Framme vid Palmerston

Sista halvan av vår segling hit blev synnerligen behaglig med molnfria dagar och stjärnnätter, fantastiska solnedgångar och fin eller åtminstone hyfsad seglingsvind med måttliga vågor. Vi hade hoppats komma fram på tisdag eftermiddag, men eftersom vinden blev lite svag mot slutet, så hade vi inte möjlighet att komma fram innan det blev mörkt och vi ville helst komma fram i dagsljus eftersom vi skulle intill ett rev. Vi drog ned på segelytan och gled sakta fram genom natten i 3-4 knop och kunde sen knyta oss vid en mooringboj kl 9 på onsdagsmorgonen. Här finns åtta bojar och man ligger utanför revringen, vilket gör att det är ruskigt väderkänsligt. Idag har det varit perfekt väder! Vi blev anvisade vår boj av Bob, som också är vår värd under vistelsen här. Alla ”yachties” som kommer blir ”adopterade” av en värdfamilj. Värdfamiljen bjuder på mat varje dag, guidar på den lilla ön och fungerar som länk in i det lilla samhället.

En stund senare kom olika myndighetspersoner ut till båten och vi fick göra en inofficiell inklarering till Cook Islands. 


Inofficiell därför att Palmerston inte är en hamn för inklarering, men eftersom många (cirka 60 per år) båtar stannar här på väg mot Niue och Tonga, så hanteras detta ändå. Mycket vänligt och avslappnat. Efter besöket tog Bob med oss in till ön för att träffa sin familj och introducera oss till detta ovanliga samhällsbygge.

Förutom att Palmerston är en otroligt vacker söderhavsö


så har ön en en mycket speciell historia. På 1800-talet kom engelsmannen William Marsters till den då i princip öde ön. En gåta hur han överhuvudtaget hittade ön som inte har grannar på flera hundra sjömil. Med sig hade han sin polynesiska fru och hennes två systrar. Det blev sammanlagt 27 barn med dessa kvinnor. Han skrev regler för hur livet på ön skulle styras och delade upp ön i tre olika delar, en för varje kvinna. Denna uppdelning finns kvar än idag och de 51 personerna i de 15 hushållen på ön är ättlingar till denne man och hans fruar. Här förklarar Bob hur ö-samhället styrs. Det är ingen demokrati utan ön styrs av en grupp bestående av äldste och näst äldste mannen från varje tredjedel av ön. Ett sant patriarkat! Bob är den äldste från sin tredjedel av ön och det är de tre äldsta som också agerar värdar för besökande båtar.


Det blev en heldag med familjen, rundvandring på ön, med bland annat besök i skolan och hos öns sjuksköterska. Så här ser vägen mot skolan ut. Den städas av eleverna varje eftermiddag. 


Rent allmänt är här otroligt rent och välordnat.  

Här familjens ena dotter på tur med Ulla för att titta på en knölval som just simmade vid ankringsplatsen. 


Klockan 14 var det lunchdags hos familjen. Vi seglare fick äta först av den goda och rikliga maten och sen familjen. Kändes lite konstigt, men så fungerar det här, förklarade Bob.


Nu ska vi sova en hel natt efter fem nätter av vakter och efter en spännande och intressant dag här på Palmerston. Mer om Palmerston i nästa inlägg.

4 tankar på “Framme vid Palmerston

  1. Det ser helt fantastiskt ut. Inte utan att man blir lite avundsjuk på era upplevelser på dessa paradisöar. Själva är vi i Skåne för ett kort besök. Ingvar och jobbar och jag målar. I helgen var vi alla samlade i Järna för att fira delar av familjen. kram på er Eva

  2. Fantastisk! Ta dere en tur rundt i lagunen. Stopp gjerne på Primrose Island som er utrolig vakker. Skulle de tilby muligheten av å bli med å fiske crayfish på revet må dere absolutt bli med!

  3. Ja, det är verkligen ett privilegium att få vara besökare här. Härligt att höra att ni har det bra hemmavid. Kram

  4. Som otrogen ateist ser jag anda ofta hur en kristen kultur bringar manga valsignelser aven i avlagsna och i grunden fattiga samhallen. Tank om de inte var kristna… pa Palmerston island.
    Vaffo inte Marsters island? Nagon maste ha kartlagt den lilla ensamma on innan, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s