Över Biscaya och längs Galiciens kust

Nu var det länge sen vi skrev på bloggen. Vi trodde vi skickade en kort rapport från Biscaya via satellit, men det visade sig att den inte nådde bloggen. Vi har inte riktigt förstått varför. Här kommer dock en uppdatering om vad vi haft för oss den senaste tiden:

Vi kastade loss från Kinsale förra söndagen en stund efter klockan ett i sällskap med Allexius och Marcus på Swedish Neptune.

Ungefär tjugo sjömil ut passerade vi platsen där RMS Lusitania sänktes av en tysk ubåt för precis hundra år sedan. Havet låg i det närmaste spegelblankt och vi gick för motor fram till kvällen då segel hissades och vi seglade söderut i sakta mak (typ 4-5 knop) genom den stjärnklara och månljusa natten. Den här bilden är faktiskt tagen då.

På förmiddagen ökade vinden och vi kunde göra god fart under måndagen. Under natten till tisdagen och tisdag förmiddag kunde vi fortsätta att segla, men i långsammare tempo och vi fick skära mot vinden för att hålla någorlunda fart. Under eftermiddagen dog vinden ut och vi gick för motor under sex timmar innan vinden kom tillbaka och höll ända till La Coruna.

Under onsdag eftermiddag var det frisk vind och vi gick periodvis med enbart försegel utrullat. På onsdagens förmiddag så hissade vi ny artighetsflagga, alltid lika kul.

När mörkret föll på onsdagskvällen förtöjde vi i Marina La Coruna efter lite mer än tre dygns segling. När vi borstat till oss lite, så gick vi upp till marinans restaurang för att äta och fira att vi nu ännu en gång korsat Biscaya. Döm om vår förvåning när det pågick aktiviteter för att stänga restaurangen redan klockan halv tio, men det visade sig att vi nog varit lite trötta och istället för att vrida fram klockan en timme så hade vi vridit den tillbaka. Klockan var alltså halv tolv på kvällen! Restaurangen förbarmade sig dock och lagade några smårätter till oss som vi sköljde ner med ett glas Albarinovin. Servitören var nog inte helt igenom nöjd med att han inte kunde gå hem som planerat för han pustade och grymtade högljutt varje gång han passerade vårt bord. Vi somnade sen mätta och supernöjda med de väldigt behagliga förhållanden vi haft över Biscaya med mestadels sol, undanvind och bekväm sjö. Många delfinbesök har vi haft och de är sällskapliga

och vill gärna visa sina konster.

Vackra soluppgångar har vi också kunnat njuta av.

Vår vattengenerator Watt & Sea har nu testats ordentligt för första gången och vi är jättenöjda. Vid en båtfart på cirka sex knop så ger den oss all ström vi behöver för att driva båtens alla elsystem. När det går snabbare blir det dessutom ett överskott för laddning av batterierna. Ett bra komplement till vindgeneratorn som ju inte fungerar så bra i svaga medvindar.

På torsdagen var det ordentlig storstädning av båten både inne och ute. Vi packade också undan många av våra varma kläder och nu har vi bara kvar ett underställ, en fleecetröja, en mössa och ett par vantar var. De verkar behövas ett bra tag till för det är ingen riktig värme när man kommer ut i vinden. På eftermiddagen flyttade vi in båten till marinan som ligger inne i La Coruna centrum, Marina Real. Där blev det rena svenskkolonin med åtta svenska båtar, bland annat Swede Dreams, Kuheli, Emma och Nanny. Dessutom låg tre svenska båtar i den yttre marinan.

På kvällen kom Kristina och Gunnar med flyget från Sverige. De ska segla med oss under några veckor och det tycker vi ska bli väldigt roligt. En stund efter kom också Allexius och Marcus (Swedish Neptune) inseglande och vi välkomnade både dem och Kristina och Gunnar med bubbel. Allexius och Marcus var också nöjda och glada och tyckte det var deras bästa segling sen de lämnade Luleå.

