Martinique

Vi blev kvar i Marina du Marin på södra Martinique i nästan en vecka. Vi passade på att tvätta båt och kläder. Ulla tog det lugnt med bältrosen och hann läsa två böcker. Medicinen har gjort susen och nu ser man bara bleka spår av bältrosen. Vi passade också på att bunkra och tog en promenad till Carrefour Market. Det var första gången sen vi lämnade Las Palmas för två och en halv månad sedan som vi besökt en så välsorterad mataffär och det var ett nöje att handla.

Vi hade tänkt ta en taxi tillbaka till marinan, tillsammans Solit som bunkrade samtidigt, men det visade sig omöjligt att hitta en sådan. Det gick bra ändå, eftersom en man som arbetade på Carrefour erbjöd sig skjutsa oss i sin bil, där vi tryckte in oss fyra och alla våra kassar. Gratis. Det hade inte hänt på någon stormarknad hemma!

Vi lämnade Marin tillsammans med Solit och gick upp till en vacker ankringsvik utanför en liten sömnig badort som heter Grand Anse d’Arlet. Vi var dock på väg till den årliga karnevalen i huvudstaden Fort de France och stannade bara en natt i Grand Anse. Vi hann med en vacker solnedgång och en promenad i byn.

Karnevalen pågår i fem dagar. Hela stan var verkligen på fötter och deltagarna var allt från småbarn till riktigt gamla människor och luften dånade av musik och tutanden av allehanda slag. Alla dagar har olika teman. De olika temana var multicolor, burlesk, man-kvinna, svart-röd och svart-vit och roligt är att ALLA i publiken också är klädda enligt det speciella temat, här rött och svart.

Vi blev också inspirerade och köpte lite passande karnevalsutstyrslar.

Här kommer några smakprov på karnevalsutstyrslar

….

Radiostationen NRJ bevakade karnevalen och hade en så här fin reporter som vandrade runt i karnevalståget en av dagarna.

Under karnevalen var allt stängt i Fort de France, inklusive restauranger, men i den vackra kyrkan hölls gudstjänst på söndagen. Där var det mysig stämning och prästen avslutade med att önska alla Bon Carnival.

När vardagen återvände på torsdagen så var Fort de France den första ”riktiga” staden som vi upplevt sen Las Palmas och vi gick storögda runt och tittade i affärerna. Ulla som gillar snygga skor funderade på hur fötterna ska kunna återanpassas till vanliga skor efter mer än ett halvår i flip-flops. Ulla hann också med ett besök hos frissan och besöket var inte av det exotiska slag som Pelles frisörbesök brukar vara.

Ankringsplatsen vid Fort de France var bra och vi låg vackert mitt i stan nedanför det gamla fortet.

Här blev det så småningom en riktig svenskkoloni med sammanlagt sex svenska båtar ankrade och vi träffade den svenska båten Ruth, en Ovni 445 med Lena och Bertil ombord.

I fredags lämnade vi Fort de France och seglade i fin slör/halvvind upp till St Pierre mot norra ändan av Martinique. Här ligger vi fint ankrade med båtarna Solit och Ruth.

St Pierre ligger vackert nedanför vulkanberget Mont Pelee.

Staden var tidigare Martiniques huvudstad och ett blomstrande kulturellt och ekonomiskt centrum, men i maj 1902 utplånades hela staden och dess befolkning när Pelee skakades av en gigantisk gasexplosion. Flera hundra grader giftig gas och aska svepte ner i en fart av 500 km/tim och lämnade bara förkolnade rester efter sig. Staden utplånades på tre minuter!

Idag bor cirka 10 000 personer i den lilla staden som byggts upp på och kring ruinerna. Här rester av en kyrka.

Det fanns en överlevande efter katastrofen och det var en morddömd fånge som satt i en källarcell i fängelset. Han hittades svårt skadad efter tre dagar, men levde sedan till 30-talet. Tragiskt var att mannen rekryterades av en cirkus i USA som visade upp hans svåra skador som attraktion. Här är resterna av hans cell.

