Från vackra och lite svala La Coruna till vänliga och varma Cascais

Här kommer en gästblogg från våra vänner Kristina och Gunnar:

Så har vi återigen glädjen att få segla med Loupan, denna gång från La Coruna i Galicien i Spaniens nordvästra hörn och söderut efter Atlantkusten till Cascais i Portugal.

På torsdag förmiddag den 10/9 avseglade vi söderut mot Bayona.

IMG_1910

Ulla är redo för avfärd från Muros.

IMG_1909

Dimman hängde över bergen och vinden var svag så vi började gå för motor. Vi fick en vacker start med omväxlande sol och lite dimslöjor. Vinden tog aldrig fart så vi gick för motor hela dagen. Sex sjömil norr om Bayona passerade vi de vackra öarna Islas Cies som också är naturreservat. Hit hade vi tänkt återvända senare men prognoser med vindar av ogynnsam riktning och kraftig dyning satte stopp för dessa planer. Till Bayona anlände vi runt halv sex på kvällen i fin kvällssol. Efter lite båtfix åt vi sedan middag på den anrika Bayona Monte Real Yacht Club i skydd av den gamla borgen. I hamnen finns också en replika av Columbus skepp Pinta. Häftigt!

FullSizeRender 2

Dagen efter blev det sightseeing, proviantering och fix med båten, vilket också inkluderade oljebyte. Kvällen avslutades med ett besök på en ginbar i de gamla delarna av staden. Förödande gott. Nöjda och trötta somnade vi sedan gott.

Lördagmorgon inleddes med regn. Vid elvatiden gick vi dock iväg i lätt regn och iförda sjöställ. Ute till havs mötte oss en ganska kraftig dyning, men ingen vind. När vi kom ut upptäckte vi att en annan svensk båt, den röda S/Y Nertus, som också var på väg söderut. Vi anropade den på VHF:n och fick utbyta information om våra planer, trevligt. VI fick hålla noga utkik för att inte segla på de många fiskeredskapen som ligger på 60-70 meters djup några sjömil från kusten utmärkta med i bästa fall flaggor i annan färg än svart eller mörkt blått.

FullSizeRender 3

Så småningom kom vinden och vi kunde sätta segel. Vinden friskade i från norr och vi gjorde god fart söderut och Ulla kunde ganska snart hissa den portugisiska flaggan.

_V6C2303-2

Vid halvniotiden anlöpte vi Douro Marina vid floden Duoros mynning i Porto. Det var lättare än vi trodde att navigera in i hamnen bland de vandrande sandbankarna. Skönt att komma i hamn efter en lång dag till havs. 65 sjömil hade vi avverkat denna dag och efter en middag i marinans hamncafe somnade vi gott. I trevliga Porto blev vi kvar i sex dygn. Sightseeing, besök på portvinshus, proviantering och shopping stod på programmet. En dag besökte vi det stora varuhuset El Corte Ingles där det mesta finns att köpa. Portvinshuset Ramos Pinto besöktes.

FullSizeRender 5

Ramos  var en marknadsförare av rang som verkar ha varit före sin tid. Han lyckades väl med sina lockande affischer.

_V6C2357-2

Där fick vi en mycket trevlig guidning som också innefattade portvinsprovning.

_V6C2346

Tordagen den 17:e september hyrde vi bil och gav oss ut på en heldagsutflyckt till Duorodalen. Efter cirka 10 mil på motorväg svängde vi ner på väg 222 som hela tiden följer Douro. Underbart vackra vyer med bergssluttningar med vin- oliv- och fruktodlingar på båda sidor om den breda, slingrande floden med vatten som ”färgas” grönt av de omgivande bergen.

_V6C2658

Vi hade fått tips av hjälpsamma Eduarda på Duoro Marina

_V6C2562

om en bra restaurang nere vid floden i byn Pinhão. Ett mycket gott råd visade det sig, vi satt ute på den del av terassen som är byggd som en brygga på pålar i floden.

_V6C2575

Restaurang Doc med chef Rui Paula serverade utsökt mat och gott vin. Här ett prov på lågtemperaturbakat ägg med årter i tre former.

FullSizeRender 11

De tillhandahöll inte bara fleecefiltar mot svala vindar, utan också även stråhattar som solskydd.

_V6C2589

Pelle fick tips av hovmästarinnan om en bra Quinta (vingård) att besöka, hon ringde också och bokade guide åt oss. Så vi körde vidare in mot Pinhão och fann efter ca 10 minuters körning de gröna portar på höger sida vi skulle hålla utkik efter. Här utanför Quinta Carvalhas väntade Álvaro, som visade sig vara chef för vingården, på oss. Álvaro bjöd på två timmars intressant, engagerad och underhållande visning av vingården

IMG_2173

längs de smala, branta och vindlande vägarna uppe bland vinbergen. Hisnande vackra vyer över vinfälten och vacka små miniträdgårdar där utrymme fanns. Emellanåt fick vi stiga ur och gå bland vinstockarna. Olika sorter planterade tillsammans med vackra blåa druvor av olika storlekar. Vinskörden pågick för fullt med många aktiva plockare, de flesta kvinnor. Sista anhalten höst upp i vingården i en restaurerad ruin tänkt för vinprovningar. Mycket estetiskt tilltalande och med vinoldlingarna nedanför och så den vindlande floden. På väg ner genom vingården visade det sig att Alvaro också skrev och sjöng vinets lov i en berörande sång – se och lyssna på Minha Vinha via länken https://youtu.be/HfGV0N6NQok

Guidningen avslutades nere i vinbutiken med provning av tre olika sorters Duoro-viner; ett vitt torrt Branca da Quinta das Carvalhas, ett rött och ett rött portvin  Royal Oporto Colheita 1976.

