Framme vid Raroia

På torsdagsmorgonen siktade vi de låga palmöarna på Raroia. Vi var lite tidiga och seglade bara med en flik på förseglet under ett par timmar för att komma till revpassagen någorlunda nära slackvatten. Efter att ha gått nära revöppningen, hittat den fina enslinjen och studerat hur mycket ström och vågor det var i ingången till passagen så bestämde vi oss för att prova, trots att vi fortfarande var lite tidigt ute. Det gick fint och var helt odramatiskt, trots upp till fem knops motström och ordentligt ”kokande” vatten, och det var över på några minuter. Men lite spännande var det allt! Här har Loupans plotter fångat vår passage.


Inne i lagunen är vattnet stilla och vi är ankrade tillsammans med fem andra båtar utanför den lilla byn. Här går livet i lugnt tempo och vi tycker det är verkligen fint här. De seglingspilots som finns för Stilla havet har många år på nacken, även om de getts ut i nya revisioner. Till exempel står att det i den lilla byn bor 50 personer och att byn är svår att se från ankringsplatsen. Idag bor här 200 personer och delar av byn syns väldigt tydligt som ni kan se på denna bild från Loupans masttopp.


Vi har träffat trevliga och intressanta människor, bland annat den sista nu levande på ön som var med när Kontiki strandade. Idag ska vi på snorklingsutflykt med Regis som har den lilla mataffären. Vi ska snorkla i revpassagen och driva med ingående ström.

Mer om våra upplevelser här på Raroia blir det när vi kommer till en atoll med bättre wifi.

6 tankar på “Framme vid Raroia

 1. Ser fint ut. Några frågor
  1 Känns rodret likadant som det gamla?
  2 På plottern ser det ut som om ni gick över ett grunt område. Stämmer inte sjökorten helt där?
  3 På satellitbild ser det ut som att det finns ett otal små öar inne i lagunen. Är det svårt att navigera/ankra?

 2. Wowsa – Lycka till och edert aventyr, ja det later fantastiskt.
  Mitt batlv ar plotsligt reduserat till reparationer av min Suzi-Q / Beneteau Oceanis 440 som drabbades av lite skador i Australiens Whitsunday archipelago pga cyclonen Debbie i March i ar. Jag sag vind pa omkring 250km/h blasa bort vagorna pa havet The Coral Sea, en syn jag icke skola forglomma. ”Trust me” allt som sags om cycloner ar sant! ”Ogat” paserade over oss och vinden vande. Kraften ar rent obegriplig sa allt kan handa. Tre fairlead i gjuten metal sprack under rep-trycket. Sa var forsiktiga om ni hamnar i risk-zonen. Stuva bort allt lost och tre-dubbla med 1 inch rep! Skydd inne i mangroves sags vara tryggt och bra, men om mangroves blaser bort?

  Dessbattre ar det numera liten risk till senare i ar och nere i soder. Men det blaser jamt och standigt i NZ.
  Australien ar ocksa bra och Sydney bara ett maste… (annars anger & klagan)

  KULoch tack att ni visade plotter och lat / long! Det uppskattas verkligen med lat/long.
  Fair winds / Bob

  https://www.whitsundaytimes.com.au/news/port-of-airlie-marina-manager-goes-above-and-beyon/3169072/

 3. hej där
  Ser härligt ut
  En fråga till Pelle
  hade du nåt enkelt schema på hur du installerat redport enheten, antenner m.m
  Tobbe

 4. Janne,
  1) ja, rodret känns likadant
  2) jo, just området här omkring är sjömätt, men området har lite varierande djup.
  3) de många små ”öarna” i lagunen är land som döljs vid högvatten och syns vid lågvatten. I de områden som inte är sjömätta, vilket är många i lagunerna så krävs att man har utkik och solen högt och i ryggen för att se farorna. Som att navigera i skärgården hemma, men utan sjökort. Fast med klart vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s