Nu är vi igång med vårt nya projekt

Igår var det dags att sätta tänderna i vår nya utmaning. Vi demonterade rodret och öppnade upp det. Sen satte Pelle igång med att ta bort allt saltvattensindränkt distansmaterial, som är polyuretanskum.


När kvällen kom så hade vi ett rent och halvt roder. Vi hade också med hjälp av Arcona konstaterat att det saknas mer än en halv meter i nederkant.


Under tiden fixade Martin med propellern där en grov fiskelina snurrat in sig rejält runt navet. Tur att det var en grov lina, mindre risk då att den förstör packningarna (lip seals) i drevet. Antagligen ett minne från natten när vi trasslade i fiskeredskapen. Nya anoder blev det också när vi ändå var i farten.


Idag har vi inte åstadkommit så mycket handgripligt för rodret, just nu är det mer förberedelser och planering kring vad som ska göras. 

Som lite avkoppling har vi varit på flygplatsen och vinkat av Martin. Pytteliten och luftig flygplats med fint klädda flygvärdinnor och markpersonal.


Många avstigande passagerare fick blomstergirlanger av sina mötande värdar.


Tack Martin för att du delat seglingsupplevelsen från Panama till Marquesas med oss under två månader! Synd att resan fick ett lite abrupt slut innan du hann se mer av Franska Polynesien.


Imorgon tar vi nya tag och börjar bygga formen för de delar som behövs för vårt ”nya” roder. Vi har fortlöpande kontakt med Arcona och det känns tryggt att kunna få råd och tips kring hur vi ska fixa detta. Stort tack till Torgny & Co!

Vi har bott ett par nätter hemma hos Simone och hennes man Guy. Samma par som försåg oss med frukt tidigare. Simone jobbar på turisbyrån. Vi ville flytta ur båten några nätter när den kom upp på land, men inga hotellrum gick att uppbringa. När vi sedan besökte turistbyrån berättade Simone att hon hyrde ut några rum i deras hem. 400 kronor per rum och natt inklusive frukost och riktigt skaplig wifi för de två i rummet och tillägg med drygt 100 kr per person de kvällar man äter middag där. God och riklig mat har det varit. De bor i en otroligt grönskande djup dalgång och med häst, grisar, getter och höns på gården.


 Redan klockan fyra på morgonen är det full fart på tupparna. Ett enkelt men charmigt boende och kul att få lite insyn i ett polynesiskt hem. De verkar inte vara rädda för stölder då fönstren är mest öppna och dörrarna till stor del är blommiga tygstycken. Simone och Guy har varit jättegulliga och skjutsat oss morgon och kväll eftersom de bor en bit utanför stan. Igår kväll när vi åt avskedsmiddag med Martin på lyxiga Hanakee Pearl Lodge så löste sig hemtransporten väldigt enkelt, då det visade sig att Guy var kock där och den som lagat vår goda mat under kvällen. Martin har skakat liv i det franska språket och konverserar galant med vår värdfamilj. Här dags att ta farväl av Simone som skjutsade oss till flygplatsen. 


Simone som verkligen blivit förtjust i Martin har döpt om honom till  det mer franska namnet (smeknamnet?) Mathieu. Många här (de flesta vuxna?) har traditionella polynesiska tatueringar. Riktigt fina tycker till och med Ulla som annars inte är någon vän av tatueringar. Här Simones tatuering.


Imorgon flyttar vi hem till Loupan igen där vi nu kan njuta av den här utsikten från sittbrunnen. Vackert, men lite långt från vattnet tycker vi. 


Vi gillar verkligen vårt lilla varv, jättegullig personal och otroligt hjälpsamma. Här är den charmiga och faktiskt riktigt fräscha duschen och toaletten.

2 thoughts on “Nu är vi igång med vårt nya projekt

  1. Ni är otroliga! Vilken glöd och entusiasm – de flesta skulle krokna med ett trasigt roder. Hatten av! Vi hörs snart och följer utvecklingen intensivt! R och M

  2. Kan bara hålla med Marie och Robin! Vi håller tummarna att reperationer går bra. Vi åker tillbaka till Fayola i Spanien veckan efter påsk.
    Hälsningar Kristina o Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s