Fortsatta äventyr på Galapagos

Vi stannade kvar på ön San Cristobal i en vecka. Dagen efter vår ankomst började båtarna från World ARC anlända och bland dem våra kära vänner Anne och Lars på S/Y Sandvita och vi fick tillfälle att ses över några sundowners och middag. Med i World ARC är också den skotska Arcona 430:an Tulla Mohr. Hela gänget lämnade sedan San Cristobal några dagar före oss.

Vi gjorde en utflykt till klippön Leon Dormido eller Kickers rock, som den också kallas, med en av många arragörer av utflykter. Många utflykter får man inte göra utan lokal guide och det här är en av dem. Det var ett glatt gäng med oss fyra från Loupan, Lisa, Elisabet och Karl-Axel från Spray och ytterligare några andra turister som äntrade båten för sex timmars utflykt.


Första stoppet blev den underbart vackra stranden Cerro Bruijo där vi tog en promenad för att njuta av strand och djurliv.


Vi fick se bland annat blå häger

och haj i det grunda vattnet. Efter ett uppfriskande bad så bjöd Sprayarna på kaffe och kaka. Mycket uppskattat av oss! Vi har börjat förstå att de är mycket fästa vid denna sed och vi tycker också att det smakar mums, även när man är i tropikerna. Vår båtutflykt gick sedan vidare till Leon Dormido. Namnet kommer av att klippön liknar ett sovande lejon på avstånd. Från annan vinkel ser det ut som en sko och därav det engelska namnet Kickers Rock.


På vägen dit krängde vi på oss våtdräkterna. Vattnet är inte så rasande varmt och man blir ganska frusen under en snorkel-eller dyktur. Sen var det dags att plumsa i för en lite annorlunda snorkeltur, som till stor del handlade om att leta efter djur på ganska djupt vatten. Vår guide fridök ofta ner och kom sen upp entusiastiskt ropande och pekande ”hammerhead, hammerhead” eller något annat. Vi fick se både Hammerheadhajar, Blacktiphajar och Galapagoshajar. Här några Hammerheadhajar.


Jättestora sköldpaddor kom simmande


och Martin som är duktig på att fridyka fick se djuren på lite närmare håll. Vattnet är dock oftast inte så klart på Galapagos, då vattnet är fullt av näringsrikt plankton.


Det blev två spännande snorkelpass med lunch emellan. 


Vi tror kanske att utflykten varit ännu häftigare om vi valt att dyka istället för snorkla. Häftigt var det i alla fall att snorkla i den smala kanalen mellan klipporna 


och få uppleva att simma med haj, sjölejon och den enorma mängden fisk längs klippväggarna.


Turen avslutades med att båten sakta åkte runt klippan och vi fick tillfälle att titta på fregattfåglarna. Det är parningstid och hanarna visar sin attraktivitet genom att blåsa upp sina röda ballonger. Vi var nöjda och trötta när vi var tillbaka hemma på båten sent på eftermiddagen och somnade nog extra gott den kvällen.

Proviantering inför segling i Stilla havet är en utmaning. Alla källor vi hört från eller läst pratar om hur viktigt det är att handla så mycket som bara får plats i Panama. Det gjorde vi verkligen och hade vi gjort om det så skulle vi börjat fylla båten med icke färskvaror redan i Santa Marta, Colombia. Bättre utbud och billigare än där (speciellt Jumbo) har vi inte sett den här seglingssäsongen. Här på Galapagos är det i stort sett enbart basvaror som finns och det mesta är tämligen dyrt. Vad sägs om en burk konserverade tomater för 65 kronor?! Lokalbefolkningens vardagsvaror är dock ok i pris. Varor fylls på ungefär två gånger i månaden när supplyfartyget ankrar vid ön, fyllt med containrar. 


Sen tas containrarna iland genom att en pråm med lastbil körs ut, 1-2 containrar lastas på bilen och pråmen kör iland. Tidsödande och det är inte konstigt att det mesta är dyrt och utbudet är smalt. Restaurangfynd kan man göra genom att äta dagens lunch på någon restaurang en bit upp från strandpromenaden, 4-6 dollar för soppa, varmrätt och dryck. Här provar vi dagens lunch i saluhallen på San Cristobal. Mums för 4 dollar!


Vi ville fylla upp tank och dunkar med diesel innan vi lämnade San Cristobal. Det görs genom att man beställer ut diesel till båten via sin agent alternativt hämtar i egna dunkar med taxibåt. Vi beställde 180 liter och dessa levererades i tre stycken 60 liters behållare som baxades upp på Loupans däck. Som tur är har vi en liten elektrisk pump så att vi ganska smärtfritt kunde tanka över till egen tank och dunkar. Annars hade det nog blivit mycket spill om man skulle försöka hälla ur jättebehållarna ner i tanken. 

Vi bestämde oss för att göra en nattsegling till ön Isabela dit det var 80 sjömil. Men först måste vi skiljas från vårt hussjölejon, med smeknamnet Benny,  som tillbringat nästan en vecka hos oss på badplattformen. Hen badade ofta lite kort bakom båten och begav sig ut på jakt efter mat på kvällen, men mest hade hen det skönt hos oss. Vi hann bli riktigt fästa vid lejonet! Men det var inte alltid lätt att övertyga hen att vi också behövde använda badplattformen ibland.

Sjölejonen ägde verkligen strandpromenaden och man hittade dem på stränder, båtar, bryggor, parkbänkar och andra allmänna platser. Verkar vara riktiga livsnjutare, men luktar inte särskilt gott.

Farväl fick vi också ta av vår favorittaxikille Danny som körde taxin Perla Negra.


När vi tagit farväl av vårt sjölejon så var det dags att lätta ankar tillsammans med Spray och segla mot Isabela. Så mycket segling blev det dock inte på vår väg mot Isabela, då det var nästan stiltje. Här Spray mot de vackra färgerna vid solnedgången.


Innan vi lämnade San Cristobal hade vår agent Bolivar lämnat oss två kuvert med papper för inklarering i kommande hamnar. Ett märkt med Isabela och namn och kontaktuppgifter till vår lokale agent på Isabela, James Hinkle och ett märkt med Santa Cruz, vår nästa hamn. Det har verkligen fungerat väldigt lätt och smidigt med Bolivar som agent och som syns till höger på bilden.


När vi bara hade någon sjömil kvar till Isabela så mötte vi Sandvita på väg mot Santa Cruz.


I nästa inlägg berättar vi mer om vår upplevelser på Isla Isabela.

1 tanke på “Fortsatta äventyr på Galapagos

  1. som en saga att följa er berättelse – så spännande, så intressant, och så sugen man blir

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s