Mot Västindien – 10 december

I ett par dagar har vi haft relativt molnigt väder. Ganska skönt, tycker vi, då temperaturen i vattnet är uppe i 28,5 grader och minst lika varmt i luften. De flesta nätter under vår seglats har det kommit en eller flera så kallade squalls. Det är korta, men intensiva regnskurar med stark vind runt 30-35 knop. Squalls rör sig i vindriktningen så det gäller att hålla utkik både på himlen och på radarn, där regnet syns bra, så man inte blir överraskad. Normala nattklädseln är shorts och t-shirt, men seglarstället får åka fram när en squall nalkas (åtminstone jackan). Squalls är en av orsakerna till att vi alltid revar till natten så att den som har vakt i normalfallet ska klara hanteringen av båten även under en squall utan att behöva väcka någon annan. Fördelen med squalls är att båten får sig en ordentlig avsköljning med sötvatten. Det behövs, då den ibland ser ut som en anläggning för framställning av flingsalt . Inne i båten för Martin krig mot nedsaltning genom att varje dag torka av snickerier och golv.

Idag var det dags för nästa komponent att ge upp. Denna gång var det Pelles dator som kraschade. Atlantlivet tar tydligen hårt även om datorn inte lämnat navigationsbordet. Nu har programmet från Mailasail för kommunikation med omvärlden installerats på Ullas dator.
Ikväll stötte vi på första vakuumrätten som blivit dålig, så chili con carnen fick raskt bytas mot tortellini till middag. Till lunch avnjöt vi kycklingsallad.

Vi har kört watermakern ett par timmar idag och kunde då konstatera att den nu producerat cirka 1000 liter färskvatten sen vi installerade den. För detta har den använt 10 000 liter saltvatten.

Dagens fråga 10/12: Hur många timmar har vi totalt kört watermakern för att producera de 1000 liter som nämns ovan?

Ikväll har vi 400 sjömil kvar till St Lucia och allt är väl ombord!

4 tankar på “Mot Västindien – 10 december

  1. Jag såg er på Yellowbrick igår, så spännande att ni börjar närma er målet. Passa på att njuta nu för helt plötsligt är det över. Även om detta bara är ett delmål och mycket mer spännande väntar er. Jag har spenderat ett par jul/nyår i Västindien så jag vet vad ni har att vänta er inkl häftiga regnskurar. Svar 36 timmar.

  2. Jag såg er på Yellowbrick igår, så spännande att ni börjar närma er målet. Passa på att njuta nu för helt plötsligt är det över. Även om detta bara är ett delmål och mycket mer spännande väntar er. Jag har spenderat ett par jul/nyår i Västindien så jag vet vad ni har att vänta er inkl häftiga regnskurar. Svar 36 timmar.

  3. nu är ni ju nästan framme – kä’nns lite floppigt – så kul att följa er på nätet. glädjer mig att Martin ivrigt går in i rollen som fejare
    ser frram emot någon av er i lucialinne om några dagar
    eftersom jag inget vet om vattenrening skriver jag 50 timmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s