Från Union Island till Martinique

Pelles kitekurs på Union Island blev tyvärr bara två dagar. Den tredje dagen var vädret och vindarna fel och inga nya tider gick att uppbringa i närtid. Kitandet får fortsätta på annan ö, kanske rent av här på Martinique, där det lär finnas ett kitecenter. Pelle blev duktig på att styra sin kite, men hade lite körigare med brädan, vilket läraren Alex sa var normalt.

Efter dag 2 så hade Pelle susat fram i 10 meter i alla fall och var full av entusiasm. Här visar assisterande instruktören, Butter, hur man också kan göra. Återstår mer än en lektion för Pelle innan han vågar sig på sådana konster.

Den uteblivna kitedagen utnyttjades istället till ett exotiskt besök hos frisören Danny i grannbyn Ashton.

Pelle kände sig lätt oroad då han inte använde sax, utan bara apparaterna ovan.

Det hela avlöpte väl och Ulla tycker att det här är den snyggaste klippning Pelle haft sen vi träffades 1981. Pelle håller inte riktigt med.

Vår kompisbåt Solit kom seglande från Grenada upp till Union Island så vi skulle kunna slå följe norrut. När de pustat ut en dag så passade vi på att utnyttja den relativt ostliga vinden till att ta en lång bidevindsbog på cirka 100 sjömil upp till Rodney Bay på St Lucia. Vi ankrade och sov över, men var aldrig i land, utan fortsatte på tisdag förmiddag de 25 sjömilen över till Martinique. Det är inte helt bekväma seglingar norrut i det som kallas Windward Islands. Vinden är oftast nordostlig (=emot), hög sjö mellan öarna och det blåser i stort sett alltid 8-14 m/s. Nu fick vi två fina seglingsdagar med lite öppnare bidevindsbog upp till Martinique. För den fortsatta seglingen norrut bland Leeward Islands blir det mer öppna bogar (tror vi!) då ökedjan orienterar sig år nordväst.

Här på Martinique ligger vi i Marina du Marin på södra delen av ön. Det är en jättestor marina med 750 platser och det är center för båtcharterindustrin här i området. Vi är nu tillbaka i Europa då Martinique tillhör Frankrike och EU. Det märks! Vi förvånas över att det kan vara så stor skillnad mellan öar som det bara är ett par timmars segling mellan. Materiellt är det här som i en mindre fransk stad och massor av varor fraktas från Frankrike hit, vilket gör det till en idealisk plats för bunkring. God mat har vi också fått på restaurang Mango Bay, bland annat Moules Marinieres. Här en bild från firandet av Steins födelsedag. Stein är skeppare på den norska båten Memento, som vi lärde känna i samband med ARC.

Men vi tycker att här saknas mycket av det hjärta och den hjälpsamma attityd som har funnits överallt där vi varit söderöver. Vi får se om vi hittar det i någon annan hamn här på Martinique.

Vi har reflekterat över hur enkelt och genialt man ofta löst praktiska saker på de mindre och fattigare öar vi besökt och att de alltid haft ganska väl fungerande internet och mobiltelefoni. Här i Frankrike/på Martinique har vi för första gången sen vi åkte hemifrån haft problem att få våra mobiltelefoner att fungera och det har varit i princip omöjligt att få hjälp från den lokala operatören. Nu har Pelle löst problemet genom att, efter en hel del trial-and-error, justera inställningarna. Men nu ska här ringas för kostnaden är samma som inom fastlands-EU, vilket är bara en åttondel av priset på de andra öarna.

Ulla har också provat sjukvården här, då hon fick stora partier av riktigt onda och svullna partier med röda utslag på höger lår, höger underarm och höger handflata och fingrar i tisdags kväll. Efter ett besök på sjukhuset bredvid marinan fick hon diagnosen bältros och ordinerades ”anti-viral” medicin som förhoppningsvis ska lindra och korta sjukdomsförloppet. Medicinen kunde plockas upp på valfritt apotek. Besöket på sjukhuset och apoteket var en positiv upplevelse. Det gick snabbt att få komma in och det var trevlig personal, där vi hjälptes åt att prata franska och engelska efter förmåga och extra personal kallades in för tolkning nu och då. Dyrt var det inte heller. Det blir återbesök på måndag.

Under lördag till tisdag är det de årliga karnevalsfestligheterna. Vi planerar att åka in till huvudstaden Fort de France för att njuta av festligheterna på lördag. Vi försöker också få tag på en hyrbil för att åka på rundtur ett par dagar, men på grund av karnevalen verkar det inte helt lätt.

