På resa i Colombia

Efter några dagar i Santa Marta var det dags att se lite mer av Colombia. Colombia är ett stort land med ungefär 48 miljoner innevånare, till ytan det fjärde största landet i Sydamerika, så en veckas resa blir förstås bara ett smakprov. Men tiden här i Colombia har verkligen gett mersmak och vi skulle gärna resa hit för en längre period. Det finns massor att se och göra, det är billigt, vackert med dramatisk och omväxlande natur och med underbart lättsamma människor. Alla är otroligt vänliga och glada. Överallt öppna leenden och blickar och alla situationer reds ut trots vår urusla spanska. Engelska är sparsamt förekommande.

Vårt första stopp blev landets näst största stad, Medellin, dit vi flög från Santa Marta. Medellin ligger i en dalgång på 1500 meters höjd och en del av bebeyggelsen klättrar upp längs de omkringliggande bergen. Man har valt att bygga mycket på höjden och höghusen tornar upp sig mot bergen. Ser rätt häftigt ut! Utomlands har staden kanske blivit mest känd för Medellin-kartellen och knarkkungen Pablo Escobar. Under många år ansågs Medellin vara en av världens farligaste städer. Numera är det en livlig storstad med 2,2 miljoner invånare och är en av Colombias viktigaste och mest dynamiska center för företag, handel och kultur. Restaurangutbudet är väldigt bra och vi åt många goda måltider till mycket facila priser. Vi gjorde inga djupstudier av nattlivet, men det vi hann se (och höra!) var helt otroligt livligt med musik, dans, barer och massor med människor. Ulla försökte dra in Pelle på en kort salsakurs på en av barerna, men det lyckades inte.

Trafiken i Colombia är ett kapitel för sig. Som fotgängare är man verkligen längst ner i prioritetsordning med bilar, bussar, lastbilar, motorcyklar och mopeder som i ilfart kör fram på stans gator och byter fil och kör om huller om buller. Det är verkligen med livet som insats man korsar en gata!  Det märkte vi redan i Santa Marta och även om trafiken är ytterligare mer intensiv i Medellin så finns det i alla fall ibland övergångsställen med trafikljus.

medellin_trafik_2

Det tog ett tag att orientera sig i stan, men sen gick det fint med ett bra tunnelbanesystem mestadels ovan jord och ett väldigt strukturerat och numrerat gatusystem med Carreras i ena riktningen och Calles vinkelrätt mot dessa. Så är det även i många andra städer här.

Vi bodde på ett jättefint, trevligt och bra beläget hotell – Hotel Art mitt i stadsdelen El Poblado, som är ett restaurang och nöjescentrum. Hotellet har bland annat en jättefin takterass med bar och restaurang

medellinullaathotel

och utsikt över stan.

hotelnightview

Första dagen strosade vi runt nere i centrala Medellin och blev helt matta av den häftiga ljudvolymen från trafik, butikernas musik och som pricken över i:et så har de ofta en marknadsförare som via ett gigantiskt högtalarsystem ropar ut fina erbjudanden. Det var som att skala upp Drottninggatan i Stockholm med en faktor hundra och ljudsätta lite häftigt.

medellin_trafik

För att pusta ut tog Ulla en promenad i Botaniska trädgården och Pelle besökte Planetariet, båda vid tunnelbanestationen Universidad.

Både i Santa Marta och Medellin kan man se väldigt mycket poliser och beväpnade vakter från privata vaktbolag. De sistnämnda såg vi flera gånger med avsågade hagelgevär och stora mängder ammunition.

guard

Många av poliserna är så kallade turistpoliser med dubbla roller, både som poliser och hjälpade händer till oss turister. Vid tunnelbanestationen Universidad blev vi kontaktade av ett par av dessa turistpoliser. En av dem höll på att lära sig engelska och dagens uppgift var att presentera sevärdheterna i området för några utländska turister och nu undrade de om vi kunde lyssna på presentationen och vara med när detta skulle förevigas på video. Självklart ville vi det!

nicepolicemen It was a pleasure to meet you Luis Vasquez Hernandez and Jeiler Mena Cordoba. Good luck!

Från Medellin kommer också skulptören Fernando Botero och vi besökte en skulpturpark med många av hans verk.

medellinbotero

Sista dagen besökte vi Cerro Nutibara, där det finns ett traditionellt bytorg från regionen uppbyggt, Paisa Pueblito (som Skansen)

medellinmodellby

Där finns också ett litet museum som beskriver Medellins utveckling de senaste femtio åren. Besöket på museet var mycket intressant och det var roligt att läsa om alla olika stadsbyggnadsprojekt som genomförts och fortfarande pågår för att komma tillrätta med både stora infrastrukturella problem som staden har och de stora sociala problem som uppstod under åttiotalet på grund av drogproblematiken och när många flyttade in från landsbygden på grund av inbördeskriget. Stora kåkstäder finns fortfarande uppe längs bergen. Här med världens längsta rulltrappor.

