Lite bistert i Engelska kanalen och på Nordsjön

Vi lämnade mysiga Cowes på midsommarafton efter att ha studerat Reeds Nautical Almanac för att få fördelaktiga tidvattenströmmar. Det fick vi och det blev en snabb och fin slör och halvvind de ca 65 sjömilen till Eastbourne som blev vårt nästa stopp. Där slussade vi in i Sovreign Harbour, som är en välordnad och skyddad marina. Tur det, för sen blev vi inblåsta i två dagar där. Marinan ligger en bit utanför staden, men det gick täta bussar så vi kunde lätt åka in till Eastbourne. Eastbourne lär vara ”sunniest spot in England” och är en gammaldags fin engelsk badort med många hus i viktoriansk stil.

Här finns en fantastisk strand med en klassisk piranläggning som man ibland kan se på film (Björn, Sofia och Martin – precis som i Ronny & Ronny!)

Det fanns också en anläggning för utomhuskonserter som kunde avnjutas från solstolen.

Det var inte några solare eller badare ute under midsommarhelgen, då vädret var minst sagt bistert och badvakterna hade satt upp följande meddelande som väl beskrev läget:

På måndag morgon slussade vi ut igen efter noggranna studier av tidvattenströmmarna i Reeds. Man vill ju hellre ha medström än motström och här kan det handla om upp till 3 knop.

Vi seglade i ganska vackert väder till Dover, där vi släpptes in genom portarna till Granville Dock. Portarna stängs sedan några timmar före lågvatten för att bibehålla vattennivån i marinan. Kylig kväll, men vi värmde oss med en öl och ett glas vin på Royal Cinque Yacht Club innan vi åt en bit mat.

Redan på tisdag morgon lämnade vi Dover med de vita klipporna i aktern och styrde mot Dunkerque.

Engelska kanalen är ju känd för att vara en av de mest trafikerade farvattnen i världen och alla seglingspilots beskriver överfarten i halvdramatiska ordalag. Någon skrev att där passerar i genomsnitt ett fartyg var 6:e minut. Vi förväntade oss därför en lite spännande överfart när vi skulle korsa trafiksepareringen mitt i kanalen, men det var verkligen inget speciellt. Självklart fick man hålla uppsikt, men inget extraordinärt. Vi tycker rent allmänt att de olika seglingsböckerna överdriver väldigt när det gäller faror av allehanda slag.

Överseglingen till Dunkerque är den vädermässigt behagligaste så här långt på seglingen norrut, med sol och måttlig vind. Det krävdes ändå långkalsonger!

I Dunkerque blev vi kvar i två dagar och låg i YCMN marina. Välordnad marina, engelsktalande och trevlig personal och gångavstånd in till centrum. Ganska skönt väder med frukost i sol och lä i sittbrunnen. Vi besökte krigsmuséet för att begrunda de hemskheter som utspelades här under andra värlskriget. Pelle som har ett brinnande intresse för andra världskriget såg så här förväntansfull ut inför besöket:

Viktigast av allt och själva anledningen till att vi besökte Dunkerque var en träff med Ullas kusin Lena, som bor här med sin familj.

Sent på torsdag eftermiddag kastade vi loss i strålande sol för att segla upp till den tyska ön Borkum 260 sjömil norrut. Vi hade till en början svaga vindar så det blev motorsegling en stor del av natten, men på morgonen friskade de västliga vindarna i och vi kunde segla med god fart. Vi var laddade med varma kläder i flera lager, men hu så kall man blir på sina 3-4 timmars vakter, speciellt på natten.

Några timmar innan vi kom fram till Borkum kom lågtrycket i fatt oss på riktigt och vi var tämligen blöta och kalla när vi förtöjt i Burkana Hafen vid 2-tiden på natten till lördagen. Då är det skönt att ta en varm dusch inne i båten där värmaren går för fullt och sen krypa till kojs med regnet smattrande på rufftaket och vinden vinande i riggen.

Idag har vi haft vilodag och sovit länge och tagit en busstur in till Borkum stad. Hela den lilla ön är väldigt speciell – låg, sandig och utsatt för väder och vind. Borkum verkar leva på natur- och badturism för det finns massor av hotell, pensionat och lägenhetsanläggningar i den mysiga stan och mängder av ”solstolsbås” att hyra på stranden. Man undrar ju bara när det går att bada och sola här. Inte så ofta misstänker vi, då klädaffärerna hade mest långa fleece- och windstopperkappor. Här i Burkana Hafen ligger det gamla fyrskeppet Borkum Riff som numera är museum, men som tidigare utmärkt revet med samma namn.

