Häftiga Dominica

Denna gång blir det ett riktigt långt blogginlägg då det finns mycket att berätta.

Vi lämnade St Pierre och Martinique i måndags förmiddag efter ett besök hos turistbyrån där man gjorde den enkla utklareringen. Vi satte kurs mot Dominica och deras huvudstad Roseau. Det blev en fin segling med frisk vind och vi fick ta två rev och för första gången sen vi kom till Karibien satte vi också kutterstagsfocken.

Ön Dominica är ett eget land och har cirka 70 000 invånare enligt guideboken. Vi fick av vår guide senare veta att hälften av dessa bor och arbetar/studerar i andra länder. Inte lätt att dra runt ett helt land på så få invånare. Dominica har varit, och kanske fortfarande är, ett av Karibiens fattigaste länder och ansågs länge som nästan farligt att besöka för seglare. Under senare år har man börjat fokusera mer på hur man kan öka intäkterna från turism, som är en av öns största inkomstkällor. Bland annat har man organiserat de som arbetar mot båtturister och stora ansträngningar har gjorts för att öka säkerheten, t ex genom att de ankringsplatser som får användas patrulleras av boatboys nattetid. Vi har inte uppfattat något hotfullt under vår vecka här. Dominica har en ung och handlingskraftig president som verkar driva på utvecklingen och landets utveckling verkar stödjas från flera håll, bland annat har vi sett flera projekt där EU är inblandade och Kina samarbetar med Dominica kring bland annat fiske. Trots detta är Dominica fortfarande en av de mest ursprungliga öarna här. Vår guidebok går till och med så långt så den hävdar att Dominica är det enda som Christoffer Columbus skulle känna igen om han kom tillbaka till Västindien idag.

Naturen är oerhört dramatisk med nio vulkaner och 265 floder.

Otaliga vattenfall störtar ned för bergen och växtligheten i alla regnskogsområden är helt otrolig. Många exotiska växter som vi känner igen från frukt- och grönsaksdisken växer vilt här.

Vi möttes i Roseau av boatboy Marcus som gav oss en boj att hyra och han blev vår hjälpreda i allehanda frågor under dagarna där. Han berättade en del om sin uppväxt och hur det var på Dominica tidigare. Hårda bud, lät det verkligen som. Marcus kan vi rekommendera till andra båtbesökare som läser detta. Han jobbade för Dominica Yacht Center.

En av dagarna strosade vi runt inne i Roseau. En riktig Karibisk stad

Man kunde se att det görs ansträngningar för att rusta upp stan. Här fanns både fina hus

och hus av mer ursprunglig karaktär

I huset ovan finns en butik med ”Fashion for men and women” och i huset nedan en liten bar

På morgnarna var fiskarna ute bland de ankrade båtarna och plockade upp sina nät. Det glänste av massor av fisk!

Med Roseau som utgångspunkt hyrde vi tillsammans med Ruth och Solit en guide, Bobby Brown, och åkte och runt till några platser i naturreservatet Morne Trois Pitons.

Här vandrade vi först genom regnskogen mellan två kratersjöar, som är färskvattenstäkter för ön.Vandringen tog ett par timmar och det sög ordentligt i benen, då det var brant uppåt eller nedåt hela tiden. Stigarna är också ganske leriga och stenarna hala, då det flera gånger om dagen kommer regn eller området är invälvt i moln, så det krävdes koncentration för att sätta fötterna på rätt ställe och hålla balansen. En fantastisk naturupplevelse med extrem grönska! Varenda kvadratcentimeter var täckt av någon växt. Här en 10 meter hög jätteormbunke.

Bobby tog oss sedan till Gorge Titou, där vi simmade in i en ravin som var så smal upptill så det kändes som att simma in i en tunnel med vackert skulpterade bergväggar.

Efter några minuter kom vi till en liten ”underjordisk sjö” med ett vattenfall i ena änden. Vi klättrade upp för det lilla vattenfallet och kom upp till ännu en pool, där ett större vattenfall störtade ned.

Oerhört vackert att vara där inne och se ljuset sila genom regnskogsgrönskan högt upp ovanför. Vi hoppade sen ner för det första vattenfallet och simmade tillbaka. Hade vi inte haft guide Michael med oss in hade vi aldrig vågot oss på detta fantastiska lilla äventyr, i en vattentemperatur som påminde om Stockholms skärgård i juli. Kallt, tyckte vi!

Vi stärkte oss med lunch och sedan åkte vi till Trafalgar Falls, som är två stora vattenfall bredvid varandra, det ena med kallt vatten och det andra med varmt vatten.

Bertil, Janne och Pelle passade på att slappa ordentligt i de små varma och svavelhaltiga pooler som bildas en bit nedanför fallet. Vattnet var drygt badkarsvarmt.

Vi var rejält trötta efter en dag fylld av intryck och faktiskt lite motion och vi somnade tidigt när vi var tillbaka i båten.

