Från oss alla till er alla – En riktigt God Jul!

Tiden rusar och nu har vi varit här i Karibien i två veckor.

Efter att vi passerat mållinjen kl 18:03 torsdagen den 10 december, fått ned seglen, fått fram förtöjningstampar och pumpat upp fendrarna så styrde vi in mot vår plats vid pontonen i Rodney Bay marina. I vanlig ordning tänkte vi backa in, men döm om vår förvåning när vi inte kunde få motorn att backa just som vi vänt runt och fått aktern inriktad mot bryggan. Vi hade tur att vinden var svag och dessutom hjälpte oss runt så vi så småningom försiktigt kunde gå in med fören istället. Det var många hjälpsamma händer där, så allt gick fint och vi kunde pusta ut och njuta av den väförtjänta rompunschen. Sen blev det raka vägen upp för pizza och kalla drycker på Elenas innan vi njöt av dusch och en lång natts sömn.

Här en bild när vi firar land i sikte.

Dagarna efter gick i lite långsamt tempo då vi alla kände oss lite trötta nu när vi slappnade av från arbetet till havs. Vi jobbade förstås i lite lagom takt med att återställa båten till ”normal bobåt” och vi hade den duktige motorreparatören Alwyn på besök.

Det visade sig vara ett problem med konan i saildriven. En dyr affär blev det – 10 000 kronor för delar och arbete.

På söndagen startade Edward sin resa hemåt och på tisdagen var det dags för en favorit i repris från förra gången vi kom till Rodney Bay och vi tog båten ut och ankrade några timmar för bad och grillning. Martin passade på att göra sitt traditionella Karibienhopp från första spridarparet.

En av de roliga sakerna med tiden i Rodney Bay är att hälsa andra kompisbåtar välkomna när de kommer in. Det är faktiskt svårt att riktigt förklara den härliga glädje man upplever när man ser sina vänner komma i land. Här kommer S/Y Cavatina

Och här kommer äntligen S/Y Seabee

Edward hade passande nog hyrt vattenskoter och kunde hälsa Seabee välkomna redan ute vid mållinjen. Det blev mycket uppskattat!

I onsdags seglade vi över till Martinique för att hämta Anna-Sofia som firar jul och nyår med oss. Vi fick en plats i marina Le Marin och Anna-Sofia kom med taxi ett par timmar senare. Kul!

Torsdagen ägnade vi oss åt att bunkra mat och vin på Carrefour och vi fick också en trevlig kväll med den svenska båten S/Y Hakuna Matata II, som vi tidigare träffat i Cascais. På fredagen kastade vi loss, men ankrade en stund för bad och lunch innan vi seglade tillbaka till Rodney Bay.

I lördags var det avslutning för ARC 2015 och priser delades ut. Inget pris till oss, men vi kom åtta (av 22) i vår klass, vilket vi är mycket nöjda över med tanke på den 1,5 dygns utflykt vi hade tillsammans med Seabee och vårt fiskenät. Vi fick också ett hedersomnämnande och ovationer för vår hjälp till Seabee. Här bilder från vårt arbete med fiskenätet som Seabee tog.

Vår hjälte Martin iförd lite ovanlig dykutrustning

I söndags lämnade vi Rodney Bay tillsammans med Seabee och seglade ner till Pitons där vi ankrade för natten och morgonen efter fortsatte vi 50 sjömil söderöver till Bequia, där vi nu ska fira jul. Det blev en ganska så blåsig segling och vi var lite trötta och lata när vi kom fram och både Seabee och vi tog en boj för natten istället för att leta reda på en bra ankringsplats. Vinden ylade under natten och klockan fyra på morgonen vaknade vi av en kraftig smäll och vi rusade upp i sittbrunnen lite lagom yrvakna. Vi förstod att någon annan båt slitit sig från sin boj och drivit på oss och i mörkret anande vi en annan båt cirka fem meter från oss som vände utåt i viken. Vi slog på plottern och kunde via AIS se att det var Seabee som var ute och åkte! Det blev en lustig konversation när vi ropade upp dem på VHF, då de inte uppfattat att det var just oss de krockat med utan pratade om att de krockat med ”grannbåten”. Efter en stund så sa vi att ”det är nog vi som är grannbåten”. Pinsamt tyckte de, men vi tyckte det var bättre att bli påkörd av någon man känner. Det visade sig ha varit något vasst på Seabees bojtamp som skavt av deras två 20 mm linor och därmed släppt dem fria. De var inte de enda som släpps från sin boj denna blåsiga natt. Morgonen efter kastade vi loss från bojen och är nu ankrade med vårt eget kära ankare och ankringssegel hissat. Känns tryggt!

Loupan fick en del skador av kollisionen i form av lossbruten pullpit, en avbruten mantågsstötta och mantågsvajer som gick av och dessutom en skada på ankarbeslaget. Pelle har hittat en lokal smed som hjälpt oss med pullpit så den har monteras tillbaka idag. Vi har också kunnat hämta mantågsvajer under dagen. Mantågsstötta hade Anna-Sofia med sig från Sverige och turligt nog var den mantågsstötta som gick av tänkt att ersättas med den, då den redan var lite krökt. Nu är det bara ankarbeslaget kvar att åtgärda.

Nu är det alldeles snart julafton. Loupan är lite julpyntad, men julstämning är det inte. Vi kommer att fira julaftonen på restaurang Jacks här på stranden tillsammans med många andra svenska och skandinaviska båtar, bland annat S/Y Sandvita, S/Y Seabee, S/Y Cavatina och S/Y Grace II.

Vi önskar er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR med en bild på Loupan som julpyntats av Martin.

6 tankar på “Från oss alla till er alla – En riktigt God Jul!

  1. God Jul och Gott Nytt År till er alla på Loupan från oss alla här i Räfsnäs där vi firar julen i år i vårt fina sommarhus.

    Lasse & Pia

  2. God Jul och Gott Nytt År önskar vi er från ett höstlikt Hästholmen-Stegesund!
    Tack för julklappen!
    Ebbe o Annica

  3. God fortsättning och Gott nytt år!
    Det har varit väldigt roligt att följa er resa inte minst nu när ni är på Bequia! Vi längtar tillbaka dit.
    Karin SS (konsult eHälsomyndigheten)

  4. God fortsättning till er alla!
    Så himla roligt och spännande det varit att följa ert Atlantäventyr. Känns nästan som att vi seglat själva. det har gungat en del här hemma vid datorn också.
    Men nu är ni i mål och vi har mött Edward i New York där vi hade några härliga dagar med vår landstigne son. Så härligt att krama och se honom igen! OCH vad fint att läsa hur ni uppskattat hans person och sällskap! Det värmer!.
    Kan berätta att Edward sagt många beundrande ord om er som skeppare och kompisen Martin naturligtvis! Ni var ett dreamteam på Atlanten!
    Kan berätta till sist att här hemma i Stockholm idag (söndag) så snöar det!
    Gott Nytt År
    Landkrabborna Lindqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s