller segelflyger i luften på utsträckta fenor efter att med stark fart ha simmat strax under vattenytan. Ändamålet för dessa flygfärder är möjligen att undkomma rovfiskar.
Företar ofta hopp upp över vattenytan med efterföljande glidflykt på fenornas breda bärplan. Den behöver nära nog endast beröra vattnet med stjärten för att med dess vibrerande drivrörelser i ytvattnet på nytt få skjuts uppåt och segla 100-200 m på 1-9 m höjd och med upp till 55 km/h. Seglatsens längd beror av vindförhållandena. Upp till 3 sådana segelturer kan ske utan att fisken går ned i vattnet med hela kroppen. Varje luftfärd pågår under 5-20 sek. Arten följer ofta sardinstimmen. Nattetid attraheras arten av elljus.

Det kanske är våra navigationsinstrument som lockar?

På frågan om hur många båtar vi hade sett de senaste två dygnen så var rätta svaret: 1, vilket ger Thomas poäng. Dessutom var det en riktig gissning att det var ett handelsfartyg. Vi hade VHF-kontakt och bad honom kolla att vår radarreflektor fungerade, dvs att vi syns med ett stort och tydligt radareko.
Svaret på frågan om var Björn och Martin har ont är: rumpan. Vi utser därför Ulf till vinnare och han får ett poäng i vårt block. Och varför då? Jo, detta orsakas av att man hasar omkring på de teakklädda ytorna i sittbrunnen när båten rör sig ordentligt i sjögången. Detta plus fukt och salt ger en härligt svidande rumpa. Bonuspoäng får Helena för svaret “ont i hjärtat”, vilket är helt sant också. Det kan vi se på de tårfyllda ögonen i samband med telefonsamtalen per satellit med Josefin och Anna-Sofia.

Dagens fråga 6/12: Eftersom rumpan var rätt svar på förra frågan så leder det osökt in på frågan “Hur många toalettpappersrullar stuvade vi in i båten före avfärd”?

Allt väl ombord och håll tummarna för mer vind snart!

10 tankar på “Mot Västindien- 6 december

 1. Ni har packat 9 rullar (åtgång 3 per vecka). Om det är kvalitetspapper räcker det 🙂

 2. låter häftigt men kusligt med åskväder. flygfiskarnas mönster verkar intressant – men hur smakar dom??? jag tror att ni har stuvat ombord två storpack a 12 rullar dvs 24 rullar allt utifrån mottot SHIT HAPPENS

 3. Svaret om grabbarnas rumpor leder till intressanta frågor om Ulla och Pelle. Varför har ni inga problem? Har ni blivit ärrade av längre tid ute? Har ni bättre inbyggd sittdyna? Har ni privata små kuddar att sitta på? Har ni suttit nere i ruffen på hela ryggen? Har ni cykelbyxor?
  Vet inte om jag vill ha ett svar, kan vara roligare att spekulera privat.

 4. Jaså det var ont i rumpan. Kanske är det fenomenet babianstjärt som är känt för många sjöfarare. Vi gissar på 20 toarullar.
  /Gunnar

 5. Intressant presentation av flygfisken.

  Idag var vi, SARC, i Gusavsberg och hade ”Glöggparty” på ARCONA Yacht. Kallelsen gick ut för några veckor sedan.
  Vi, Leena och jag har deltagit på dessa partyn ett antal ggr. Denna gång var vi 5!!!! båtägare närvarande. Vad är orsaken till den magra skara som kom? Det finns från min sida 2 hypoteser. Endera att du Pelle inte närvarade. Eller att man annonserade ut att Torgny skulle närvara 😜
  Det kan vara en motfråga till er att svara på, så har jag satt griller i edra huvud oxå…………..
  Man läste upp ett brev från er och alla vi närvarande tyckte det var mycket trevligt skrivet.

  Torgny presenterade BOO Marins historia till dagens ARCONA Yacht. Det gjorde han väldigt bra och på ett trevligt sätt.
  Inte visste jag att även hans farfar samt morfar var framngsrika seglare. Pappa Bengt har ju många av oss äldre seglare träffat. Bengt svarade ofta i telefon då vi lät bygga våran 40 DS 1999.
  Vid 20.00 var det hela slut.

  Igår hade vi ett otroligt besvärligt snöfall som lamslade hela innerstan. Stomlinjen med buss 1, 3 samt 4 slutade gå med de blåa bussarna. Man satte in små bussar som klarade de snöiga gatorna utan att fastna i små uppförsbackar. Stan var lamslagen men tunnelbanan fungerade. Det kom mellan 30-50 cm på ett dygn, samt blåste kuling i östra Svealand. Hela ostkusten var utsatt.
  Detta kan också vara orsaken till det magra deltagarantalet ikväll. Eller att Pele är ute och slarvar på havet😄😜

 6. Tror sjuuuukt mkt papper. Minst 32 rullar. Tänker inte förklara varför. Här är det vittvitt o granar med julbelysning på gården, mysigt!

 7. Hej!

  Det är så trevligt med dagliga uppdateringar som kommer in varje morgon. Det är lite som att öppna dagens lucka i adventskalendern! Kan ni äta flygfiskarna? Jag tror ni stuvade 35 rullar.

 8. Tack Ulla för telefonsamtalet. Här har vi full vinter. Barbro Resare ringde igår och berättade om den hjälp de får av Peter med plogning, t.o.m. postbilen som åkte in i en snödriva i backen var han och hjälpte till. Just nu verkar han vara ”Rosendals hjälte”
  denna tidiga vinter. ”toarullar 36 st,

 9. 38 rullar tror Titti och Ulf tror 42. Vi håller tummarna för vind i seglen så att pappret räcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s