_V6C2701

Efter några inköp vände vi åter mot Porto efter en fantastisk upplevelse. Glada och trötta efter en härliga dag i Duorodalen  åt vi sen kvällsmat i Loupan och delade på ett av de goda vinerna.

På fredag 18:e var det så dags att lämna Porto vid 12-tiden och sätta segel mot Cascais. God nordvästlig vind och inte allför kraftig dyning. Vinden stod sig och till och med ökade till 12 m/s. På natten togs storseglet ner och det räckte väl med spirad fock för att hålla god fart. Natten var stjärnklar och månen var nästan halv, ordentlig dyningen höll i sig hela natten. Efter 158 sjömil, vid 11-tiden på förmiddagen den 19:e kom vi fram till Cascais i solsken och härliga 29 grader. Nu blir det sommarklädsel.

FullSizeRender 12

Efter gängse båtskötsel väntade god lunch med Ulla och Pelles vänner, familjen Wennberg, på en liten hamnrestaurang. Kort promenad i gamla Cascais, efterlängtad dusch och lite vila. På kvällen middag i den livliga hamnen.

Söndag morgon den 20 september och en stilla marina. Uppe i Cascais är det livligt och de många och små stränderna vimlar av söndagslediga människor. Inte ett parasoll eller solsäng att hyra.

_V6C2772

På Pelles goda idé, kastade vi loss och gick ut och la oss för ankar utanför en av stränderna. Uppfriskande simtur från båten och sen en god lunch med bl a melon och skinka. Vattentemperaturen i havet är 19 grader. På kvällen skaldjurs- och fiskmiddag på Casa Do Largo i gamla Cascais.

På måndag förmiddag tar vi, Gunnar och Kristina, tåget in till Lissabon. Efter en stärkande espresso och bakverket Pastel de Nata beser vi Lissabon från en av de gamla spårvagnarna som klättrar upp för trånga, vindlande gränder upp mot borgen Castelo De S. Jorge.

FullSizeRender 8

Vi hoppar av på Largo Das Portas Do Sol och strosar upp mot borgen. I en av gränderna hittar vi en undangömd restaurang med utsikt över Lissabons takåsar och floden Tejo. Mysigt bord i pergola och god mat.  Vi gör ett försök att besöka marinmuséet i Belém och hoppar på en spårvagn igen, tyvärr visar det sig att muséet är stängt när vi kommer fram. Vi har i alla fall fått en trevlig tur längs Tejo.  Lissabon-besöket avslutades med middag på restauranggatan inne i centrum innan vi tar tåget åter till Cascais. Lissabon är väl värt fler och längre besök.

Tisdag 22:a är det dags för lite båtvård och putsning av alla rostfria detaljer på däck. När det är avklarat hyr vi, Gunnar och Kicki cyklar, och alla fyra cyklar vi iväg mot restaurangen Mar do Inferno och efterlängtad lunch. Restaurangen Mar Do Inferno visar sig vara en riktigt, riktigt bra fisk- och skaldjursrestaurang. Här väljer man storlek på fisken före tillagning och kan titta på alla fiskar och skaldjur. Skaldjursplateau’n var fantastiskt god.

Imorgon fredag flyger vi hem till Sverige efter tre fantastiska veckor och cirka 400 sjömil ombord på Loupan tillsammans det generösa värdparet Ulla och Pelle. Loupan är en mycket kraftfull och snabb seglare som också har alla upptänkliga bekvämligheter ombord. Intet har oss fattats. Dessa tre septemberveckor kommer att dröja sig kvar i minnet långt in i oktober och november som en fantastisk upplevelse med trevlig samvaro, fantastiska skaldjur, god fisk och goda viner, vackra vyer och det ständigt glittrande och varierande havet alltid närvarande. Stort tack till det trevliga värdparet för att ni så generöst tagit med oss till så många ”pärlor” och visat denna fantastiska kust.

Gunnar och Kristina

PS: Om ni besöker Portugal, kom ihåg att smaka på bakverket Nata – jättegott eller som det står på bageriernas markiser ”The world needs Nata”

3 tankar på “Från vackra och lite svala La Coruna till vänliga och varma Cascais

 1. Hej på Er !
  Låter som om det inte går någon större nöd på Er !
  Inger ojar har kört Fredriks husbil från norra Portugal, Viana do Castelo, ner efter Portugisiska kunsten, Algarve, fin hamn vid Sagres, vidare ner till Gibraltar, Solkusten, Granada med Alhambra, Sierra Nevada, Spanska ostkusten, Franska Rivieran, hamnade på båtmässa i Cannes, vilka båtar det finns ! Vidare i Italien, Pisa, Toscana, otroligt vackert!
  Nu är vi i Venedig och avvaktar bättre väder för ett besök. Sedan Kroatien och åter via Alperna kanske Gardasjön för att hamna i Åre i mitten av oktober!
  Segla väl !
  Mats & Inger

 2. Det låter helt fantastiskt, vilket äventyr! I Sverige är det regn och rusk men ni är väldigt välkomna hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s