medellinfavela

Man jobbar mycket med stadsbyggnadsprojekt där integration av olika delar av staden och befolkningsgrupper är fokus, bland annat har ett linebanesystem från bergen byggts som kopplar samman dessa områden med tunnelbanesystemet. Man har också valt att placera flera nya prestigebyggen i just dessa utsatta områden, bland annat ett nytt stort bibliotek. Staden har fått internationell uppmärksamhet och  utmärkelser för sina olika projekt. Sista eftermiddagen tog vi tunnelbanan för att sedan ta linbanan upp till biblioteket och se ett av områdena. Tyvärr utbröt ett häftigt åskväder som gjorde att hela linbanesystemet stängdes av och vi fick vända hemåt när mörkret föll utan någon linbanefärd.

medellinlinbana

I lördags tog vi bussen mot Manizales för att bo två nätter på en kaffeplantage, ”Hacienda Venecia”. Det blev en absolut hisnande färd i en minibuss och jag lovar att busschaffören blivit av med körkortet efter mindre än en mil om det varit i Sverige. Sträckan vi åkte var bara 15 mil, men på de superkrokiga vägarna över berg och dalar så tog resan fem timmar. Inte bara vår chaufför hade blivit av med körkortet, utan alla på vägen. Trots att vägen var så otroligt krokig och backig så körde ALLA om ALLA. Bussar, personbilar, motorcyklar och mopeder körde alla om lastbilar och långtradare och dessutom körde de om varandra. Kurvor och backkrön var inget hinder alls för en omkörning. Det var verkligen hjärtat i halsgropen en stor del av vägen.

goingbybus

Vi fick också ett stopp på ungefär en timme på grund av en trafikolycka som inträffat just innan vi kom, turligt nog utan personskador.

roadaccident

Vi pustade verkligen ut när vi anlände till vår kaffeplantage uppe i bergen.

haciendafrontview

Så vackert beläget och vi bor i en 100-årig hacienda. Vi har varit de enda gästerna en handfull mängd rum verkligen och vi har haft full service här. Marta och Janet har lagat  mat till oss i husets kök och vi har fått sitta vid husets matbord i köket

haciendakitchen_2

eller på terrassen utanför och äta.

haciendalunchVi har inte valt några maträtter, utan de har lagat mat från trakten åt oss till både lunch och middag. Verkligen mysigt! Det vackra huset är byggt på traditionellt sätt med bambu och lera och inrett i äldre stil. Hela huset omgärdas av en möblerad terrass som är husets sällskapsyta.

haciendabalkong

Huset står i en regnskogsprunkande trädgård med fruktträd som stjärnfrukt, pompelo, mango och apelsin. Dessutom många exotiska blommor och massor av fåglar.

haciendakollibri

I söndags förmiddag blev det utbildning om kaffets väg från planta till kopp och om hur arbetet på kaffeplantagen fungerar. Vi fick också en rundvandring bland kaffeodlingarna.

haciendacoffeeplant

Som mest sysselsätter plantagen 360 plockare under de mest intensiva plockningsmånaderna under hösten, men eftersom klimatet är så jämnt här, 17-24 grader året runt, så blommar kaffebuskarna och mognar bären i flera omgångar och det blir en kontinuerlig skörd, även om den inte blir lika stor som under höstmånaderna. Cirka 8% av världens kaffeproduktion kommer från Colombia och de odlar enbart Arabicakaffe på relativt hög höjd.Kaffeplantorna är planterade i enormt branta sluttningar, så det är ingen lek att plocka bären och sköta plantorna.

haciendalandscape_2

De försöker nu diversifiera sin odling då temperaturen stiger och har börjat odla kakao och bananer på lägre höjder.

Kaffebären är ganska söta och smakar gott. När kaffebönorna utvinns kastas själva bäret. Synd tycker Pelle: Kan man inte göra en fin marmelad eller något annat bakverk där bären används? Sagt och gjort, bär plockades och rårördes med lite socker, det hela fick vila över natten och till frukost bjöds en välsmakande marmelad.

haciendamarmelade

Efter ännu en traditionell 3-rätters lunch sjönk vi djupt ner i två av hängmattorna på terrassen med varsin bok

haciendarelaxing

Vistelsen på Hacienda Venecia blev ett perfekt avbrott mellan besöken i två städer. Här säger vi adjö till Marta.

haciendamartha

På måndagen flög vi sedan tillbaka ner till kusten och staden Cartagena, som är berömd för sin gamla stadsdel byggd i kolonial stil. Hit har också Tuija och Ingvar från Hakuna Matata II kommit. De kom till Santa Marta i lördags efter att ha löst sina problem med storseglet. Cartagena är med på FN’s Världsarvslista på grund av sin väl bevarade gamla stadsdel från kolonialtiden. Hela gamla stan vimlar av mysiga gator och vackra fasader.

cartagenastreetview_1

Mysigt både på dagen och kvällen.

