Bequia Admirality Bay och Gott Nytt År!

Nu var det länge sedan vi skrev lite ordentligt på bloggen, men här kommer en summering av den sista veckan på 2012, året som verkligen varit både annorlunda och fyllt av härliga upplevelser.

Den 21 december avslutades ARC med prisutdelning och festligheter. Loupan hamnade på 48:e plats i crusingklassen när hänsyn tagits till handikapp och strafftid för motorgång. Crusingklassen bestod av ca 180 båtar. Vid prisutdelningen fick vi överraskande pris för ”most imaginative blog”, vilket vi blev jätteglada för. Det var ide’n med ”Dagens fråga” och den dialog som blev med er läsare som belönades. Tack för hjälpen!

Vår holländska kompisbåt Ostrea belönades med ”ARC Spirit”-priset för den insats som de gjorde på Atlanten när en i besättningen som är läkare, i det tuffa väder som var de första dagarna, roddes/firades över till en annan båt och genomförde en operation av en stor fiskekrok som fastnat illa i en arm.

Dagen efter prsiutdelningen var det många som lämnade Rodney Bay för att gå vidare. Det gjorde vi också och vinkade hej då till de båtar som vi haft sällskap med och styrde mot Marigot Bay.

Här fick vi hjälp av en mycket trevlig och hjälpsam boatboy, Blue No 2, eller hans riktiga namn som var Adrian. Stort tack för fin service!

På julaftonskvällen besökte vi restaurangen Rainforrest Hideaway. Restaurangen har en egen dingy brygga där gästerna tas emot.

Det var en underbart trolsk miljö, god mat och fin service.

Kvällen avrundades i den mysiga baren.

Just servicen är annars ganska så ”avslappnad” här nere och det gäller att slappna av själv också och inte låta sig irriteras. På plussidan står att alla är väldigt glada och trevliga, även om saker och ting tar lite tid, rätterna på menyn ofta inte finns eller det kommer andra saker än det man beställt. Det sista rättas alltid till med glad min och utan diskussion.

På juldagen fortsatte vi söderut på St Lucia till en ankringsplats vid Pitons, som är två höga bergstoppar.

Mycket vackert, mycket grönt och bra snorkling. Vi åt middag på juldagen hos Harmony Beach restaurant, vilket visade sig vara hemma hos en familj, som har diverse serviceaktiviteter till seglare och en liten hotellverksamhet. Vi var enda gästerna och vi fick härligt nylagad och lokal mat. Mycket trevligt! Jollelandningen mot sandstranden nedanför var dock lite äventyrlig i de dyningar som brusade in i mörkret.

Dagen efter tog vi en promenad till en botanisk trädgård uppbyggd kring vattenfall med varmt vatten från en vulkan. Där badade vi i de små bassänger som man byggt. Kändes exotiskt att sitta i varmt badvatten i regnskogsmiljö.

Den 27/12 tog vi oss in till Soufriere för att fylla vatten och klarera ut från St Lucia och sedan tog vi kurs mot St Vincent och Wallillabou Bay. Det är ungefär 35 sjömil och vi fick halvvindssegling med god fart. I Wallillabou Bay fick vi vår första negativa ”boatboys-upplevelse” då vi ett par sjömil utanför blev offer för två konkurrerande boatboys som grälade och skrek till varandra och oss hela vägen in till hamnen. Det handlade om att de båda ville ha inkomsten från att hjälpa oss att lägga till, eftersom man här lägger ankare i fören och sedan drar en lång lina in till land. Man ligger på svaj, men fixerad i båda ändar. Vi blev så frustrerade att vi tog jollen och själv rodde in för att knyta oss mot land. ”Land” i det här fallet var en stålkonstruktion som var en del av de kulisser som byggdes upp när filmen Pirates of the Caribbean spelades in i Wallillabou Bay.

Här är en annan känd kuliss från filmen.

Assistans fick vi sedan av en väldigt stillsam och mysig boatboy i roddbåt. Han heter Bagga och hjälpte oss sedan med lite annat smått och gott, t ex färskt bröd nästa morgon.

Vi har stött på så kallade boatboys i alla hamnar. De kommer för att sälja frukt, bröd, fisk, ta en med på utflykter och mycket annat. Vår erfarenhet hade hittills varit väldigt positiv och inga hade varit av det aggressiva slaget vi träffade på här så detta är nog att anse som ett undantag.

I Wallillabou klarerade vi in till St Vincent och Grenadinerna. De flesta öarna här är ju egna länder så det blir en del besök hos Immigration och tull. Wallillabou Bay och St Vincent har dramatiska gröna berg och här finns nog en hel del att utforska, men vi lämnade Wallillabou Bay redan nästa förmiddag och seglade den korta biten ner till Bequia och Admirality Bay, dit Josefin och Björn redan kommit med flyg och färja. På vägen till Bequia tränade Anna-Sofia att styra efter kompass och plotter.

