Swinging Puerto Rico

Under vår vistelse på Puerto Rico har vi legat i Puerto del Rey marina. Det är Karibiens största marina med plats för cirka 1000 båtar. När man tittade längs bryggorna var det låååångt och man kunde ropa på VHF efter kostnadsfria golfbilar som körde på bryggorna och inom marinaområdet, vilket var bra när man hade mycket att bära.

Många mindre motorbåtar lagrades på det här sättet, i sk dry stack

Personalen på marinan var verkligen glada, trevliga och hjälpsamma, vilket också är det generella intrycket av alla människor vi mött här. En härlig blandning av karibien, spanien, amerika och något eget – lite mer swinging, helt enkelt.

På söndagen tog vi vår hyrbil och åkte upp på småvägarna i bergen. Här var riklig grönska och riktigt krokiga och backiga vägar.

Imponerande skog med bambu.

Det fanns få byar, men rätt mycket utspridd bebyggelse och det odlas en hel del på de branta kullarna. Något det fanns riktigt gott om var små barer och restauranger som låg längs vägen. Söndagar är en dag för trevligheter med familjen och det var riktigt folkliv på eftermiddagen med mycket musik och dans på i princip varenda ställe.

Vi stannade vid en bar och fick en enkel men god lunch. En engelsktalande barkund hjälpte oss entusiatiskt med att förklarade de olika rätterna.

Vi hade nytta av lite guidning eftersom det var spanska som gällde. Med lite god vilja så ordnar ju allt sig och god vilja finns det gott om här. Här är den trevliga ägaren och bartendern.

Efter ytterligare någon mil stötte vi på en söndagsfest med marknad, mat och förstås dans på flera ställen.

Vi hade ju ätit lunch redan, men njöt av salsa- och bachata och en maffigt serverad Virgin Colada.

På den lilla marknaden hittade vi också en fin hängmatta som vi ska lata oss i när vi kommer hem. Vi ska också lyssna på trevlig musik från resan som vi köpt av olika lokala musikhandlare (förlåt Stefan E!). Så här kan en sådan alldeles fantastisk musikhandel se ut.

Bilturen fortsatte, men vi kom inte många kilometer innan vi igen stötte på en bar/restaurang med musik och många parkerade bilar längs vägen. Vi blev nyfikna och slank in. Där spelades inte dansmusik, utan traditionell musik som kallas Jibaro och som berättar om landet och folkets strävan. Huvudinstrument i denna musik är en liten gitarr med 10 strängar, quattro. Quattro är Puerto Ricos nationalinstrument och en av männen i orkestern, Luis Perez, är en quattrospelare som är känd över hela världen fick vi senare veta.

Viktig också är ”the master second guitar”, här en alldeles fantastisk utövare som ackompanjerar quattrospelaren.

Vi blev överraskade av den uppmärksamhet som vi som besökare fick. De berättade att det var mycket sällan som turister stannade för att lyssna på musiken och vi fick ett litet tal från scenen, men det var också flera som kom fram och pratade med oss. Ulla fick också ett minne av form av ett armband som sångerskan Ewelyn hade tillverkat. Här sitter det fortfarande kvar på hennes vänstra handled.

Ja, vi var helt överväldigade av vänligheten och intresset när vi så småningom satte oss i bilen för att i mörkret köra tillbaka till marinan.

På måndagen styrde vi bilen mot Puerto Ricos huvudstad, San Juan, för att träna lite på stadsliv. San Juan är en riktig storstad och har dels en modern del och dels en äldre del, Old San Juan. Vi började i det moderna med att besöka det STORA shoppingcentret Plaza des Americas och Pelle fick njuta på West Marine (båttillbehör) och Best Buy (stor elektronikaffär) och Ulla på bland annat Macys. Senare på eftermiddagen åkte vi in till det mycket charmiga och trevliga Old San Juan och checkade in på hotell El Convento.

Här fick vi lite träning i ”normalt liv” med mjuka breda sängar, platt-TV, luftkonditionering mm.

Old San Juan har mängder med vackert renoverade historiska byggnader, både i stan och kring den gamla stadsmuren.

Det vimlade också av mysiga barer och små butiker. Efter att ha ätit lunch på en liten fransk-inspirerad bistro fick vi veta att på övervåningen hade Pedro Albizo Campo, en välkänd Puerto Ricansk frihetskämpe, bott och senare hållits i husarrest.

Den före detta lägenheten är nu en bar och vi var välkomna upp att titta på kulhål mm. Som vanligt här nere blev vår tänkta snabba titt en lång och trevlig stund, när bartendern blandade sin favoritdrink till oss och berättade om frihetskämpen och mycket annat intressant.

