Rodney Bay – vår första vecka i Västindien

Nu har vi varit en vecka här i Rodney Bay och deras fina marina. Merparten av de deltagande båtarna i ARC 2012 har kommit fram.

Tiden har till stor del gått åt till att återställa båten till en normal bo-båt och att acklimatisera oss till klimatet här. Viktigt också att kontrollera rigg, segel och annan utrustning ifall något behöver åtgärdas efter sexton dagar till havs. Här en liten bild från riggcheck i masttoppen.

Det är VARMT! Man får helt enkelt acceptera att dra ner ordentligt på takten och gå omkring svettfuktig större delen av dagen. Behagligaste tiden på dygnet är riktigt tidigt på morgonen när solen står lågt och så förstås kvällarna och nätterna.

På bryggorna finns massor av lokala företagare som hjälper till med det mesta man vill. En kör omkring och hämtar och lämnar tvätt, en annan hämtar alla sopor, en tredje hjälper till med båttvätt och vaxning etc etc.

Här kommer tvättbåten i full fart – det är bara att anropa på kanal 16 så hämtar de tvätten.

Vi har haft seglen hos segelmakaren Kenny för att fixa några mindre skador och även fått tillbaka dem så det känns skönt. Vi försöker göra lite nyttojobb ett par timmar på förmiddagen och sen tar vi jollen till lunch och strand.

Det är underbart att svalka sig i det 29-gradiga vattnet och man kan ligga i hur länge som helst.

ARC-båtarna har strömmat in i jämn takt och den entusiastiska ARC-personalen möter alla med sirener, rompunch, steelpan-spelande och hurrarop. Vi i båtarna runt omkring hurrar och applåderar förstås också. Det är verkligen härligt att se alla glada som kommer i hamn!

Vi har också kunnat krama om våra seglarvänner från Solit och Hakuna Matata när de kommit. Det är underligt – fast vi inte känt varandra så länge fick vi glädjetårar i ögonen när vi såg dem komma mot bryggan, men det har utvecklats en speciell gemenskap under den här tiden.

Solit – Kate, Charlotte, Janne & extragasten Erik.

Under överrresan har Solit’s besättning experimenterat med alternativ orientering av sin radarmast – detta blev tydligen den mest optimala vinkeln 😉 (Things happens!)

Hakuna Matata – Sivs pappa, Björn Arne, Siv & Jonas.

Hakuna Matatas supergast Jonas fullt utrustad med sjörövarsvärd – beredd att erörvra St Lucia.

Under resan har Jonas jobbat flitigt med att teckna och slå in paket – 40 meter tejp har förbrukats. Loupan förärades en jättefin julkalender, tur då vi missat att ta med oss någon sådan. Stort tack Jonas!

Roligt var det också att bli omkramade av Vendettas besättning när vi själva kommit fram.

Vendettas väderbitne skeppare Stefan och gasten Jocke.

Sista svenska båten, Salsa av Stavsnäs, kom igår. De hade haft en riktigt jobbig början på överseglingen eftersom hela familjen (2 vuxna och 2 barn) haft kräksjuka de första fem dygnen.

Vi har kommit på att vi inte gett er rätt svar på ett par av frågorna vi ställde under överfarten.

Det gällder frågan om antal GPS-mottagare från den 7/12. Rätt svar är 22 (!) GPS mottagare och den som låg närmast var Rolf som fick den dagens poäng.

Så här ser en typisk GPS mottagare ut – storlek 3×3 mm!

De 22 GPS-mottagarna finns i plottern, AIS transponder, PC, fyra Iphones, två Ipads, fyra PLB, två AIS-PLB, Iridium och Inmarsattelefonerna, VHF med DSC, EPIRB och två i kameror.

Vi ställde också en fråga där ni gissade vår ankomsttid och där var ni väldigt pessimistiska (shame on you!) kan vi i efterhand konstatera :). Överfarten tog 15 dygn och 19 timmar. Bäst gissade Janne med den 14/12, så det blir poäng. Vi måste dock ge ett hedersomnämnande till Henrik Löwing på Arcona Yachts som redan för ett år sedan gissade att det skulle ta sexton dygn, här utdelar vi ett extra pris till den gode Henrik.

Tror inte heller ni fick svar på antalet timmar som watermakern gått. Det var 35 timmar (och ca 900 liter fint vatten) och Catharina fick poängen där. Så här ser den ut för den som är nyfiken.

Vår mesta poängplockare och därmed vinnare av vår lilla frågesport blev Ingvar. Grattis! Han kan se fram mot ett saltstänkt pris inom kort :). Stort tack till er alla som svarat och kommenterat och därmed förgyllt våra dagar!

Vi stannar i Rodney Bay fram till den 22 december när ARC’s avslutningsfest gått av stapeln. Då fortsätter vi ner till Marigot Bay och Pitons här på St Lucia och firar en annorlunda jul med hela familjen. Sofia, Simon, Josefin och Anna-Sofia kommer på torsdag och vi ser verkligen fram mot att få krama om dem alla. Många båtar har redan börjat julpyntningen, vi har också skaffat juldekorationer som ska pryda Loupan.

Efter julhelgen lämnar vi St Lucia och fortsätter söderut. Vi ser fram mot mycket snorklande på väg ner mot Grenada, där ungdomarna lämnar oss och våra kära vänner Gunnar & Kicki ansluter den 9 januari. Därefter vänder vi norrut igen.

Ikväll ser vi fram mot toga-party på Pigeon Island’s strand med hela ARC-gänget.

2 tankar på “Rodney Bay – vår första vecka i Västindien

 1. vad roligt att höra från er
  jag har skanat alla era rapporter – det har känts som att man får vara med och dela er resa – tack för det
  och vad härligt det verkar vara där ni är
  anna lämnade arland i morse och verkade verkligen se fram emot att få träffa er
  hon har fått ”uppdraget” att leta upp en god lagrad rom att plocka med sig hem, – vi får väl se hur det går med det. det viktiga är att ni fåe n härlig jul tillsammans
  vi kommer att sakna er
  martin får sina julklappar vid hemkosten
  kä’nner mig ödmjuk överaskad och stolt över att jag – som förmdligen är den minst seglingskunnige lyckades pricka flest rätt
  ha det gott – och om vi inte hörs förr – god jul

 2. Det känns som om det var jag som var den meste pessimisten. Ta det inte personligen. Jag chansade på en period av bleke, då kan det lätt ramla iväg några dagar utan att man rör sig.
  Rompunsch verkar vara populärt. Något annat jag kan rekommendera är den klassiska ”rom & cola”. Om man trodde det var en ungdomsförtjusning så fann åtminstone jag att den bästa platsen att njuta en sådan är på en strand i Västindien oavsett var i livet man är. Njut livet och ha en härlig jul därnere./Calle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s