Vi återkommer med rapport om våra förehavanden här!

Vi har beslutat oss för att i maj sätta Loupan på fraktfartyg från ön St Thomas till Southhamton i England. Själva flyger vi hem till Stockholm. Grundplanen var att segla över till Azorerna i maj, men eftersom Sofia och Simon ska få en liten pojke då, så vill vi mycket hellre vara hemma några veckor under maj-juni och hälsa den lilla gossen välkommen och krama vår övriga familj. Vi kommer sen att åka till Southhampton och ”semestersegla” båten hemåt. Känns overkligt att vi börjat planera för hemresa! Tidigare har det alltid varit längre kvar än vi varit ute, men nu är det faktiskt tvärt om.

7 tankar på “Från Union Island till Martinique

 1. Superkul med kommande småttingen!!!
  Hälsa dem så jättemycket.
  Helt rätt prioritering att välja detta framför bidevind över Atlanten.

 2. Janne: trodde din kära hustru skulle ta det på stickningen i förra inlägget 🙂

  Skickat från min iPhone

 3. Väldigt roligt att Sofia och Simon väntar barn. Detta är ju det allra bästa med livet och ni har alla så mycket roligt att se fram emot. Att vara mormor och morfar är toppen. Hälsa dem så gott skicka varma lyckönskningar.

  Det är så trevligt med en ny blogg, det blir lite av en vana och ett behov att läsa om era förehavanden som ständigt innebär något nytt. Mycket trevligt skrivet och intressant läsning som vanligt. Bra gjort av Pelle att kita, låter lite som att lära sig cykla – mycket att hålla reda på samtidigt.

  Inte så bra med bältros, hoppas du snabbt blir av med den Ulla. Hemma ligger Kristina med dubbelsidig lunginflammation och struphuvudinflammation och är tyst och lugn som en mus.
  Kristina har hittat och läst en reseberättelse i På Kryss årsbok 2000 om ”Två veckor i Karibien”.
  Två båtar och 15 vänner som med Martinuque som utgångspunkt seglar runt bland Grenadinerna till många av de öar vi hade förmånen att få se tillsammans med er. Av läsningen att döma verkar det ha hänt väldigt mycket på de 12 år som har gått.
  Det har kommit mycket snö under veckan så här kommer många vintriga hälsningar från Kristina och Gunnar.

 4. det låter4 som om ni verkligen är i paradiset. kan bekräfta att det är härligt att vara mormor och morfar – mycket glädje, lite plikter. Själva är vi nyss hemkomna från en vecka på Grand Canaria och har tankat sol och värme. tillbaka sedan igår för att möta olika aktörer efter all press och annan mediauppmärksamhet våra senaste rapporter rönt. nu är det tillbaka ner i gruvorna. ,men snart är det vår
  Önskar er fortsatt härliig tur

 5. Åh så skönt att höra att ni väljer att avstå från en troligen inte så särskilt angenäm korsning av Atlanten. Fågelvägen har ni bara 300 M kvar av er resa i de varma vattnen (om jag gissar rätt) vilket ger er massor av härlig tid att njuta och strosa runt bland alla de underbara öarna som ni nu har norr om er. Ha det fortsatt bra!

 6. Verkar inte som ni har så tråkigt, där borta i värmen. Här hemma har vintern kommit tillbaka, så och snön. Vi åker skidor och har inte en tanke på segling. (bara lite….. )
  Vi har en kompis som lämade Hundudden i juni 2009 (tror jag det var) och de ligger nu eller kommer snart att ligga någonstans på Martinique. Ser ni dem, hälsa på och ljug lite seglarminnen. Stefan o Pia, som de heter känner jag sedan gammalt. Stefan och jag har seglat mycket ihop. Deras blogg heter: http://shaddock.se/
  Lev väl och segla försiktigt.
  Er blogg är verkligen trevlig och jag går ofta in och läser och tittar på era fina rapporter med
  bilder.Kämpa på, det är nog många som läser och njuter av er resa

  // Rolf Grönmark, Arcona 40 DS

 7. Grattis till första barnbarnet, jättekul för Sofia och Simon. Det sägs att barnbarn är livets dessert, låter underbart gott!
  Bra att ni åker hem och ser till att seglingsintresset frodas från start, hoppas ni kommer att ha tid till ett glas eller två med oss också, kramar Ewa och Torgny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s