Loupans roder – Det går framåt

Nu har vi legat på varvet i en och en halv vecka. Första dagarna gick väldigt mycket åt till att fundera på hur vi skulle kunna laga rodret så det skulle återfå styrkan och inte minst sin form. På denna skiss har vi markerat skadorna på rodret.


Dessutom en hel del letande efter material och verktyg. När man går för att handla här är det mindre en fråga om att exakt det här behöver vi, utan mer ett letande efter ”något som skulle kunna användas för det här ändamålet”. Pelle är ju en händig och lösningsinriktad person, familjens MacGyver helt enkelt. Den här gången tycker Ulla att han överträffat sig själv genom att ta sig an ett helt okänt område. I början vaknade Ulla på nätterna och hittade Pelle läsande böcker om plastning och båtkonstruktion eller ritande på något sätt att få till formen på rodret.

Vi började med den sida (styrbord) av rodret som var minst trasig, dvs där bara 60 cm av nederdelen saknades.För att få rätt profil gjorde vi en form med hjälp av trälister och mellan trälisterna svepte vi och spikade fast en lagom böjlig pappskiva som vi lyckades hitta inne på varvet. Sen tejpades pappskivan med pakettejp, vaxades med släppvax och så plastade vi med fem lager glasfiberduk. 


Glasfiberduk har varvet ganska gott om och polyester har vi i köpt på järnaffären för dyra pengar. Allt är för övrigt dyrt, vilket är lätt att förstå då grejorna rest över halva jordklotet.

Nästa utmaning var den sida (babord) där två tredjedelar saknas. Hur skulle vi få till rätt form??? Vi löste det genom att plasta upp en mall från den nu hela sidan av rodret. 


Där plastade vi också fast träreglar som skulle hjälpa oss att justera in höjd och läge. Mallen gick dock inte att använda rakt av eftersom profilen på andra sida är spegelvänd. 

Vi sågade därför upp vår plastade mall i cirka 5 cm breda strimlor som vi sedan vände och placerade ut som revben med 15 cm avstånd.


Över revbenen kontaktlimmade vi kartong. Här gör vi för säkerhets skull en kontroll av formen genom att jämföra med den sida vi utgått från.


När vi kollat  formen tejpade och vaxade vi den innan vi plastade upp babords rodersida. Fem lager matta kändes lämpligt (och motsvarar antalet lager i originallaminatet).

Idag har vi lossat den långa rodersidan från sin form och börjat passa ihop delarna (en hel del slipande) och ska sen börja laminera ihop rodret igen.

 Sen ska rodret fyllas med skum, ytan spacklas, slipas och slutligen epoxibehandlas och bottenmålas. Vi har varit oroliga för att vi inte kunnat få tag i tillräckliga mängder spackel, men igår kom varvschefen Vincent med en leverans som han lyckats få fram med flyg genom sitt arbete på flygplatsen.

Trots att dagarna varit fulla av arbete har vi också hunnit med lite trevligheter på kvällstid. Spray kom tillbaka från sin tur ner till Fatu Hiva och vi kunde tillsammans hälsa Tuija och Ingvar på Hakuna Matata II välkomna när de kom i hamn efter fyra veckor på havet.

Killarna på Amiga tittar också förbi ibland och hör hur vi har det. Även Eva och Peter på Tina Princess var här några dagar. 

Arbetsdagarna avslutas ofta med en iskall öl, som här i Franska Polynesien har en alldeles ovanligt fin burk.

En utmaningen här på landbacken i tropikerna är de STORA kackerlackor (typ 5 cm) som kan komma inflygande till båten på kvällarna. Huga! Vi har beväpnat oss med allehanda läskiga gifter som vi strött och sprayat ut och hoppas de inte ska vilja stanna hos oss. Ännu har vi inte sett några inomhus. 

Vädret har stabiliserats de senaste dagarna, men det är helt otroligt vilka skyfall det kommer här. Så här ser det ut efter bara tio minuters regnande.

Vi räknar med att bli kvar här på land en vecka till innan allt är klart. Vi är dessutom beroende av att sjösättningen sker nära så kallad ”spring tide” för att högvattnet ska vara tillräckligt högt för vårt djupgående. Det infaller efter nästa helg.

Vi hoppar över påskfirandet i år, men vi önskar alla er bloggläsare en riktigt Glad Påsk med denna vackra vy från fördäck på Loupan

7 tankar på “Loupans roder – Det går framåt

 1. Härligt att ni hittat såväl strategi som matetial som djup.
  Blir kölen tillräckligt bra eller är den bara ett provisorium?

 2. Fantastisk jobb, Pelle! Veldig bra gjort! Ikke noen hyggelig sak, men et garantert topp minne når den er lykkelig løst. Hilsen Bjørn, ”Tatt av vinden”.

 3. Det där ser jättebra ut. Det kommer att bli jättebra. Kajaken jag byggde hade bara 2 lager duk i epoxy. den är väldigt stark. Fem lager duk kommer att ge en fantastisk styrka. Jag tror Arcona kommer att köpa din konstruktion 🙂 Lycka till och fortsätt att håla mungiporna upp.
  Påskkram.

 4. Förhoppningsvis blir rodret tillräckligt bra för att permanentas. Vi hoppas att bara finishen eventuellt ska vehöva förbättras på NZ

 5. Bra jobbat! Själv gjorde vi en repparation av näsan på stäven på vår förra båt (Christina) i Bundaberg i Australien. Hade närkontakt med en ledfyr vid angöringen. Förmodligen lättare att hitta material där. Vi använde trolldeg för att göra en mall. När något sådant händer så bryter man först ihop, sen lägger man sig och sover en god natts sömn, sen (utvilad och klartänkt) så löser man problemet. Lycka till, det fixar ni bra.

  Jan Christina
  s/y Liv

  http://www.windracing.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s