Sen var det hög tid för middag och vi gick ut och botaniserade på en av de restaurangtäta smågatorna.

Vi hittade en väldigt trevlig skaldjursrestaurang, Meson do Pulpo, som var så bra att vi sen besökte den en gång till under vår vistelse i La Coruna.

Har vi nu kommit till värmen? På den frågan kan vi svara både ja och nej. Vi har haft soligt och vackert väder sen vi kom och shorts och t-shirt har kommit till användning. Dock är vinden och kvällarna kalla och vattnet kring La Coruna bara 14 grader. Lite som svenskt juniväder. Hamnkaptenen kunde berätta att vädret i augusti varit riktigt dåligt med mycket regn, dimma och kyla.

La Coruna är en trevlig storstad med en fin gammal stadskärna och härliga vyer över Atlanten. En av dagarna tog vi en riktig långpromenad längs Passeo Maritime och besökte bland annat Europas äldsta fungerande fyr, Torre de Hercules.

I söndags eftermiddag kastade vi loss och lämnade svenskkolonin. Vi siktade mot fiskebyn Corme ungefär 35 sjömil åt sydväst och fick en mycket bra segling i frisk undanvind. Vi ankrade utanför byn som en av tre besökande båtar. Nästa dag pumpade vi upp jollen och styrde mot en perfekt sandstrand där vi kunde dra upp den.

Resten av eftermiddagen ägnade vi oss åt att upptäcka byn, testa deras utomhusgym

och ta en långpromenad till fyren. Dessutom åt vi god lunch som också är resans mest prisvärda – tre rätter inklusive öl, vin och kaffe för 10 Euro per person.

Det var den hittills varmaste dagen sen vi kom och vissa (Gunnar och Ulla) tog till och med ett dopp i det 14-gradiga vattnet när vi kom tillbaka till båten.

Igår seglade vi vidare söderut till fiskebyn Muros. Det blev segling med vind som vred emot oss hela vägen. Prognosen utlovade dessutom svaga vindar, men två rev i storen var lagom en stor del av sträckan. Det sägs att klimatet ska bli mildare när man kommit så här långt och åtminstone så har vattentemperaturen stigit till 18 grader, vilket säkert påverkar lufttemperaturen också. Idag vaknade vi till en riktig gråvädersdag med regn och dimma och under förmiddagen myste vi med bokläsning och andra inomhusaktiviteter. Gråvädret hindrade inte dem som plockar skaldjur (olika snäckor, tror vi) att dyka eller vada omkring i vattenbrynet vid lågvatten. Här kan en del av skörden av Navajas beskådas.

På eftermiddagen blev vädret bättre och tog vi jollen in till byn och åt lunch med bläckfisk och skaldjur från trakten. Vi tog också en promenad i den mysiga gamla byn

och avslutade med att handla nyplockade hjärtmusslor i skaldjursaffären, där alla snäckor och skaldjur lagrades i stora vattentankar. Killen som arbetade i affären pratade väldigt bra engelska så vi fick också en chans att veta mer om hur vanligt folk har det här just nu. Han berättade bland annat att arbetslösheten här på landet är närmare 50% för ungdomar.

Av musslorna gjorde vi en jättegod pasta vongole.

Imorgon seglar vi vidare till Bayona. Vi har också skaffat tillstånd att besöka nationalparken Islas Cies och seglar dit från Bayona när vädret är lämpligt.

2 tankar på “Över Biscaya och längs Galiciens kust

 1. Hej, vad härligt det låter att kunna stuva undan alla varma kläder. Vi har ju gjort resan åt andra hållet i år, och får därför klä oss varmare och varmare. Vi är snart hemma och seglar upp mot landsort idag och morgonen är vacker men kall bara 2 gr
  Hoppas ni går en underbar resa.

  Mvh Carina & Conny på Ultimo

 2. Tack för ett roligt resebrev, känner igen mig och minns
  Hur många A ger watt and sea ?
  Vi ses
  Fair winds
  Rolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s