Nu är täckena urtagna

Tack för alla uppmuntrande tillrop och kommentarer som kom till bloggen under vår segling hit till Lanzarote! Väldigt kul för oss. Det kom också diverse frågor som vi tänkte passa på att svara på:

Janne – vi hade inte bokat lunchrestaurang inför ankomsten innan vi seglade från Cascais. I vårt seglingsliv är vi inte fullt så välplanerade. Däremot var Blue Note en favorit förra gången vi var här. Pelle i bikini? Nix, däremot var han faktiskt topless på fredagen efter vår ankomst, vilket inte tillhör vanligheterna.

Tobbe – vi kommer inte hem mer före ARC, utan nästa gång vi planerar komma till Sverige blir i vår. Vi ser fram emot att få läsa din bok.

Swedish Neptune – absolut får ni bilder mailade och här kan ni andra se hur de såg ut några timmar efter att de och vi lämnat Cascais.

Såg i Robins kommentar att Sällskapet Arconaseglare skulle ha möjlighet att se filmen Vildmarkshav – Skynda dit, säger vi till alla Arconaseglare! En fantastisk film och superkul att träffa Rolf och Deborah, tyckte vi när vi hade möjlighet till det för något år sedan.

Ulf – här en liten utläggning från ingenjör Berg: Vi, det vill säga Pelle, började med att kolla signalen från givaren för vindhastighet. Enligt uppgift från Raymarine ska den vara en fyrkantvåg som ligger mellan 3.5 till 8 volt. Det visade sig att signalen snarare låg mellan 2 och 4.5 volt. Vi har ett SeaTalkNG system (nästan NMEA2000 kompatibelt) där vindgivaren ansluts via en sk pod. Letade som en galning på nätet efter någon ritning på hur det elektriska gränssnittet är utformat, det jag hittade var schema för ST60+. Kunde då konstatera att triggnivån ligger runt just 4.5 volt. Oklart hur givaren driver denna ingång, den äldre modellen hade en ’open collector’ utgång. En snabb fix ute på havet var att bygga en liten komparatormodul där triggnivån styrs av medelvärdet på signalen, utgången ger en signal mellan 0 och 8 volt som driver poden. Detta är ju en fix, vi kommer att byta både givare och pod och kan då återkomma med lite mer info. Detta är inte första gången vi har mystiska problem med vindinstrumentet. När vi seglade ARC 2012 slutade vinkelgivaren att fungera efter ett halvt dygns segling. Det krävde då ett byte av givaren. Suck!

Här hängde ni väl alla med på resonemanget?

Det är härligt att vara här nere bland Kanarieöarna nu. När man kommer hit känns det verkligen som en etapp har avslutats och förberedelser för nästa etapp börjar. I fredags satte vi igång att fundera på vad vi behöver göra inför seglingen till Karibien och i vanlig ordning blev det en lång lista. På listan står bland annat att fixa två nya navigationslanternor istället för de två som gav upp på vägen hit, gå igenom och dokumentera innehåll i alla stuvfack (man glömmer fort!), ny tätningslist till alla yttre luckor, byta packningar i ankarspelet, montera ny extern VHF-högtalare, serva alla winschar, lyfta och ättikstvätta under alla durkar, köpa diesel- och vattendunkar, byta drevolja och avsluta SSB-installation. Vi ska också skriva, plasta in och sätta upp diverse checklistor, som till exempel Abandon ship-rutin och bruksanvisning för satellittelefonen så alla kan använda den. Som ni ser kommer vi att hålla oss sysselsatta.

I morgon ska båten lyftas för rengöring, bottenmålning och byte av anoder. Vi får bo ombord de dagar som båten är på land.

I lördags hyrde vi bil och tog en tur till Arrecife för att besöka skeppshandeln och kompletteringshandla lite. Tyvärr är den förträffliga skeppshandeln här i Marina Rubicon stängd på grund av ett pågående ägarbyte. Vi passade förstås också på att besöka den nybyggda Marina Lanzarote som ligger i stan. Fullt med båtar, då både Jimmy Cornells nya rally ”Atlantic Odysse”

och Minitransat snart ska starta. Vi fick en pratstund med skepparen på en av båtarna och Minitransat är nog verkligen ingen lek. Tänk att segla helt ensam i en 6,5 meters båt över Atlanten!

I vår jakt på skeppshandel tittade vi också ner i marinan i Puerto Calero. Ingen skeppshandel, men vi träffade på den trevliga besättningen på den svenska båten Nerthus, som vi tidigare bara sett på AIS och pratat med på VHF. De är på väg jorden runt och ser så här nöjda ut över det.

