Stilla dagar Portsmouth – Bourg Les Saintes – Deshais

Förra söndagens beach barbeque som anordnades av PAYS-gänget i Portsmouth blev en riktigt bra avslutning på vårt besök på Dominica. Vi var sju svenska båtar på kalaset och förstås båtar från många andra länder och så var ju förstås alla boatboys och guider där också. Det var klackarna i taket, rompunschen flödade och vi dansade så sanden yrde. Alla släppte verkligen loss lite extra. Vi kom jollande tillbaka till båten vid 1-tiden och avslutade kvällen med ett månskensbad då vi var både svettiga och dammiga efter kvällens kalas. Vi somnade med ett leende på läpparna och vaknade med lätt huvudvärk. Det blev också sista kvällen med Kate och Janne på Solit, som vi seglat tillsammans med en stor del av tiden ända sen La Coruna. De går nu söderut till Grenada för att lägga upp båten där i april och de kommer tillbaka hit nästa vinter för ytterligare en säsongs seglande. Tack för trevlig samvaro under lång tid!

Dagen efter klarerade vi ut och styrde mot Iles Les Saintes, en liten fransk ögrupp mellan Dominica och Guadeloupe. Det var en kort segling på 18 sjömil och vi fick en fin halvvindsbog i lagom vind och måttlig sjö och kom till en annan värld igen. Les Saintes är som en mini-skärgård med 8-9 relativt torra småöar och vi har legat vid en av bojarna som finns utanför ögruppens lilla stad Bourg Les Saintes.

Les Saintes känns som ett litet franskt kustsamhälle vid Medelhavet. Goda pateer och korvar hos slaktaren, baguetter och croissanter hos bagaren och franska viner i butikerna. Men det finns också inslag av Karibien som den väldigt avslappnad stämningen och kolibris.

Här har vi ur alla perspektiv haft lugna dagar. Vinden har varit relativt svag jämfört med de vindar som vi haft sen vi kom över Atlanten och vi har tagit det allmänt lugnt. Vi har haft många trevliga stunder med Lena och Bertil på Ruth och också fått tillfälle att träffa de svenska båtarna Shaddock och Xavita. Xavita berättade att man roat sig med att räkna alla svenska båtar man träffade och under den här vintern är de uppe i ett 30-tal båtar. Fler än man kan tro!

Pelle har gjort två fina dyk i det helt kristallklara vattnet med instruktören Eric.

Närkontakt med kandidater till kvällens middag

Ulla har fått hålla huvudet ovanför vattenytan då öronen blivit fuktskadade av allt saltvatten.

I viken där vi legat bor två delfiner, en mor och hennes dotter och dem har vi kunnat se komma simmande flera gånger per dag.

Dykinstruktören berättade att de antagligen sökt skydd mot delfinpappan, som visst gärna attackerar barnet för att få ha mamman för egna behov. Man räknar med att ha kvar de två delfinerna i viken tills dottern är stor nog att klara sig sig på egen hand.

I ankringsviken fiskade också några pelikaner. Inte så vackra fåglar, tycker vi.

Vi lämnade Les Saintes i lördags eftermiddag och seglade mot Guadeloupes västra kust. Vindarna var ombytliga och vi både slörade och kryssade på samma kurs innan vi ankrade vid Pigeon Island ungefär mitt på Guadeloupes västkust. Vi åt bara middag och övernattade och fortsatte sedan norrut imorse. Fortsatt svaga och ombytliga vindar, men vi fick fin segling på nästan stilla vatten till den söta fiskebyn Deshais i nordvästra änden av Guadeloupe, där vi var lagom framme till lunch och hann med en eftermiddagspromenad i byn tillsammans med Lena och Bertil.

Lite gung har det varit i viken då de svaga vindarna gått tvärs emot alla prognoser och gett oss lite småvågor. Här är vi på väg tillbaka till Loupan och dagens sundowner och nu när vi sitter i sittbrunnen och skriver är kvällen ljummen och svart runt oss, men här i sittbrunnen lyser lampan. Mysigt!

Det är nu ”bara” åtta veckor kvar tills vi ska vara på St Thomas. Eftersom vi föredrar att stanna lite längre på de platser vi besöker, så inser vi att vi inte hinner se alla öar på vägen dit, utan vi får välja vilka vi vill lära känna lite mer. Guadeloupe passerar vi därför snabbt och imorgon klarerar vi ut från Frankrike och seglar vidare mot Antigua för att stanna där lite längre.

8 thoughts on “Stilla dagar Portsmouth – Bourg Les Saintes – Deshais

 1. Underbart med alla bilder ni skickar och tänk vad tiden går, 8 veckor tills vi ses det är knappt man kan tro det. Det känns också att tiden går ganska fort, Allt väl, vi har haft + grader flera dagar nu, men inte dygnet runt. Det ska ju vara + grader dygnet runt för att räknas som vår, men det kommer, det kommer. Kram

 2. Hej! Detta var en härligt uppfriskande läsning på en måndagsmorgon. Nu känns det som våren närmar sig här hemma. Njut av det sista veckorna!!!!!!!

 3. Rompunch verkar vara grejor, dansade så sanden yrde och månskensbad. Låter härligt // Peter o Ingbritt

 4. Hej, kul att läsa om er resa. Såg precis att ni kommit fram till Antigua och Falmouth ett ställe som jag varit på ett par gånger. Ett tips. Det finns en liten restaurang som heter Rumbaba på höger sida av vägen ungefär hundra meter efter korsningen vid Mad Mongoose. Dom har en helt fantastisk tonfisk och jättegod mat i övrigt. Mad mongoose är alltid trevligt och ägarinnan Connie kan hjälpa Er med hyrbil. Ha det så bra
  /Jocke (som seglade på Vendetta)

 5. Hej,
  Vi träffades i Gustavsberg året innan ni seglade iväg. Vi pratade bla om era erfarenheter av bränsleceller som strömförsörning.
  Vi har följt er trevliga blogg med intresse då vi själva avser att göra en liknande resa med start 2014. Vi har idag en Arcona 370, men kommer förmodligen att skaffa en annan båt.
  Nu undrar jag vad ni har för erfarenhet av bränsleceller? Har hittat ett märke ”EFOY”. Överväger skarpt att kommpletera med en sån anäggning. Finns det bränsledunkar att få tag på i Carribien?
  Ha det fortsatt bra därute.
  mvh
  / Karl-Axel Wenzlaff

 6. Nu får ni sluta sukta oss som är kvar i Norden !
  Kan bara tala om att vi i Åre fått 110cm snö på tre dagar ! Snödjup 130cm.
  Fin skidåkning i kontrast till Ert eviga simmande i kristallklart varmt vatten !
  Segla väl !
  Mats, Fredrik och Inger

 7. Mats & Co: Vi har det jobbigt värre med alla nya intryck och det eviga simmandet!

  Skickat från min iPhone

 8. Nu är båtmässan avklarad. Det är då som båtsäsongen går igång på riktigt, trots att det var minus 14,7 grader i morse här i Hässelby!! Hoppas på sjösättning i första veckan i maj. Härligt att se att ni har det skönt och njuter av tillvaron. Snart är det vår tur här i Norden.
  Lasse & Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s