St Kitts och Nevis

Det blev lugn segling i ganska svag vind mellan Antigua och St Kitts. Trots den svaga vinden var det nordlig dyning på drygt två meter. Den nordliga dyningen som vi nu haft en period kommer från ett oväder över USA för en tid sedan. Vi tycker inte dyningen ger så dramatiska effekter när vi seglar, eftersom den är ganska långvågig med en period på 10-12 sekunder.

Vi ankrade utanför huvudstaden Basseterre. Från början hade vi tänkt gå in i marinan då ankarplatsen anses lite utsatt, men dels fanns det ingen plats och dels blev vi inte så sugna, då de höll på och muddrade för att bygga ut och det kändes rörigt runt marinan. Det fungerade bra att ankra, även om det blev lite gung då och då.

Landet heter ”St Christopher and Nevis” och består av två näraliggande öar.

St Christopher förkortas ofta till St Kitts. Det bor cirka 40 000 personer på St Kitts och 10 000 personer på Nevis. St Kitts var den första ön i Karibien som kolonialiserades, dels av en engelsk grupp bosättare och av en fransk. De gjorde gemensak sak och massakrerade den 2000 personer starka ursprungsbefolkningen Carib, innan de började bekämpa varandra. Rätt många sorgliga historier här på öarna.

Basseterre är en fin och lite annorlunda karibisk stad. Vår favoritplats blev en plats som heter Cirkus. Det är egentligen en rondell som är en minikopia av Piccadilly Cirkus och det var både intressant och underhållande att sitta på balkongen till restaurang Ballahoo och titta på vardagslivet.

En av dagarna tog vi en tur med taxi för att se Englands gamla försvarsanläggning Brimstone Hill. Det tog 104 år att bygga fortet och det är numera på UNESCOS världsarvslista.

Vår taxichaufför tog oss också till ett gammalt romdestilleri som grävts fram. Där träffade vi på en jättetrevlig man som jobbade på området. Han var uppvuxen i närheten och visade oss hur han som liten pojke brukade svinga sig i lianerna.

Våra olika taxiturer på öarna har alltid varit väldigt roliga, då det varit ett tillfälle att få veta lite mer om vardagen på öarna. Taxichaufförerna berättar dels mycket om de olika platser vi besöker, men har också många personliga reflektioner om politik, religion och livet i största allmänhet. Mycket värdefullt och underhållande och ger ofta lite perspektiv på tillvaron för oss som bor i en annan del av världen.

På St Kitts finns ett varv som heter Marine Works och dit åkte vi för att lyfta båten för bottenrengöring och översyn/byte av anoderna. Det var duktiga killar som visste vad de gjorde när båten lyftes ur hamnen, där det var ganska kraftig dyning som smög in.

Alltid spännande när båten ska lyftas.

Om botten blev ren på utflykten, så blev resten av båten ganska smutsig, eftersom det startade en gräsbrand på kullarna ovanför och vinden låg på mot varvet. Inget vidare med stora sotflagor som landade på båten.

Sista dagen tog vi färjan till landets andra ö Nevis. Fint och välvårdat!

Vi lämnade Basseterre tillsammans med Ruth och nattankrade på södra delen av St Kitts, i en vik som heter White House Bay. Underbart stilla kväll utan gung.

I lördags steg vi upp tidigt och seglade mot St Barth, den gamla svenska kolonin. Vi fick en av resans behagligaste seglingar med öppen bidevindsbog, måttlig vind och måttlig dyning. En riktig propagandaseglats!

Vi misstänker att vi också härmed lämnat det mera ursprungliga Karibien. Nu är det franska, engelska och amerikanska öar kvar innan färden går hemåt.

Nu är vi ankrade utanför Gustavia, som är St Barths huvudstad, tillsammans med kanske hundra andra båtar. I marinan är det däremot nästan tomt. Vi återkommer om några dagar med ett eget inlägg om lyxiga St Barth.

Vi stannar här till på torsdag, då vi tar en kort seglats till grannön St Martin. Där ansluter, i början av nästa vecka, våra vänner Elisabet och Janne för en dryg veckas segling. Det ska bli väldigt roligt!

4 tankar på “St Kitts och Nevis

  1. Toppen att det klaffat geografiskt.

    Vi är extra laddade med 4,5 mils skridsko i söndags och iskall snöig promenad igår kväll. Tror ni att vi ser fram emot Karibien?

  2. Jag fällde en glädjetår då jag såg dej tillsammans med en av de trevliga och vänliga personer
    ni mött på någon av de senaste öarna. Kram mamma

  3. Tack för ännu ett underhållande och informativt inlägg. Undrar bara hur Tarzan kunde svinga sig mellan träden när lianer verkar vara hängande störar. Vilket härligt barnasinne er nye vän uppvisar. Många hälsningar Kicki

  4. Det börjar bli dags för en ny reserapport från er nu. Den håller mig
    vid liv. Tänk på oss som har nästan 1 meter snö runt båten:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s