Imorgon blir det tidig uppstigning då vi ska segla till Cuxhaven, cirka 100 sjömil österut. Det blir den sista längre etappen innan vi når Kielkanalen. Vi räknar med att vara inne i Östersjön i början av nästa vecka.

Som lite summering av seglingen från Southampton hit till Tyskland så kan vi konstatera att det är verkligen väldigt mycket lättsammare att segla långt när det är varmt och skönt. Det är också ett väldigt oroligt vågmönster i de här grunda och tidvattenpåverkade vattnen och det har fått oss att sakna de långa och harmoniska Atlantvågorna som gör livet ombord lite enklare än när vågorna kommer från alla håll.

6 tankar på “Lite bistert i Engelska kanalen och på Nordsjön

 1. Snart hemma igen alltså. vi gjorde själva seglingen från UK när vi tog hem vår båt och det där med att överdrivs kan vi skriva under på. Engelska kanalen är väl ungefär som en igelkotte som ska korsa en landsväg. Man ser till att det är dagtid och god sikt och sen tar man bara lämplig lucka.
  För oss blir det Norges fjordar och västkust fem veckor i sommar. Jag (Håkan) sticker två veckor i förväg och sen trippar min kära hustru på någonstans vid Stavanger och sen följer fem regnfria och soliga och lagom blåsiga veckor där innan vi tillsammans – eller jag själv – seglar hem till Stockholm igen.
  Inget Medelhav i sommar alltså, komplikationer med arbetsgivare. Vi bor i båten på Navis fem mån även i sommar och just nu är det högsäsong så hamnkapten (som arrenderar marinan) blir nog glad att bli av med en segelbåt ett par månader och kunna hyra ut platsen till turistande trevliga tyskar och finländare.
  Otroligt att det gått ett år sedan vi mötte er på er avresedag vis sjömacken i Skurusundet! Vi har följt er resa och dragit en del lärdomar.
  Håkan och Viktoria

 2. Kul att höra litret från er, ja så lite var kanske inte. Jag blev riktigt rörd till tårar då jag Ulla och Lena tillsammans. Trevligt. Då, ni skrev om Borkum gick mina tankar genast till Borkum Riff, det var ett mycket vanligt ord sjörapporterna som pappa alltid lyssnade på då jag var barn. Längre fram i ert ”brev” nämnde ni ju Borkum Riff. Det är fantastiskt vad som finns i mi nnet som ibland är så uselt så man kommer knappt ihåg vad man heter, men gamla ”grejer” finns någonstans i huvudet. Igår var Peter, Ingbritt och jag till

 3. I går var vi till Robert, det var trevligt att träffas. Hans två döttrar i äktenskapet med Tuula var också där. Vi hade en trevlig e.m. Kram Ebba

 4. Vilken fin bild på dig och Lena, och visst syns det att ni är släkt // Peter

 5. Tack för senast – jättekul att träffa er! Roligt också att läsa om er resa igen! Hörde av Stefan E att ni närmar er Torekov, men att han tyvärr inte är där. Hoppas västkustvädret blir bättre tills ni kommer dit. Regnat en hel del! Vi har ikväll påbörjat vår husbilsresa till Schweiz för klättring o cykling o träff med Anneli o David. Blir borta 3-4 v. hoppas vi – beroende på vädret! Ses i höst. Kram Mariane o Anders

 6. Hej!

  Vi har visserligen inte träffats eller hörts sedan Dominica, men då skämtade vi om att vi skulle segla hem er båt och ni skulle skeppa hem vår Forgus 31:a. En win-win deal så att säga. Tänkte bara meddela att s/y Sassy Lady är i Skottland nu (atlantöverfarten gick bra) och vi räknar med att vara hemma i Göteborg om ett par veckor. Kul att läsa er blogg, och skönt att vi båda verkar ha klarat oss ganska bra utan vår super deal, skepp o hoj!

  /Petter på Sassy Lady (den korta tjocka damen med numera mycket bottenskägg)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s