En lugn och hoppfull första advent

Fisknät, propellerstopp – kunde blivit en riktig flopp.
Efter gårdagens häftiga räddningsinsatser och en härlig natt enbart drivandes till havs för att återhämta oss och invänta Seabees framsteg med sin reparation, är vi nu på väg mot vår destination – St Lucia – igen. Vi känner oss stärkta och redo att segla vidare igen.

Ulla som hade strategiskt vaktpass från 5-8 väckte oss alla med pepparkakor och frukost mitt i risgrynsgrötskokningen som vi fick mumsa i oss till lunch.
Glad första advent! Måste erkänna att det är lite märkligt att äta risgrynsgröt till havs i nästan 30 gradig värme. Har varit väldigt lugna förhållanden idag. Svaga vindar mellan 4-8 knop (2-4 m/s) vilket föranlett oss att gå för motor några timmar – eftersom vi kan igen – och för att samtidigt ladda batterier och låta Water Makern som gör vatten åt oss gå hela förmiddagen.

I förrgår övade vi mycket på svagvindssegling eftersom prognoserna gett oss de utsikterna över helgen och början av veckan. Fråga 3: Gissa hur många segelkonfigurationer vi hann testa? (Genoa+stor är en, bara spirad Genoa är en osv…)

Martin har återhämtat sig efter gårdagens hjälteinsats. Om någon av er är rädda för havet tänkte jag försöka beskriva nattens tankegångar hos mig. Hade vakt klockan 2-5 och hann titta på film eftersom vi bara drev, titta på stjärnorna och framför allt fundera på allt som finns där under oss. Idag seglar vi på drygt 6000m djup. Vi tänkte oss att ljus garanterat försvunnit efter 1000m. Om vi antar det, finns 5000m kolsvart hav med aktivitet och djurliv där nere. Det i perspektiv med att man inte ser en enda annan båt på radarn eller en enda lampa förutom stjärnorna, våra lanternor och månen. Ovetskapen om allt där nere kändes minst sagt kuslig, stundtals, och stundtals magnifik. En (relativt) liten båt som bara guppar, som ser ut som en avokado där nerifrån, helt ensam. Undrar vad allt där nere tror det är för något som skymmer deras stjärnhimmel…
Ulla och jag passade på att bada när en grupp delfiner kom på besök, de var tyvärr inte så leksugna och övergav oss snabbt så de var borta innan vi hann ner i vattnet, men Martins insats igår mitt på havet, med alla åskådare där nerifrån var riktigt stark, tack!

Med de tankarna önskar vi er alla en härlig första advent. Hoppas ni mår väl, vänner och familj. Vi tänker på er!

Ett moln ovanför
Ett djup där ljuset dör
Ett nät skiljer oss åt
Vi skyndar oss från vår båt
Hoppas ni kommer på besök
Vi lagar gröt i vårt lilla kök
Glad advent mitt i allt julestök
(Dikt av Edward)

7 tankar på “En lugn och hoppfull första advent

 1. Skönt att ni är av med nätet. Är Loupan möjligen som en magnet för fiskeredskap? Hur gick det för Seabee, är dom igång igen?

 2. Sååååå glada att allt är bra igen!
  Ha en härlig fortsatt segling denna sista novembermåndag.

 3. Önskar Er en trevlig 1:a Advent och en fortsatt fin segling !
  Skickas från ett äntligen vitt Åre !
  Mats & Inger

 4. Hej Edward, Ulla, Per & Martin.
  Så skönt att ni verkar kommit igång igen! Trevlig dikt du skrivit också!
  Här hemma fryser det på lite idag. Ni har väl sådär 25 grader.
  Vi ser fram emot att mötas den 14/15 december!
  Nu önskar vi er bra och lagom vind så ni kan ha en bra fortsatt resa!
  Landkrabborna Lindqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s