Vilken dag!

Vi kom fram till SY Seabee, båten som hade roderproblem, strax efter lunch efter en minst sagt märklig segling. Inte nog med att Loupan seglade extremt långsamt. Kryssvinklarna var inte speciellt imponerande heller. Vi började fundera på vad vi egentligen hade i propellern och under båten och skojade om att det kanske var en julgran.
Vi la Loupan att driva bredvid Seabee i den mycket svaga vinden och Stefan från Seabee kom snabbt på besök genom att deras gummibåt halades över till oss och vi fick ta del av deras problem och tänkta lösning. Vi kunde bidra med visst material och bollplankande och Pelle känner sig övertygad om att det kommer att bli en bra lösning. Övriga familjen fick vi vinka till. Kul att ses så här på havet och kul att kunna hjälpa till!
Så var det då vårt eget problem med något i propellern. Edward kom på den goda ide’n att surra GoPro-kameran vid båtshaken och sticka ner i vattnet runt båten och vad fick vi se??!!
Jo, från kölen och bakåt och i propellern satt ett JÄTTESTORT och jättegrovt fisknät. Ett förrymt tonfisksätande kanske? En stor del av nätet kom framflytande när vi låg och drev, men den del som satt i propellern gjorde Martin en heroisk insats och skar bort. För att hålla Loupan stilla under dykningen (vi drev annars på riggen i cirka 2 knop) agerade Seabee ”drivankare” och bromsade oss. Totalt hade vi haft ett 10 meter långt och flera meter brett fiskenät fiskenät fast i båten. Inte undra på att Loupan seglade dåligt idag!
Efter allt detta och sen lite middag så känner vi nu oss väldigt trötta och tänker stanna och sova drivande här på havet tillsammans med Seabee och segla vidare mot St Lucia imorgon, efter avstämning av läget med Seabee. Allt väl ombord och vi är väldigt glada att motorn fungerar igen!

13 tankar på “Vilken dag!

 1. Snyggt grabbar och bra teamwork!
  Fint att Seabea fick hjälp av er alla! Och att ni fick stöd som drivankare av Seabea!
  Då kan ni båda sätta kurs mot Lucia igen!
  Väldigt skönt och vi är jätteglada för er skull!
  Tack Ulla för dessa goda nyheter!
  Sov Gott
  Landkrabborna

 2. Det var en skön läsning. Hälsa familjen Linder och ha en trevlig kväll/ natt
  /Jocke och Cecilia

 3. I’m so glad you didn’t have to take such a big diversion. And you were able to help your fellow sailors!

  We wish you a continued ”Bon Voyage!”

 4. Ni är 2015 års superpraktiska hjältar. Inte nog med att ni räddar andra – ni löser era egna problem på ett heroiskt sätt. Vad säger expertisen om en ”Stripper” på propellern? Det börjar bli någta nät i erfarenhetsbanken! Alltid skönt att höra att ni mår bra. Vi följer er som ni ser!!! Stora vinterkramar från Windjak

 5. Helt otroligt med fisknätet. Skönt att det ordnade sig och att ni slipper gå till Kap Verde!

 6. Skönt att se att allt gått bra. Vilken spännande översegling ni fått den här gången. Väntar spänt på att höra när ni får en fisk på kroken istället för flera fiskenät. 😄

 7. Ohoj Loupan!
  Det var skönt att läsa att ni inte bara hjälpte den andra båten utan också med god insats av den vältrimmade besättningen kunde reda ut era egna problem. Havets hjältar är vad ni är!
  Ber att få tillönska en skön första advent från ett blåsigt och regnigt Räfsnäs.
  Segla lugnt!
  Lasse & Pia

 8. Hejhej
  Är ni på väg västerut nu? God fart framåt. Vi är så glada att allt redde ut sig på ett lysande sätt.
  Bravo!
  Landkrabborna

 9. Snart 2:advent! Vi har följt er resa dagligen. Vi blev lite oroliga när vi såg att ni helt plötsligt seglade rakt mot norr och även lite mot öster. Skönt att det ordnade sig och vilken hjälteinsats ni gjort. Målet närmar sig. Hoppas ni får fira lucia på Lucia.
  All lycka fortsättningsvis önskar Lena och Kalle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s