St John och Culebra

St John i US Virgin Islands var en riktigt positiv överraskning! Cirka två tredjedelar är naturreservat och här finns många fina ankringsvikar och ännu klarare vatten än tidigare.

Man har lagt ut bojar i många vikar för att förhindra ankring, som skadar bottnarna och därmed djurlivet. Det kostar 15 USD per natt att ligga vid bojarna och avgiften betalades på en liten flotte där pengarna lades i ett kuvert.

Vi gick till Francis Bay, där det var svenskkoloni med båtarna Osophine, Vagabond och Unicorn – alla ärrade långseglare med flera seglingsår här i Karibien. Här Anna-Karin och Håkan på Unicorn

Nästa kväll åt vi middag i land tillsammans med Nina och Pär på Osophine

och Vagabondarna Solweig och Bengt

Osophine och Vagabond kommer att, precis som vi, sätta sina båtar på fraktfartyg tillbaka till Europa, men för deras del går frakten till Medelhavet.

De öar som ingår i US Virgin Islands är gamla danska kolonier och såldes till USA så sent som 1917. På St John finns en hel del vandringsleder och en av dagarna tog vi en varm promenad till en gammal dansk sockerplantage. Promenaden började genom ett mangroveträsk.

På många ställen såg vi dessa bon eller är det någon växtparasit? Kanske någon av er bloggläsare vet?

Ska man vandra så ska man helst starta tidigt på morgonen innan det blir så varmt, men vi är lite långsamma på morgonen och då får man betala med lite extra svett. Som tur är kan man bada när man kommer tillbaka.

På promenaden upptäckte vi att bilarna här har ovanligt snygga registreringsskyltar. Kanske borde vi i Sveriga ha älgar?

Vi stannade två dagar i Francis Bay innan vi seglade vidare till Culebra i Spanish Virgin Islands (tidigare spanskt, men nu Puerto Ricanskt/amerikanskt).

Vi fick fin och ganska frisk medvind till Culebra och vi gick med full stor och spirad genua. På Culebra ankrade vi i Ensenada Honda, utanför den lilla staden Dewey. Här är spanska det officiella språket, även om de flesta vi träffade på pratade engelska också.

Här på amerikansk mark var det nya rutiner för inklarering och innan vi gick iland skulle vi ringa upp tullen och anmäla att vi kommit. Nästa dag fick vi ta oss till tullen vid den lilla flygplatsen och avsluta inklareringen hos resans trevligaste och mest hjälpsamma tullkvinna. Där fick vi också ett så kallat ”cruising permit” för USA, som gäller ett år. Om vi tolkat det hela rätt innebär det att vi inte längre personligen måste infinna oss hos tullen, utan kan klarera in per telefon och referera till vårt tillstånd, eftersom de nu har alla uppgifter om oss och båten lagrade centralt. Vi får se om vi förstått det hela rätt när vi kommer tillbaka till US Virgin Islands.

När vi skulle ankra upptäckte vi den holländska kompisbåten Gaia och vi fick ännu en trevlig kväll tillsammans, denna gång i vår sittbrunn.

Vi hyrde jeep för att se oss omkring på ön, som verkligen inte är stor.

Många hyrde istället golfbil.

Huvudattraktionen på den lilla sömniga ön verkar vara Playa Flamenco

En jättefin strand där det levdes avslappnat latinamerikanskt badliv.

Här fanns också rester i form av målade stridsvagnar från den tid då ön användes för amerikanska militära övningar.

….

Sista dagen på Culebra seglade den svenska långseglarbåten Jennifer med skeppare Lars Hässler och hans besättning in.

Vi fick en trevlig kväll med mycket seglingsprat på restaurang Dinghy Dock. Ett par i besättningen visade sig vara nästan grannar med oss hemma.

Igår, fredag, seglade vi vidare i svag medvind (usch!) till Puerto Rico och Puerto del Rey marina och nu känns det verkligen som vi är i en blandning mellan Spanien och USA. Idag har vi gjort sånt vi alltid gör när vi lägger till i en marina – tvättar kläder, sköljer av båten, slänger sopor, fyller vatten och njuter av att duscha med mycket vatten. Nu ska vi turista några dagar med hyrbil och hotellövernattning i San Juan.

7 tankar på “St John och Culebra

 1. Vilket program ! Här hade vi vårens första regn i går nu har vi haft 2 + grader dygnet runt, snart är det vår !!!!!. Peter är på väg till Göteborg ,jag skall cykla till kyrkogården
  = allt är som vanligt Kram

 2. Lättare att hänga med i bloggen efter det att vi varit med, kul.

  Själva har vi täckt av expressen och handlat upp vårdgrejer. Snart är vi ikapp er.

 3. Härliga bilder Vi ser att ni fortsatt har det bra
  och njuter av den tid som är kvar Här hemma känns det konstigt att inte ha en båt att putsa på för första gången på 35 år Det får bli trädgårdsarbete istället (inte lika roligt)
  Hälsningar
  Gunnar

 4. Ser fantastiskt ut, ni verkar ha hittat dom riktiga pärlorna därnere!
  När ska vi kyla champagnen????
  Kramar Ewa & Torgny

 5. Vi kommer båda att vara hemma från 6 maj och cirka en månad framåt

  Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s