Tillbaka hos Loupan på Curacao

Tänk vad tiden rusar! Efter sex månader hemma i Sverige flög vi för två veckor sen tillbaka ner till Curacao. När vi åkte hem tyckte vi att vi skulle vara hemma en evighet (ett halvt år!), men det gick verkligen blixtsnabbt med många trevligheter och mycket social samvaro med familj och vänner. Pelle har jobbat lite och Ulla passade på att göra en större fotoperation och fick stärka armmusklerna under sex veckor på kryckor.

Resan tillbaka ner till Curacao, på totalt 14 timmar med KLM via Amsterdam, gick supersmidigt.

Vi hade totalt sex incheckade väskor på 23 kg. Det är mycket man vill ha med sig i form av reservdelar, bra-att-ha-grejor och grejor till olika projekt förutom kläder och annat som ”normala” resenärer packar. Vi fick en fråga om vad vi hade i bagaget när vi gick genom tullen vid ankomsten till Curacao, men vi sa bara att vi var på väg till vår båt Loupan ”yacht in transit”, och då var det inga problem med alla saker vi hade med. Ett problem när man har mycket bagage med till båten är vad man ska packa i, eftersom man vill kunna stuva undan väskorna efteråt. Pelle kom på den goda ide’n att köpa jättestora Clas Ohlson-kassar med blixtlås. Vi packade i dubbla sådana och drog sedan ett par varv gorillatejp eller band omkring för att få allt att vara stilla. Fungerade perfekt och lätta att få undan efteråt. Dessutom billigt, 30 kronor styck.

En vägg av värme mötte oss när vi kom ut ur ankomsthallen med allt vårt bagage och tog en taxi till hotellet. Vi bor på hotell så länge båten står på land, eftersom det blir olidligt varmt när båten inte är i vattnet. Temperaturen ligger runt 30-35 grader i skuggan och går inte ner särskilt mycket till natten, men det känns ju svalare eftersom solen inte skiner då. Den här gången provade vi hotell Klooster. Enkelt men trevligt och centralt och när man hittat genvägen så är det bara tio minuters promenad till Curacao Marine där båten ligger.

Loupan har klarat sig fint medan vi varit hemma. Det luktade fräscht och fint inne i båten. Klimatet här är väldigt torrt så det är inget problem med fukt och mögel. Curacao anses ligga utanför orkanbältet, men orkanen Matthew hade ändå skapat oro då den gick ovanligt långt söderöver. Alla båtar stod ordentligt förankradetill fästpunkter i marken, även nere i arbetsområdet på varvet. Hela ön hade i princip stått stilla den fredagen då Matthew riskerade ge Curacao stormvindar och stora regnmängder. Det blev dock inte så mycket av det, bara ett par timmars regnande. Skönt det!

Under en och en halv vecka jobbade vi med att få båten klar för sjösättning. Varvet har hjälpt oss med bottenmålning och vaxning och vi själva har med svetten drypande jobbat med ett större projekt inne i båten. Vi är mycket nöjda med vår vistelse på Curacao Marine. Allt har fungerat väldigt bra, både förvaringen och det arbete de utfört åt oss. Så skinande blank som Loupans överbyggnad var efter deras polish- och vaxarbete har den inte varit sen båten var ny.

Varvet gör det dessutom väldigt trevligt för oss som besökare genom bra duschar och inte minst genom den så kallade Palapan, en öppen palmhydda för social samvaro som har stor TV, BOSE+SONOS-anläggning, wifi, grillplats och en enkel bar, där det ibland på fredagar är after work med seglare och personal.

Förra fredagen grillade varvschefen Pierre korv och serverade öl och vin. Trevligt!

Dagen efter oss kom Tuija och Ingvar från Hakuna Matata II, som också ligger här på Curacao Marine. Vi kommer att segla en hel del tillsammans med dem framöver då vi båda ska gå genom Panamakanalen med ARC Panama. Här köper de glass från glassbilen.

Curacao Marine har lockat flera svenska båtar och en av kvällarna knytisgrillade svenskgänget (Allexius och Marcus från Amiga, Ann-Mari och Micke från Eos, Tuija och Ingvar från Hakuna Matata II och vi) tillsammans vid Palapan. Kul att höra planer och erfarenheter. Tre av båtarna planerar att gå ut i Stilla havet i vinter. En av dem är Amiga med Allexius och Marcus. Här lämnar de Curacao Marine med sikte mot Aruba.

I fredags blev det så äntligen dags för sjösättning av Loupan och vi kunde med allt vårt bagage sätta igång att flytta in och så sakta börja få ordning ombord.

Det återstår en hel del pyssel innan Loupan är seglingsklar, men idag tyckte vi det var dags för vilodag så vi tog en biltur till stranden tillsammans med Tuija och Ingvar. En härlig syn att se det turkosa vattnet och härligt att ta sig ett bad. Möjligen kunde vi tycka det var lite onödigt varmt i vattnet (28 grader).

Vi åt lunch på en liten restaurang vid vattnet och där fanns Iguana både på menyn och som sällskap på väg mot toaletten.

Vi har hyrt en billig bil av en ovanligt trevlig och redig biluthyrare. Ser ut så här

Och kan kontaktas så här

8 tankar på “Tillbaka hos Loupan på Curacao

  1. Fina bilder och kul att följa er vidare på färden. God tur och hoppas ni får många minnesvärda stunder.

  2. Kul, spännande, lite avundsjuk. Berätta gärna lite mer om ‘större projekt inne i båten’

  3. Låter härligt med värme. Loupan ser verkligen blank och fin ut. Bra jobb av varvet.
    God tur!

  4. Sååå roligt att ni är igång igen och att allting på varvet har fungerat bra. Önskar er lycka till i slutfasen av färdigställandet inför avsegling. Följer med spänning!

  5. Ser ut som det mesta går enligt plan. Saknar er här hemma, tiden gick så fort, men ser fram emot era rapporter fram över. Själva har vi landat i vardagen efter 10 dagar i Alsace och Champagne och möttes av hösten. Nu blir det att kura skymning och lysa upp tillvaron med ljus och trevliga möten som D B nästa vecka. Vi har också ett Köpenhamns besök inplanerat med Noma som en av de trevliga händelserna. Förutom att det är förkylt för det mesta så är allt bra. Jobb och nöje blandat. Kram på er Eva

  6. Här har det verkligen blivit höst. Grått och regnigt. Vi önskar er en trevlig seglats! Kramar från Ebbe o Annica.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s