Yttre Hebriderna

Vi fick en väldigt bra segling på 120 sjömil med halvvind och slör från Stromness till Stornoway på ön Lewis i Yttre Hebriderna. På slutet fick vi sällskap av delfiner och en lite fripassagerare ombord som behövde vila en stund innan den gav sig av.

Vi kunde lägga till vid 2-tiden på tisdagmorgonen vid pontoner som följer tidvattnets rörelser och trots den sena timmen kom personal från hamnkontoret och anvisade oss plats och tog emot tampar. Det var som vanligt skönt att komma fram och efter en liten ankardrink somnade vi gott.

Dagen efter ägnade vi oss åt att promenera i den lilla välbehållna staden

Där finns det mesta av livets nödtorft. Öarna här är tvåspråkiga, så alla skyltar finns på både engelska och ”scottish gaelish”.

Vi blev överraskade av att växtligheten var så grön och frodig med många träd och buskar i trädgårdarna. Många butiker sålde olika saker gjorde i den berömda Harris tweeden och Pelle köpte ett par varma tofflor i tweed som dessutom var fodrade med fårskinn. Det är kallt på durken i båten i och med att vattentemperaturen är så låg, 12 grader.

Till kvällen köpte vi havskräftor och lax och gjorde en toppengod middag ombord.

På onsdagen hyrde vi bil och gjorde en rundtur på på ön. Om det var grönt och frodigt inne i stan så var det desto kargare när man kom utanför.

Landskapet påminde mycket om svenskt fjällandskap ovanför trädgränsen, bergigt med stora mossar, där de bryter torv som de eldar med.

En hel del fina vita sandstränder också, men det kan inte vara många badtillfällen. Speciellt inte den här sommaren som enligt ”locals” är den sämsta i mannaminne.

Av lokalbefolkningen fick vi också reda på att vi också har tur att det är så kallt och blåsigt, eftersom det annars är svart med myggor här. Tecken på detta såg vi i butikerna som sålde myggnät och myggmedel.

Vägarna var smala och inte bara bilar höll till där.

På en parkeringsplats träffade vi på Rayal Bank of Scotlands mobila kontor som besökte olika byar och gårdar.

Kanske något för svenska banker att inspireras av för att förbättra servicen i glesbygd. Personalen var trevlig och bankmäsiig klädd, kunde vi konstatera när vi störde dem under deras lunchrast, som bestod av medhavd matsäck.

Dagen avslutades med ännu en härlig skaldjursmiddag med havskräftor och hummer ombord (12 havskräftor och två enkilos hummrar till vrakpris) och förberedelser för att segla söderut på torsdagen.

På torsdagen seglade vi ner till Loch Maddy på ön Norra Uist. Det blev en fin bidevindsegling där vinden vred till vår fördel vartefter dagen gick.

Vi fick tillfälle att fotografera både lunnefåglar

säl

och delfiner under seglingen.

Loch Maddy är en liten by, ganska ensligt belägen i vackra omgivningar. Marinan var alldeles nyanlagd och inte riktigt klar. Tvättmaskin och tumlare fanns, men dusch och toalett var än så länge på det närbelägna hotellet.

Så här fint ser det ut i månsken

Vi har promenerat, besökt puben på det lilla hotellet och också deltagit i en liten frågesport första kvällen vi var där. Här den trevlige frågesportsledaren

En placering i mitten av fältet blev resultatet, vilket vi är ganska nöjda med, då det var en hel del lite mer lokala frågor också. Laget som vann

fick 40 pund, vilket var summan av insatserna för de tävlande lagen. Kul att få delta i en lokal anspråkslös men kul aktivitet!

Även här på Yttre Hebriderna har vi fått erfara att att människor är genuint trevliga. Vi har pratat med fiskare, sjöräddare

servitriser, coast guard, sportfiskare

med flera och vi är alltid lika positivt överraskade då alla ger sig tid att prata, ge goda råd och samtidigt är intresserade av oss.

Vi har hela tiden följt allehanda väderprognoser för att kunna ta oss vidare mot Inre Hebriderna. Allra mest intresserade är Elisabet och Janne som undrar när de egentligen ska få komma till Irland.

Vi siktade mot Tobermory på ön Mull för att vara i mer skyddade vatten nu när vädret ska bli ännu besvärligare. Väderläget är ganska instabilt och det är inte helt lätt att hitta lämliga seglingstillfällen. Dessutom ska man ta hänsyn till tidvattenströmmarna för att få en så bra segling som möjligt. Här har våra irländska seglarvänner varit ordentligt engagerade och gett oss många bra tips och råd. Tack Maeve och Adrian!

Vi lämnade Loch Maddy vid 17-tiden på lördagkvällen för att få så fördelaktig vindvinkel som möjligt mot Tobermory och få så snälla vågförhållanden som möjligt och samtidigt komma fram till Tobermory när det ljusnade. Första timmarna blev ganska blåsiga med väldigt orolig sjö och vi susade fram med enbart försegel. Nere i båten var det lite av torktumlarkänsla, tyckte Elisabet och Janne. Sedan blev sjö och vind lugnare och vi hissade revad stor och fick en fin halvvindssegling segling ner till Tobermory, dit vi anlände kl 3 på morgonen. Vi hade stor nytta av månljuset för att hitta en ledig gästboj och våra headsets (”marrige savers”) kom väl till pass. Efter ost, kex och en flaska Amarone var det inte svårt för någon av oss fyra att somna med solen på väg upp i öster.

2 tankar på “Yttre Hebriderna

  1. Vad mycket ni får uppleva och skönt att ni slipper myggen. Otroliga bilder! Pelles tweedtofflor kommer nog också väl till pass. Tobermory verkar fint. Här i Sverige är vädret lite bättre nu så nu kanske vi kan återuppta badandet.
    /Gunnar

  2. Hej, roligt att följa er. Vi läser med stort intresse då ni ju tar den väg vi planerat. Kul att der går bra för er. Segla lungt, Kristina o Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s