cartagenastreetview_2

Det vimlade också av turister och en av dagarna låg det fyra kryssningsfartyg inne, vilket verkligen märktes på stans gator. Butikerna och deras utbud samt prisnivån skiljer sig också från vad vi vant oss vid tidigare här i Colombia. Vi var nöjda med att vi inte seglade hit, utan besökte Cartagena mer som en ”turistutflykt”. Santa Marta känns mer som en riktig stad, tycker vi. För att få lite grepp om staden och dess historia så bokade vi en gratis stadsvandring med Free Tour Cartagena, vilket var jättebra. Vår guide, Edgar,

cartagenaedgar

var kunnig och berättade på ett underhållande sätt. Egdar bär en av Colombias nationalsymboler, sombreron. Bland annat fick vi veta bakgrunden till Colombias motsvarighet till Oscarstayetten, som här heter Catalina. Det är namnet på en indianflicka med en viktig roll i historien.

haciendacatalina

Vi fick också höra om de fruktförsäljerskor som tidigare vandrade långa vägar in till Cartagena för att sälja sin frukt. Numera har de frukten mer som dekorativ symbol, då de tjänar betydligt mer pengar på att låta turisterna fotografera dem.

cartagenafruitlady_2

På kvällen var vi ute tillsammans med Tuija och Ingvar och åt på restaurang La Cevicheria och precis som namnet antyder så var deras specialitet ceviche. Fräscht och gott! Efter middagen gick vi förbi en cubanska bar och blev där hejdade av en äldre colombiansk man, Delimiro.

cartagenadelimiro

Tänk vad världen är liten! Efter några meningar visade det sig att han hade arbetat i Norge, bland annat i Trondheim. Eftersom Ingvar är Trondheimsgutt så blev det omedelbar kontakt och vi gick allihop in på baren. Där var det både avslappnad stämning, trevlig musik och goda Mojitos.

cartagenacubabar

När vi skulle gå så följde Delimiro med oss på en liten kvällsguidning i stan och erbjöd sig också att ta oss med på en promenad nästa förmiddag i de kvarter där ”people live”, Getsemani.Sagt och gjort – nästa förmiddag blev de stadsvandring igen med Delimiro i spetsen. Trots sin ålder så marscherade han på i rask takt i den fuktiga värmen. Vi fyra nordbor svettades så det rann om oss. Här en typisk gata ”where people live”.

cartagenagetsemani_2

Trafiken som vi tycker är så skräckinjagande tacklade han genom att lugnt gå ut i gatan och göra ett bestämt stopptecken till bilarna, ibland klappade han dem vänligt på rutan eller motorhuven. I hans sällskap var allt enkelt och vi var hans ”amigos” när vi promenerade genom stan. Bland annat var vi inne på ett apotek och plötsligt fick vi alla en flaska vatten var av personalen. De såg väl att vi började bli lätt medtagna, men efter vatten och lite kaffe som Delimiro köpte vid en vagn på gatan så var vi någorlunda fräscha igen.

cartagenagangoffour

Cartagena har också en modern del och det är verkligen som att se helt olika världar när man vrider på huvudet och ser Cartagenas moderna skyline med skyskrapor.

cartagenaskyline

När vi kom tillbaka till hotellet var det hög tid att checka ut. Delimiro beställde busstransport till Santa Marta med upphämtning vid hotellet och sen skildes vi åt med ett leende på läpparna. Vi blev mycket riktigt upphämtade, men döm om vår förvåning när Delimiro plötsligt dök in i bussen några stationer senare. Då hade han kommit på att han glömt tala om för chauffören att han skulle skjutsa ner oss ända till marinan i Santa Marta. Mycket omtänksamt!

Efter fem timmars bussresa klev vi nöjda ombord på Loupan och konstaterade att ”borta bra men hemma bäst” och att vår vecka på resande fot varit väldigt kul och spännande med många nya intryck och upplevelser.

 

4 tankar på “På resa i Colombia

 1. Vilken härlig resa ni gjort! Colombia har man så många förutfattade meningar om så det är kul att höra att det var så bra.
  Har ni fått ordning på allt nu? Fick ni några kablar till Pactor modemet? Har ni fått igång det.
  Hemmavid börjar det röra sig lite och det lackar mot Jul.
  Vi tar en tripp till Simon i Australien i januari och hälsar på för att se hur han har det på vingården.
  Ha det bra!
  Peter

 2. Ja, visst är det så! Vi hade många förutfattade meningar också, men där har vi fått ändra oss 😊. SSB-installationen är klar och funkar. Dock har vi pactordelen kvar, men kablar har vi. Snart på G.
  AISen ska vi få en ny när vi kommer hem till nyår och är hemma 2 veckor.
  Australien låter spännande!

 3. Tack UP det är underbart att läsa om de upptäcktsfärder ni gör. Jag är mycket glad att kunna få följa med en smula. Mycket bra foton och en välskriven berättelse. Det är nöstan som om även jag besökt Colombia, lite grann.
  Hälsningar från ett mörkt Ekerö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s