Mot Västindien – 11 december

Idag har vi haft vår varmaste dag hittills med sol och svagare vind. Vi till och med passade på att svalka oss i regnet när en häftig squall kom på eftermiddagen. Vi har seglat lite långsammare och vindarna skulle kanske tillåtit spinnaker, men vi softade lite med våra två försegel. Vi har för sista gången justerat tiden för en ny tidszon och är nu i UTC-4, dvs fem timmar efter er. I den här tidszonen ligger också vårt mål för seglatsen.

Några kommentarer till funderingar ni haft på bloggen kommer här:

Autopiloten har fått styra båten större delen av vägen. Oftast klarar den det riktigt bra, men ibland får den svårt med besvärlig sjö där den inte riktigt hinner med att parera. Vi handstyr kanske 1-3 timmar per dag, delvis på grund av vågorna men också för att känna av balansen i båten och spara lite ström. Autopiloten är utan tvekan vår mest värdefulla utrustning.

Hur känns det att vara en prick på havet? Vi hade en diskussion om det kring lunchen och vi var rörande eniga om att det inte känns någon skillnad på detta stora Atlantvatten och andra större vatten där man inte ser land. Flera av oss hade nog förväntat oss att man skulle känna av litenheten på havet, men så har det alltså inte blivit. Allra första natten när vi hade precis påbörjat färden och vädret var lite busigt så kände vi nog oss mest små. Det som säkert bidrar till att “ensamheten” känts så hanterbar är kontakten med er via bloggen, ARC’s positionsrapporter där man ser att det faktiskt finns båtar inom några timmars avstånd och kontakten med Mads kring väder och vägval.

Dagens fråga om sophanteringen hade fått många att gissa rätt. Rätt svar är att vi då hade fyllt tre plastflaskor och det hade både Ingvar, Catharina, Gunnar och Ulf listat ut. Poäng till er alla alltså ! Nu är vi inne på vår fjärde flaska.

We also had a todays question about our reading habits during the crossing. The awful thruth is that we at that time had not finished any of our books. The winner is Joe Graf. Congratulations (and warm regards)! As of today Björn has read one book to it’s end and four more books are in progress.

Avståndet till St Lucia krymper stadigt (just nu 240 sjömil) och det börjar märkas att vi båtar samlas ihop igen då vi under senaste dygnet haft närkontakt med flera båtar än tidigare. Vi tror nu att vi kommer fram på själva Luciadagen. Det är också ön St Lucia’s nationaldag. Nu är champagnen lagd på kylning (och Ingvar, denna gång är det äkta vara!)

Dagens fråga: Självklart tycker vi det ska bli härligt att nå land igen. Det finns två saker som vi längtar speciellt mycket efter. Vad kan det vara?

Allt väl ombord!

13 tankar på “Mot Västindien – 11 december

 1. Det ni längtar efter är
  Lång dusch
  Kallt vin
  Stilla båt
  Förtöjd båt som inte kräver passning
  Promenad
  Prata med någon annan
  Få laga storeb

 2. Hej!
  Jag håller inte riktigt med Janne!
  Jag tror i första hand att ni längtar efter ”mat som inte är vacumpackad alternativt konserverad.
  Som nummer två tror jag att ni längtar efter att bli av med saltet både från kropp,kläder och inne från båten!
  Kram/Elisabet

 3. god morgon. här i stockholm är avåkningarna från hala vägar värre än nånsoin., I går firade vi jul med Anna eftersom hon vistas på varmare breddgrader till jul – det blev skumpa (äkta vara) på vinbaren vid slussen därefter läcker vietnamesisk mat på södermannagatan. Vi kommer att sakna era lägesrapporteringar – de ger en touch av söderhavet
  jag tror att ni längtar efter att få sova sammanhängande nattsömn samt bli av med salt frrån kropp och båt
  Vill samtidigt lämnar in en dommarprotest mot Janne som boirde diskas eftersom han gissat på inte mindre än sju grejer
  fortsatt god trip

 4. Helt otroligt att ni är så nära målet. Jag trodde det skulle vara svårare men tack vare kontakten med er så har det gått överförväntan för min del.Jag saknar er men det måste gå, men något som ni inte saknar är denna vinter. Hu hu Pojkarna kommer ju hem så de hinner uppleva vintern. Kram

 5. Från en som planerar att göra samma resa nästa år och som följer er här på bloggen tror jag att ni längtar mest till att få RÖRA PÅ BENEN – SPRINGA, HOPPA OCH HA UTRYMME TILL DETTA.
  Jättekul att få följa er resa och vi ser fram mot nästa advent när det förhoppningsvis är vår tur.

 6. Härligt att ni snart börjar närma er land och ni slipper Stockholms snökaos som inte verkar har någon ände. Men det är vitt och vackert. julstämningen börjar närma sig. ja vi hade en mysig kväll med Anna så nu får ni rå om henne om några dagar.
  jag tror ni längtar efter resten av familjen mest och att kurera rumpan.

  Kram Eva

 7. Ni längtar efter att sova 12timmar i en båt som inte rör sig. Nu är det nära, endast 127 NM kvar enligt yellowbrick. Sköt om er.
  /Gunnar

 8. De 2 sakerna ni längtar mest efter är:
  – En lång varm dusch
  – Sova så länge ni vill utan vaktchema
  Men det skall vara i den ordningen.

  Håkan

 9. Jag tror att ni längtar efter följande:

  Pappa
  På att få tvätta båten
  Laga trasiga båtdelar och pula med ett underbett
  Att få prata båtprylar, vindar, väder, skryta om båten etc med andra båtägare

  Mamma
  Att få avsalta båten
  Tvätta kläder

  Björn
  Få tillgång till internet dygnet runt så att han äntligen kan statusuppdatera fritt och ÄNTLIGEN publicera alla ARC-bilder

  Martin
  Få gå iland och röra sig
  Att köra ihop ett långkok

  Sen tror jag alla utom Martin längtar efter champagnen. Martin längtar efter en kall öl!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s