På lördagsförmiddagen strosade vi omkring inne i stan, besökte deras lilla museum och var på lördagsmarknaden och köpt frukt.

Solit, Ruth och vi tog sen en promenad upp till romdestilleriet Delaz, som ligger på kullarna en halv timme utanför stan. Väldigt fint anlagt parkområde runt destilleriet, trevlig restaurang och snitslad bana för att titta på romtillverkningen som avslutades med provsmakning och inköp av prisbelönt rom.

Idag ska vi tillsammans med Solit och Ruth försöka oss på en vandringstur och på måndag planerar vi att segla vidare norrut till ön Dominica.

10 tankar på “Martinique

 1. låter oerhört härligt – och inte minst att få besöka ett rktigt bra romdestilleri. får våra små lördagsbjudningar att verka lite extra tama. vi får helt enkelt skärpa oss och bli mer karibiska i tanke och handling
  för egen del lägger vi sista handen vid en studie kring vit makt rörelsens socioeknomiska effekter – allt med utgångpunkt i mordet på John Hron för mer än 15 år sedan. Stieg Larssons stiftelse Expo är en av våra uppdragsgivare -det är det närmsta jag varit Lisbeth Sallander

 2. Roligt att läsa om era äventyr i andra delar av jorden! Vilken fantasi som kommer till uttryck i dessa karnevaler! Vi skulle behöva mer av det här också.
  Här är vintern fortfarande grå och lite bister. Man undrar hur vi står ut med detta vecka efter vecka.
  Roligt att ni kommer hemåt till maj! Det ska bli kul att ses igen. Sofia kommer förbi hos oss nästa helg. Ska bli mysigt att se henne.
  Skönt att bältrosen börjat lägga sig, Ulla!
  Kramar från oss/Titti

 3. Tack för alla härliga bilder. det är inte utan att det inspirerar till Karibien besök. Kanske ett sätt att locka den blivande pensionären till ett annat liv. Men det är för mycket spännande som händer jobbmässigt just nu så det är svårt. Här är det en gråmulen måndag med plusgrader, så lite vår kan man ana. Även fåglarna börjar vakna till liv och det är ljust när man stiger upp på morgonen. Så det finns hopp 🙂
  Kram Eva

 4. Visst är det fantastiskt varje år som ljus och fågelliv återvänder! Vi unnar verkligen er där hemma lite vår. Tack för kommentarer, alltid lika roligt!

  Skickat från min iPhone

 5. Härligt att se alla bilder och samtidigt få en beskrivning av era upplevelser! Skönt att Ulla är ordentligt på benen igen! Det såg ut som ”styrman” behövde viss hjälp med vad som är styrbord och babord. För mycket rom kanske…….?! Vi kämpar och bidrar till bruttonationalprodukten, så att även vi när våren kommer skall få möjligheten att segla i vår skärgård!
  Segla lugnt!
  Lasse & Pia

 6. Sent omsider har jag hittat in på er trevliga blogg, jag också! Jag seglade faktiskt St Lucia – Grenada t.o.r för 25 år sedan! Fina minnen, även om ni verkar göra ett lite mer ordentligt besök.
  Fina karnevalsdräkter – jag gillar henne med damsugarslangen på huvudet …

 7. Hmmmm Lars, kan du utveckla det där med Pelles färger och styrbord och babord. Kämpa på hemma i vintern!

  Skickat från min iPhone

 8. Vilka härliga bilder. Får sån lust att gå på ansiktsmålning. Skulle nog pigga upp Västerås 🙂
  Kram Kicki

 9. Vi var på 50-års kalas och vi pratade segling med några mycket trevliga personer. Jag berättade att vi hade goda vänner som i början av juni 2012 hade startat en längre seglats från Hammarby Sjöstad och nu var i Karibien. Jaha är det Pelle & Ulla??! Världen är ganska liten som man brukar säga.
  Framför härmed även en hälsning från Pelles arbetskollega Louise Lindell.
  Lasse & Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s