Dags att lämna Santa Marta och Colombia

Efter två och en halv vecka här i Colombia börjar det bli dags att segla mot San Blas-öarna, knappt 300 sjömil åt sydväst.

Loupan har under hela vår vistelse här i Colombia legat i marina Santa Marta, en mycket bra marina som vi gärna rekommenderar.

Hjälpsam och trevlig engelsktalande personal på kontoret, här är Katherine som hjälpt oss med det vi behövt. Det är rejäla fingerpontoner och härligt luftkonditionerade duschar och toaletter. På minus sidan så anses inte vattnet i Santa Marta vara drickbart, dvs folk dricker det helt enkelt inte. Men vi har kopplat in både kolfilter och vårt keramiska superfilter och efter att Ulla agerat försökskanin och druckit ett par glas av det filtrerade vattnet så använder vi nu det i vår tank.

Att klarera in och ut i Colombia ska vara en tidskrävande och krånglig historia som kräver en så kallad agent som jobbar mot myndigheterna. Agentkostnaden är också ganska hög. Här i marinan har man en agent som arbetar med besökande båtar och om man ligger mer än fem nätter så utgår ingen kostnaden för tjänsten. Smidigt! Det enda man behöver tänka på är att vara ute i god tid när man ska klarera ut, minst 48 timmar innan avfärd sägs det. Då kan man räkna bort söndagar, men lördagar är vanlig arbetsdag här i Colombia.

Vid 17.30 varje kväll ses långseglare av alla nationaliteter utanför den lilla supermarket som finns på marinan och tar en öl och delar med sig av erfarenheter och planer. Okomlicerat och trevligt!

Läget på marinan är också bra, mitt i stan med en närbelägen fin matbutik, Corulla, på ett par minuters promenadavstånd. För storhandling blir det tio minuters taxiresa till Ocean Mall med en gigantisk Jumbo stormarknad med allt från iPads till mjölk. Det är billigt att åka taxi här och turen till Jumbo går på motsvarande 36 kronor tur och retur.

Rent allmänt så känns prisläget här väldigt förmånligt för oss. Vad sägs t. ex om dagens lunch med soppa, varmrätt och dryck (alltid någon fruktsaft/juice) för 30-40 kronor per person. När vi storhandlade inför seglingen till San Blas, där det inte finns några speciella bunkringsmöjligheter, så kunde vi köpa både köttfärs och kycklingfile för 30 kronor per kilo och Angus biffkött för 130 kronor per kg.

Här i Santa Marta har vi levt lite långseglarens vardagsliv med lite olika små båtfix,städning, tvätt (bra tvättstuga), umgänge med andra seglare och lite utforskande av stan. Det är ganska så slitet här med delvis trasiga gatur och ledsna fasader. Man arbetar med att rusta upp, men det kommer att ta sin tid. Samtidigt byggs nya höga hus längs stranden. Vi har hört seglare som köpt lägenhet här och det lär vara billigt. Några mil utanför stan finns ett bostadsområde som såg verkligen hemskt ut. Det var i närheten av vattendrag och efter regnperioden stod vatten på de leriga gatorna där barnen lekte. Då funderar man på om dessa människor kommer att ha en chans att ta sig därifrån till bättre miljö.

En eftermiddag var det besök i marinan av en skolklass som marinan sponsrar på något sätt. Ett stort och glatt gäng ritade och målade så det stod härliga till. Här ett av alstren.

I Santa Marta finns ett litet museum, ”Guldmuseet”, som berättar om traktens historia och den ursprungliga indianbefolkningen. Där kan man också beskåda hantverk i lera och guld som indianerna tillverkat genom tiderna.

Runt Parc Novios ligger många små trevliga restauranger och även parken har man förstår juldekorerat.

Colombianerna verkar verkligen gilla julen.

I närheten av Parc Novios finns ett kaffe där man serverar kaffe gjort med olika tillagningsmetoder. Pelles nya passion är så kallad cold brew, ett kaffe som bryggs långsamt (3-12 timmar) med kallt vatten. Det dricks också kallt med is i. Här den makalösa manicken som sköter bryggningen.

Och detta är resultatet. Mums!

sm_coldbrew

I söndags kväll åt vi middag på en musikrestaurang. Tyvärr kände sig Ulla lite småhängig (och gör fortfarande) så vi gick hem tidigt, men Tuija och Ingvar som blev kvar kunde berätta om att det senare strömmat in många olika musiker och att det blivit en kväll med otrolig stämning.

Ett bestående intryck av Colombia kommer nog vara att här alltid är fart och fläkt och mycket ljud. Vi vaknar varje morgon vid halv sjutiden då gymmet som ligger nära marinan drar igång med mycket energisk musik och en minst lika energisk instruktör. Eftersom de kör sitt pass på gymmets terrass så blir vi åtminstone med öronen delaktiga. På kvällen drar närliggande barer och diskotek igång med ordentlig volym och så festas det till långt in på natten. Som tur är så sover vi gott ändå. Ett kul minne blir också första morgonen efter vår ankomst när vi vaknade vid niotiden på morgonen av partystämning i sittbrunnen. En stor motorbåt med ett glatt dansande gäng hade lagt sig bakom oss och de log glatt åt våra förvånade miner när vi tittade ut. Det gjorde vi också.

Vi räknar med att segla mot San Blas imorgon tisdag. Eftersom vår AIS inte fungerar så kommer ni inte att se oss på Marinetraffic. På San Blas-öarna är det sparsamt med mobiltäckning och wifi, men vi hör av oss via satellitlänk.

1 tanke på “Dags att lämna Santa Marta och Colombia

  1. Good to hear that your visit was agreeable. I hope Ulla is feeling better. Cold brewed coffee… I need to try it. I have been using my DeLonghi espresso maker for quite some time. Kennert’s story of Turkish coffee put me in the habit of adding some cardamom to my coffee prior to brewing it. Very tasty. Bon voyage!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s