Mot Kanarieöarna, dygn 2

Sen blogginlägget igår har vi haft stadiga vindar mellan 14 och 25 knop och skenbar vind 55-90 grader. Det har gett oss fin segling och stadig gång där vi inte besvärats av de långa dyningarna på 2-3 meter. Sen lunch har dock vinden vridit mer mot nord och avtagit så nu är seglen nere och motorn igång. Vi får se hur det artar sig, men prognoserna lovar ganska eller mycket svaga vindar resten av färden.
Det har varit ganska molnigt väder en stor del av vägen, men nu skiner solen från en blå himmel. Vattentemperaturen har stigit till 24 grader och de kalla nattvakternas tid verkar vara förbi. Vi har också haft underbart vackra perioder på nätterna med stjärnor på himlen och en matta av stjärnor i båtens svall (mareld).
I gryningen fick autopiloten för sig att göra en ”soft restart” och en vakthavande Ulla fick lite att pyssla med då Loupan svängde runt på egen hand. Vi har också lite krångel med mätningen av vindstyrka och riktning. Det har krånglat lite nu sedan vi var i Norge och delar har bytts ut. Svårt att felsöka då det kan fungera veckovis och sen plötsligt fungerar det inte under några timmar. Mystiskt! Just nu pågår felsökning för försöka peka ut den del i instrumentsystemet som är boven.
En stor skillnad mellan seglingen detta år och seglingen 2012, i stort sett samma sträcka, är vädret. I Skottland fick man i år 240% mer regn än normalt under juli. När vi kom ner till La Coruna år 2012 plockade vi täckena ur påslakanen och solskyddet över sittbrunnen blev en överlevnadsfaktor tillsammans med fläktar över kojerna. I år har vi täckena kvar fortfarande, inga fläktar krävs och solskyddet har bara rullats ut vid ett fåtal tillfällen. Eftersom vi var lite senare att lämna Portugal denna gång har vi i Cascais fått uppleva portugisisk höstkänsla med 12-14 grader på morgonen och lite krispig luft, men med solen har det blivit behagliga 22-23 grader. Lågtryckstrafiken på Atlanten har generellt varit intensiv under hela vår färd.
Nu ser vi fram mot en dryg månad bland Kanarieöarna innan det är dags för denna seglingssäsongs största äventyr, ARC och seglingen över till Karibien. Allt väl ombord hälsar vi 125 sjömil utanför El Jadida i Marocco!

2 tankar på “Mot Kanarieöarna, dygn 2

  1. Låter fantastiskt!
    SARC möte igår och visning av Vildmarkshav med Rolf och Deborah den 27/10!
    Båten målad i Mölnvik och snart är det dags att flytta henne till Arcona …
    Bästa från Robin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s