Vi närmar oss Marquesas

Här har dagarna rullat på med de vanliga rutinerna. Vi har mestadels haft fina seglingsförhållanden, men på nätterna glider regnbyar förbi och i bakkanten på dem kommer ofta en stund med väldigt svag vind. Den svaga vinden tillsammans med Stilla havets vågor gör att det blir ett himla smällande i storseglet när vinden slås ut av vågorna. Tortyr för både segel och besättning och natten till lördagen tog vi helt sonika ner storseglet och gled sakta fram i natten med enbart genuan. Tyst och stilla för de som sover.
I lördags firade vi med lördagsgodis, Gott och Blandat och Djungelvrål, att vi då hade ”bara ett Biscaya kvar”, dvs 500 sjömil, som är sträckan från Kinsale på Irland via Fastnet Rock till La Coruna som vi gått två gånger.
I söndags var det dags att vrida tillbaka klockan en timme igen. Vi är nu i tidzon UTC -9. Eftersom Sverige också fått sommartid så ligger vi nu 11 timmar efter.
Idag på måndagsmorgonen har vi gjort överseglingens första gipp och går med vinden in från styrbord för första gången på nästan tre veckor. Vi seglar nu med direktkurs på 305 grader mot Hiva Oa och vi har 215 sjömil kvar. Vi hoppas kunna komma fram imorgon innan det blir mörkt. Det är inte särskilt kul att ankra på ett okänt och trångt ställe i mörkret.
Hiva Oa är närmaste så kallade Port of Entry, dvs där man kan klarera in. Om vi inte hinner till Hiva Oa innan mörkret faller så kommer vi antingen ankra över natten vid den sydligare ön Fatu Hiva eller segla sakta så vi kommer fram till Hiva Oa när det ljusnar.
Vi känner oss väldigt glada och förväntansfulla inför land i sikte och ser fram mot kall champagne, bad och en hel natts ostörd sömn. Och så förstås att gå iland på upptäcksfärd.
Elisabet och Karl-Axel på Spray ligger inte så långt ifrån oss, utan kommer in ungefär ett halvt dygn efter. Då blir det kramkalas och ännu mer champagne för att fira denna vår längsta segling. Hakuna Matata kommer kanske en vecka senare. Det har varit toppen att ha kontakt med Spray och Hakuna Matata varje dag på kortvågsradion. En av dagens höjdpunkter under denna segling som gått betydligt lättare och snabbare än vi trott. Allt väl ombord!

6 tankar på “Vi närmar oss Marquesas

  1. Så härligt att höra. Jag undrar hur mycket data som ni sänder och tar emot varje per dygn när ni är till sjöss samt vad kostar det?

    Hälsningar från ett 19 grader varmt Ekerö.

  2. Så underbart att följa er nästan varje dag. En superseglats och fantastiskt att all gått så bra. Lycka till med angöringen och hoppas att vindarna är med er ända fram. hörs snart!

  3. Hej Loupan! Vad skönt att ni snart är framme i Marquesas. Hur många dygn tog det? Vilken frekvens använder ni på SSB? Och vilka tider sänder ni på? Det vore kul att testa om vi kan höra er på vår nymonterade SSB! Många kramar från Bijou, just nu i Chattham Bay

  4. Gratulerer med vel gjennomført seilas til Marquesas! Etter planen skal vi komme etter om 13 måneder. Vi følger dere på bloggen og Marine Traffic. Nyt livet! Hilsen Eva og Bjørn (”Tatt av vinden”)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s