I torsdags seglade vi vidare med Solit och Ruth upp till Portsmouth, en stad som ligger i norra ändan av Dominica och som har en fin ankringsvik, Prince Rupert Bay. Där ligger vi vid en boj och får vänligt bemötande av boatboys som tillhör det sk PAYS (Portsmouth Association for Yacht Security).

De ansvarar för säkerheten i området, men erbjuder både guidetjänster och andra tjänster som t ex tvättinlämning och leverans av färskt bröd på morgonen. Första kvällen hittade vi en trevlig restaurang på stranden, Blue Bay.

Här har vi tillsammans med Ruth och Solit anlitat Cobra Tours och guiden Speshe för två olika turer.

I fredags rodde Speshe oss uppför Indian River.

Turen var en guidning oss kring djur och natur längs floden.

Här en av de många fantastiska trädrötterna. Denna har varit förebild för utseendet på Octopus i Pirates of the Caribbien.

Vi fick också veta mycket om hur olika saker fungerar på Dominica och också en Rastafari snabbkurs, då Speshe är en del av den rörelsen. Vi mellanlandade på en bushbar där fick vi fikade och fick smaka ”Dynamite”, en dryck som man jäser av sockerrör och diverse frukt. Det var en mycket trevlig, vacker och informativ tur som avslutades med lunch och en svängom för Kate och Speshe.

Igår var vi också på tur med Speshe och hans kompanjon Captain Mark, som körde oss i en extremt motorsvag minibuss som skumpade och vinglade på de smala och mycket kuperade vägarna.

Vi vandrade genom en dalgång uppe i bergen där det växte mängder av grapefrukt, papaya, mango, bananer, avokado, guave, apelsiner, pumpa, kakao, kaffe och annat. Här lite färsk kakaofrukt.

Speshe plockade också massor av olika vilda växter som vi fick smaka och han berättade om deras olika intressanta egenskaper. Vi såg också många kolibrier som höll till runt stora buskar/träd med blommor. Svåra att fånga på bild, men här är en.

Området hyser också två papegojarter som är unika för Dominica.

Vandringen fortsatte in i regnskogen och vi vadade nu och då över floden

tills vi kom till ett av öns många vattenfall, Milton Falls

Turen fortsatte sedan till ett regnskogsreservat med helt otroligt stora och speciella träd.

Speshe tog oss också med till sitt eco-hotell-projekt uppe i bergen, där han också bor.

Mycket speciellt ställe!

Turen avslutades med sen lunch hos Speshes rastabror och dennes fru som driver en liten restaurang, Iguana Café i utkanten av Portsmouth.

Vi var lätt skeptiska när vi stegade in i restaurangen, men vi fick jättegod mat och en trevlig stund.

I fredags kväll utökades skaran av svenska båtar här när Dark’N Stormy kom inseglande. Vi träffade dem första gången redan i Portugal. Rolf och hans tillfällige besättningsmedlem, Frank från Mallorca, kom över och grillade lite med oss när de ankrat. Trevligt!

Idag har vi slappat och smält alla intryck från våra turer, för att till kvällen gå på PAYS söndagsbarbeque på stranden, som ska vara en trevlig tillställning. Pelle jobbar också med vår båtbotten, där det verkligen växer så det knakar! Bara en månad efter storrengöringen sist så hopar sig snäckorna och sjögrässlöjorna, vilket inte minst märks på båtens fart.

Imorgon planerar vi att klarera ut och segla vidare norrut till de små franska öarna Les Saintes. En kort tur på runt 20 sjömil.

4 tankar på “Häftiga Dominica

 1. Vilka underbart vackra bilder! Både ser ut och låter som en saga!
  Hade er förtjusade dotter med pojkvän på fika igår. Mycket mysigt att träffa dem båda två (och den fina magen så klart)! Kramar

 2. kansdke lite tjatigt med kommentarer om paradis och avundsjuka i den den lite halvtrista vårvintern här hemma där dagens höjdpunkt varit ett friskis och svettis pass som jagade musten ur mig. Därefter perfewkt tillgad torskrygg hos goda vänner. I går med Anna och Martin och alla de andra ungdomarna i familjen på Jesus Christ – faktiskt riktigt bra
  det är härligt att få ta del av er förverkligade drömresqa – ger energi och inspiration
  den kommande veckan blir min uppgift att åka till Ystad och för rädda barnen prat om utanförskapets pris
  ni kan ju kolla på hemsidan med samma namn http://www.utanforskapetspris.se
  simma lugnt
  Ingvar

 3. Så fint det ser ut och trevligt det låter! Jag är verkligen väldigt glad för er skull (och bara pyttelite avundsjuk) att ni får fortsätta uppleva så mycket häftigt. Vilken resa!

  Josefin hälsar så mycket! Saknar er här hemma.

 4. Å vilka bilder och vilka upplevelser. Kommer ni att kunna återanpassa er till livet hemma i Sverige?Jag är så glad att Ulla blev så snart bra från bältrosen- I går var Björn, Josefin, Jessica, Rikard och barnen här. En trevlig dag, Vi tittade på gamla fotografier som ungdomarna tyckte var kul. Jag kände mej så upplivad av besöket .
  Kram till er båda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s