Första 30 timmarna

Hej då Kanarieöarna – gästbloggandet stannar dock en liten tid till…
Så var det dags att efter månader av odling av kunskap och förberedelser skörda 🙂 UTC 13:00 gick starten för vårt fält av ARC 2015
Det var en fantastisk syn att se ett par hundra segelfartyg alla lämna fastlandet bakom sig för några veckor bli ett med naturen.

Vi fick en bra start och gick i stort öster om majoriteten för att undvika den s.k. accelerationszonen (se tidigare inlägg) i höjd med flygplatsen.
Det var ganska tuffa förhållande med lite bökig sjö – korta höga vågor 2,5-3m över 6-7 sekunder – och vindar mellan 30-38 knop men med rutinerade Ulla och Pelle gick det kanon!
När vi vinkat farväl av orkestrar, lokalbor och skandinaviska klubben på piren och knappt kunde se Las Palmas längre fick vi besök av en av mina största förhoppningar att få se under resan. En grupp delfiner hoppade och lekte en stund om vår babord – kändes som en lyckönskning gått i uppfyllelse. Hoppas ni kommer och besöker oss igen 🙂

Som förstagångsresenär över Atlanten är naturens styrka slående. Den stora stabila båten i hamn kändes helt plötsligt ganska liten och det är tydligt att vi får anpassa oss efter moder jords humör. Efter en fortsatt ganska blåsig natt, med hjälp av månen som lampa och enstaka lanternor som dyker upp då och då på håll mellan vågorna. Har vi nu hållit samma segelsättning snart 24h. Ett spirat försegel för babordshalsar och storen för styrbords. Betydligt lugnare sjö när vi nådde djupare vatten (>5000 m). Häftigt är den gata akter om båten som lyses upp av plankton. Vet ni varför?
Red anm. Vi satte också nytt hastighetsrekord på 17,4 knop runt 01:30 i natt på en fin surf 🙂

Humöret är nu på topp ombord när vi fått rutin på vaktpassen och en mumsig Boef bourgingon till middag. Äter och dricker gott – gör mycket för humöret mitt i nätterna.

Lite reflektioner är att det var påtagligt svårt att ta farväl av familj och vänner över telefon innan vi kastade loss. Svårare än man kunnat föreställa sig. Vi tänker på er och hoppas ni har någon fråga vi kan svara på framåt gryningen här på havet.

Hoppas ni fått en lika bra start på veckan som vi!

8 tankar på “Första 30 timmarna

 1. Åh vad härligt att få höra om era äventyr! Är väldigt glad att ni har en så pigg gästbloggare också! Filmen var helt underbar! I Stockholms skärgård är det kallt, burr. På mornarna är det frostigt och grannarna har börjat pryda med julbelysning (jag med, så fort jag kom hem :)). Massa kramar till er alla!

 2. Vilken fantastisk start på resan! Mycket rutin och gott humör gör det så mycket lättare…ni är fantastiska! Här hemma var det -10 grader och rejält kallt igår. Vintern närmar sig med stormsteg i novembermörkret. Windjak är nymålad och blank och står inomhus i vinter. Vi får vänta på våra äventyr i fem månader! … Superhälsningar från Robin och Marie

 3. Kul att ni är på väg, och ser att det går fort, 178 NM på 20 timmar! Hoppas att ni inte har för mycket plattläns med giprisk och rullningar. Men jag gissar att ni skär. Ha en fortsatt fin segling.

 4. Några frågor:
  1 Varför gick alla söderut till en början? Det är en lång röd pil i worldcruising.com/arc och den gick i en vinkel i början men nu rakt på.
  2 Ser att ni ligger tvåa bland svenska båtar i Crusing D. Är det en relevant tävling för er? Ettan är ju en ganska stor båt
  3 Är DTF en perfekt indikator på hur ni ligger till?

 5. Återupplever känslan av mina gamla nattpass när jag läser det här, både de första och de mer rutinerade. Det är en häftig upplevelse. Lycka till och njut av resan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s