Hej och tack Kinsale! Nu väntar Biscaya

Kinsale är verkligen ett trevligt och bra ställe att invänta väder på.

En väldigt skyddad naturlig hamn,

tillgång till yachtklubbens duschar, tvättmaskin och restaurang och inte minst en charmig småstad där mycket kretsar kring båtliv. Det är bland annat kappseglingar flera gånger i veckan och ett mycket aktivt jolleseglande. Idag var det jollesegling för ungdomar med olika funktionshinder. Det är olika jolleägare som ställer sig och sina jollar till förfogande för denna segling varje lördag. Det var också lätt att hitta en mycket hjälpsam segelmakare som hjälpte oss att laga en av våra lattor som vi på vägen hit upptäckte hade gått av. Och som vanligt här på Irland så är alla människor väldigt trivsamma.

Vädret har tidvis varit lite ostadigt, men mest varmt och skönt på dagtid med långa perioder av sol, så vi har kunnat både turista och pyssla med långseglingens vardagsliv i form av städning, tvättning och båtunderhåll. Vi har också fixat att par av våra olika projekt. Den här gången har vi monterat vår nya bombroms, som ska göra gippar mer kontrollerade och allmänt lugna ner bommens rörelser när man till exempel tar ner storseglet i höga vågor. Återkommer med rapport efter test över Biscaya.

Innan vi åkte skaffade vi en Watt & Sea vattengenerator. Det är som en propeller på en arm som man sänker ner i båtens akter. Vi har inte riktigt fått den att stanna kvar lodrätt i vattnet, men nu har vi bytt linor, så nu hoppas vi att det ska fungera bra. För övrigt verkar den fungera bra och har gett mycket ström vid våra tester.

Som vanligt är det sociala livet på bryggan en viktig del av trivseln. Den här gången har vi träffat två 21-åriga killar från Luleå, Allexius och Marcus, som kom och knackade på hos oss i veckan.

De har på egen hand utrustat en Marieholm 32 och är på väg jorden runt. Inte mycket tidigare seglingserfarenhet, men entusiatiska och ambitiösa killar. Kolla swedishneptunes.com om ni vill veta mer. Man kan också följa dem på Facebook. De, precis som några andra som väntat flera veckor på lämpligt väder, försökte ge sig ut på havet i mitten av veckan, men fick vända tillbaka då det var väldigt obekväma förhållanden med mycket grov sjö och hårdare vindar än de trott.

Igår hade yachtklubben en fest för att samla in pengar till RNLI, deras motsvarighet till Sjöräddningen. Det blev en mycket trevlig kväll med grillning på yachtklubbens terass, där Lulepojkarna jobbade extra som grillmästare och annan handräckning.

För underhållningen stod Rockin Gerry, en 72-årig irländsk DJ-legend, som spelade musik från 50- och 60-talet.

Dansgolvet fylldes av 60-plussare, väldigt unga barn och så de entusiastiskt dansande Lulepojkarna. Så här glad var Marcus över kvällens DJ.

Vi var svettiga när vi släntrade hem i den månljusa natten.

Vi har också hunnit turista lite med historisk stadsvandring med en kunnig och mycket underhållande guide

som bland annat berättade om det projekt som pågått för att försköna staden med målning och blomster.

Idag blev det cykeltur till Fort Charles. Kinsale har historiskt varit en strategiskt viktig hamn och flera slag har utspelats här. Tyvärr tror vi att irländarna har förlorat alla.

En av veckans aktiviteter har ju förstås varit att följa väderutvecklingen och redan tidigt i veckan visade prognoserna att det skulle utvecklas en nordlig luftström till kommande vecka. Varje dag har vi spanat för att se om det kommande högtrycket väster om Irland ska växa till sig och ge en stabil period med nordliga vindar. Det verkar bli så och prognoserna lovar nu måttliga nordliga eller nordostliga vindar hela kommande vecka. Ett i det närmaste perfekt tillfälle att ge sig iväg över Biscaya alltså. Vi planerar att ge oss iväg imorgon söndag. Vi kommer att få svaga vindar till en början och kanske skulle det vara mer optimalt att vänta till måndag, men vi får titta på de senaste prognoserna imorgon bitti och ta slutligt beslut då. Håll tummarna för att högtrycket blir så långvarigt och stabilt som prognoserna visar!

Till sist lite irländsk klokhet

4 tankar på “Hej och tack Kinsale! Nu väntar Biscaya

 1. Vi håller tummarna och önskar er en riktigt god seglats över Biscaya.
  Om två veckor skall vi själva segla i Joniska havet något som vi verkligen ser fram emot!
  Hälsningar från ett något mulet Räfsnäs.
  Pia & Lasse

 2. Hej!
  Hoppas turen över Biscaya gick bra och att vädret var med er.
  Vi funderar också på en Watt & Sea, så vi hör gärna om era erfarenheter av den, valde ni 300 eller 600 watt? Själva har vi installerat 450 watt solceller som driver det mesta då vi ligger stilla för ankar, men på överfarter torde det inte räcka
  Hälsningar Paul o Kerstin sykerpa.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s