Skepparen som ni ser ungefär mitt i bilden heter Per-Erling Evensen och har nyligen varit besättning på en segling till Antarktis. Om ni inte sett den här fantastiska filmen, så gör det! Per-Erling är mannen på det lilla isberget.

https://vimeo.com/124858722

Vi passade också på att titta till Börjes båt Triumph, som ligger här och förbereder sig inför ARC. Såg bra ut, men även denna gång saknades bommen.

Utflykten till Arrecife avslutades med besök på IKEA. Vi kände oss väldigt svenska när vi handlade glögg, julmust och pepparkakor inför stundande högtider på havet och i Karibien. Ulla kan naturligtvis inte göra ett besök på Ikea utan att fräscha upp toaborstarna. Fynd!

I söndags satte vi igång att beta av vår lista och tanken är att vi under våra arbetsdagar ska jobba fram till siestan, då det blir lunch och poolbesök ett par timmar. Sen fortsätter vi när värsta värmen lagt sig. Hittills har bara Ulla utnyttjat poolen, medan Pelle flitigt servat våra vinschar. Det blir verkligen skillnad!

Vi ligger bredvid en svensk båt, S/Y Willrose, med Klara och Lars som varit ute och seglat under många år. De senaste åren har de bott i marinan under vinterhalvåret. Många trevliga små pratstunder blir det och vi har också varit ett par kvällar och lyssnade på lite musik på Blue Note.

Nu är värmen på plats, solskydden uppe och täckena vakuumpackade i Clas Ohlson-påsar. Det lite udda vädret fortsätter dock och här tar det sig uttryck i att det under cirka tio dagar är vindar mellan syd och väst med någon skur varje dag eller natt. Fördelen är att efter en kvart är solen tillbaka. Det är ett osaligt vandrande Atlantlågtryck som ger dåligt väder i till exempel Portugal (se bara på S/Y Emmas blogg www.sailingemma.com, så ska ni se väderdramatik) som också ger de ovanliga vindförhållandena här.

8 thoughts on “Nu är täckena urtagna

 1. Oj, jag blir ritigt andfådd. Sitter i lugn och ro och petar i mig frukost för att sedan strosa iväg till jobber som är garanterat fritt från bekymmer om SeaTalkNG.

 2. Det är så kul att följa er på bloggen, ser så framemot dem och längtar. Vi är i land och deltar på avseglingsträffar och förbereder inför vår avsegling våren 2016. Må så gott!

 3. Det är som alltid väldigt trevligt att läsa era bloggar. Här har vi just bytt ut sommartäcken mot vintertäcken på landet. De flesta sommarfåglarna har också lämnat – ni fick ju sällskap av en liten, trött på båten.
  Njut av värmen och lycka till med alla förberedelser för ARC.

 4. Tack för teknikbeskrivningen om vindgivaren. Vår ST60+ är lite annorlunda byggd. Men nu är vindgivaren nedmonterad (s/y Kalypso togs upp idag) och i vinter skall jag kolla alla signaler (igen). Nobelius kollade förra vintern och hittade inget fel, trots att spänningen på den gröna ledaren inte riktigt är som specificerat. Jag gör som Pelle och plockar fram mitt PC-oscilloskåp.

 5. Hej nyfunna Arcona-vänner!
  Åsa på Grace II här, ska sätta mej bekvämt i fåtöljen och läsa er blogg!
  Vi är på plats i Las Palmas 7/11, ser fram emot att ses och prata segling i allmänhet och ARC 2015 i synnerhet! Börjar bli otålig att bege mej söderut, lite som att vänta på julafton. Ett sista ryck med arbete och logistik hemma sen bär det av!
  Hälsningar Åsa

 6. Hallå igen angående vindinstrument. Vi har antagligen helt lika givare. Till denna går det att köpa enbart kretskortet som reservdel, exempelvis här http://hudsonmarine.co.uk/index.php?module_display=41&pid=142934 . Det kan vara så att jag har liknande problem med signalen för vindhastighet (gul ledare). Jag har hittat en servicemanual för givaren och en för ST60, ingen för ST60+ (olika givare). Kan man få en ST60+ servicemanual eller en länk, mejlad till ulfnyman(x)telia.com ?

 7. Hej Pelle m Fru
  Vet ju ej om du minns mig men vi hade ju en del kontakt när jag arbetade på varvet i Kungshamn.
  Roligt att kunna följa er på er blogg samt på Marine traffic. Jg tillbringar vintern i Las Palmas i år och tänkte komma och vinka när ni startar på söndag (Bara så att ni vet)
  Tillönskar er en god segling
  Mvh
  Benny B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s