Här avnjuter vi resultatet, en äkta Peridot.

Under hela vår resa på sydligare breddgrader har vi träffat så otroligt många underbart hjälpsamma och trevliga människor. Vi hoppas verkligen att vi ska komma ihåg när vi kommer hem, hur mycket man som besökare uppskattar att värdlandets människor tar sig tid och delar med sig och att vi själva ska kunna göra det samma för besökare vi stöter på hemma. Här är det ingen som tvekar att gå ett kvarter extra för att visa vägen. Har vi hemma verkligen så bråttom som vi tror?

Puerto Rico blev en av våra favoriter och en ö vi gärna skulle återvända till på en 2-veckorssemester. Nu blev det fyra härliga dagar på Puerto Rico. Vi hade gärna stannat längre, men i måndags fick vi besked från Peters & May att Loupan hade möjlighet att komma med ett fraktfartyg som skulle lastas redan 29 april-1 maj på St Thomas i US Virgin Islands. Tidigare hade vi ett lastintervall 10-25 maj. Vi tackade ja till det och eftersom prognoserna lovade hårda vindar från torsdagen och en tid framöver så seglade vi till US Virgin Islands redan i onsdags för att vara säkra på att vi hinner göra de förberedelser som krävs innan lastningen.

Seglingen mellan Puerto Rico och St John var inte den bästa vi haft under resan, utan ganska stökig, med byig motvind, hög motsjö och motström. Dessutom flera squalls med starka vindar som vred ytterligare emot på våra kryssben. Det var skönt att fånga en boj när vi i regn och kolmörker kom fram till Mahu Bay på St John. Att det skulle bli motigt var väl inte helt oväntat, då det ju alltid blåser ostlig vind här och Atlanten ligger helt öppen.

Här är svenskkoloni med Osophine, Vagabond, Xavita, Emma och Loupan. Loupan, Vagabond och Vagabond väntar nu på hemtransport, Emma väntar på lämpliga vindar för att börja hemsegling mot Azorerna och Xavita ska så småningom lägga upp båten söderöver inför orkansäsongen. Igår var det sundowner för alla i kolonin i vår sittbrunn och ikväll går vi i land för gemensam middag.

Nu ska man väl lägga in en brasklapp och säga att många av transporterna får ändrade lastdatum, då företaget som sköter transporten köper upp ledigt däcksutrymme på olika lastfartyg. Osophines och Vagabonds transport till Medelhavet kommer att bli minst tre veckor sen. Ulla flyger hem den 29 april och Pelle har biljett bokad till den 4 maj. Blir det förseningar kommer Pelle att boka om sin biljett och stanna kvar tills båten är lastad. Fartyget som ska föra Loupan till Southampton heter Sampogracht och är just nu i Brasilien.

Vi stannar och njuter på St John några dagar till innan vi går över till St Thomas för att börja förberedelserna inför lastning och hemresor.

8 tankar på “Swinging Puerto Rico

 1. Det är faktiskt så man blir stum över allt ni berättar om från er resa.Å vad det ska bli härligt att få krama om, Här har våren börjat visa sitt rätta jag, Äntligen. Kram till er båda.

 2. PR låter härligt! Och härligt att ni snart kommer hem. Kram från stor-paavo och lill-fia

 3. Fantastiskt så mycket trevliga människor, mysiga ställen och roliga upplevelser ni berättar om. Det är så mysig läsning. Vilken drömresa ni gjort med Loupan. Imponerande!
  Ha det så gott och en fin avslutning på seglatsen. Kramar fr Kicki o Gunnar

 4. Vad behöver ni göra inför transporten i form av tömning, pyjamas på båten etc?
  Och vad behöver ni göra när den lastas av i UK?

 5. En mångårig dröm blev till en konkret plan som genomfördes och blev till en erfarenhet och ett kärt minne. Vad kommer sedan?

 6. Härligt! Har läst ikapp i bloggen igår och idag – vilken resa, vilka bilder och vilken berättelse! Tråkigt att den är slut! Men…härligt att det närmar sig att vi kan få träffa er och få en live-berättelse. Ha det bra resten av resan. Kram från Marianne o Anders, befinnande sig i Åre för säsongsavslut

 7. Hej Pelle
  det har varit kul att följa er härliga segling
  blir det segling i skärgården i sommar ??’
  Har en fråga : tänkte installera ett löstagbart kutterstag. Såg påer böogg att ni installerade ett från början. Har du tips på olika alternativ och vad som är bäst
  Tobias, sy Bölja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s