Dygn 1 på vägen mot Santa Marta i Colombia

Vid halv tiotiden släppte vi bojtamparna i Kralendijk efter att ha tagit ett sista svalkande dopp i det fina vattnet. Att vattnet är rent visar också det faktum att vi inte hade någon smutsrand längs vattenlinjen efter att ha legat stilla i tre veckor. Det är inte många ankringsplatser eller hamnar där det är så. Vi har även kunnat köra watermakern utan att vara oroliga för föroreningar som kan skada filter eller pump.
Vi hade inte hunnit långt innan Hakuna Matata II uppmärksammade oss på att vi inte syntes som AIS-mål och en liten stund senare försvann också AIS-båtarna vi såg på plottern. Suck! Den nylevererade AISen verkar slutat fungera. Efter en bra stunds mätande och omkopplande så hade i alla fall en svettig ingenjör Berg kopplat in signalen från vår reserv AIS-mottagare till vår plotter och vi kan se andra båtar med AIS. Tyvärr kan de inte se oss som AIS-mål, men det får duga så länge. Det betyder också att det inte går att följa oss lika bra på Marinetraffic, men vi ska försöka lägga ut vår position manuellt nu och då.
Hakuna Matata drabbades av ett lite värre krångel då deras rullstor klämts fast så det inte fungerade att rulla ut och in ordentligt. Det gjorde att de avbröt seglingen mot Colombia och gick mot Curacao Marine för att reda ut problemet. Ett klokt sjömansmässigt beslut. Vi hoppas att det går snabbt att fixa och att inget är skadat så att de kan fortsätta mot Santa Marta.
Dagen gick i motorns tecken, men vid 17-tiden kom äntligen vinden och vi sedan dess haft vind mellan 15 och 20 knop som givit fin segling. Vi är lite konfunderade över vår seglingsfart då det ser ut som vi hela tiden har 1-1,5 knops motström, medan all litteratur säger att det huvudsakligen är västgående ström här i Karibiska sjön, dvs vi borde ha medström. Hmmm, antingen är det en ny ”åskskada” eller så är det faktiskt motström. Får se om vi lyckas lista ut vilket. Vår Watt & Sea verkar dock gilla den höga farten genom vattnet och förser oss med härliga mängder ström.
Det har känts ovanligt lätt att komma in i vaktrutinen, trots att det är vår första längre segling på länge och vi har båda sovit gott på vår lediga tid. Just nu är vi norr om Golfo de Venezuela och räknar med att ha passerat Punta Gallinas sent ikväll för att sen styra söderut mot Santa Marta, vilket vi ser fram mot med spänning. Allt väl ombord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s