Bequia är ett fantastiskt ställe och ”alla” verkar vara här, inklusive våra kompisbåtar Vendetta, Solvind, Hakuna Matata och Salsa, men vi har också vid ett flertal tillfällen sett Per Morberg stryka omkring i mataffärer och på restauranger. Det ligger kanske 100 båtar ankrade här i den rymliga viken. Vi ligger också på svaj.

Ön är vackert grön och kuperad och vattnet är härligt klart och turkost och nu och då kommer en jättesköldpadda simmande förbi. Josefin har tagit dykcertifikat och Björn, Martin och Anna-Sofia har varit på dykutflykter. Sofia, Simon, Ulla och Pelle har snorklat.

Port Elisabeth heter den lilla staden här inne i viken och där finns en hel del små charmiga butiker och restauranger. Igår på nyårsafton tog vi alla en flaktaxi

och besökte ett räddningscenter för sköldpaddor. Det är en man, Orton G. King,

som efter pensionen vigt sitt liv åt att hjälpa till att bevara de utrotningshotade stora sköldpaddor som finns i havet här.

Vi fick tillstånd av Orthon att videofilma med vår undervattenskamera, sköldpaddorna var mycket nyfikna och ville gärna gnaga lite på vår kamera. Här en bild under ytan.

Taxin tog oss sen till Friendship Bay där vi åt lunch och tog ett dopp innan vi åkte hem för nyårsfirande tillsammans med Hakuna Matata på restaurang Auberge de Grenadine.

Restaurangen drivs av en fransman som flyttade hit för 22 år sedan. Mycket god mat och de är specialiserade på hummer. Flera av oss åt deras hummermeny, vilket var både gott och generöst med hummer. Här en bild på mellanrätten, en sallad med tre halva humrar! Smaskens.

Under kvällen spelade ett band med en sanslös, men charmig konstellation av musiker och repertoar.

Vi tog sedan en kort promenad in till hamnen där det rådde nyårsstämning med intensivt folkliv, musik och fyrverkeri.

Imorgon seglar vi vidare söderut till Mayreau och Tobago Cays.

Nu solnedgång över Admirality Bay.

Ett Gott Nytt År från oss alla på Loupan!

8 tankar på “Bequia Admirality Bay och Gott Nytt År!

 1. I dag var det kul att gå in på bloggen. Det är så många dagar sen det varit något av intresse. Oj oj vad ni får vara med om mycket. Här tycker vi att vi nästan upplever en kommande vår ! Vi har haft flera + grader i några dagar och snön har försvunnit från gator och vägar ( kanske inte på alla vägar). Att snön är borta på gator och vägar är bra men det ser väldigt smutsigt ut i övrigt. Annars allt väl. Nyårsaftonen firade jag som jag gjort det senaste 3 åren i C-delen på Björskogen. Det bästa med det är att det inte behövs taxi då man skall hem. Kram till er alla.

 2. Hej,
  Nu får ni verkligen skörda!!
  Frasse och Nicolas bröllop högst upp i Rockefeller center gick bra. Vi var totalt 17 pers.
  Efter akten hade vi ett par timmar barhäng för att sedan gå till restaurangen.
  Fullständigt sanslös nyårsmiddag blev det med gigantiska mängder med supermat. Åt man allt blev det säkert 10000 kcal.
  Middagen avslutades med nyårskaos (hattar, trumpeter, serpentinpistoler, nedräkning, vrål etc i den fullsatta restaurangen).
  Dagen efter blev det brunch vid central park. Trevligt men fördärvade alla möjligheter att äta middag.
  Vi avundas ert väder. 0 grader i NY känns som -15, burr.

  Janne

 3. Hej Ulla, jag har börjat jobba på Apotekens Service AB och har glädjen att jobba med Åke och Jüri. Härifrån är det lätt att följa er fantastiska resa. Jätteroligt att läsa, ni skriver så underhållande. Ha en fortsatt underbar resa och hälsa Martin och Sofia om de fortfarande är med er. Kram Ritva

 4. Hej Ulla, Gott Nytt År till er allihopa. Det ser så underbart härligt ut att man riktigt känner de varma vindarna. Jätteroligt att se hur det går för er. Vilken upplevelse. Här hemma njuter vi idag av solsken efter decembers snö i massor är det snart snöfritt. Ha det så gott! Kram Bodil

 5. Hej Loupan, tack igen för fina bilder, Det är roligt att få följa er. Jag har nu mailat en text till Ullas teliamailadress som jag fick av sonen Björn. Gå in snabbt och faktakontrollera och maila tillbaka till mig! Gia Gunilla

 6. Hej där semesterfirare, har ni drunknat i rompunsch eller bara varit lite lata i solen, vi vill veta var ni är och se lite vackra bilder!
  kram Ewa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s