Framme på Niue

Vi fick friska vindar det första dygnet och alla vi tre båtar som lämnade Palmerston på onsdagen seglade iväg med bara helt eller delvis utrullad genua. Vågorna var 3-3,5 meter och det blev förstås en hel del gung, men redan efter några timmar kom vågorna mer akterifrån och då blir det ju genast behagligare. Dag två hissade vi revad stor och spirad och revad genua, då vi tyckte vinden avtagit. Det var ett kortvarigt avtagande och sen surfade vi fram i 10-15 knop under några timmar innan vi bytte till att segla med bara två försegel under resten av eftermiddagen och natten mot fredagen. Det är faktiskt inte så behagligt med alltför hög fart i höga vågor, men åtminstone Pelle tyckte det var kul att leka en stund. Det är verkligen en stor skillnad att segla i havssjö mot platt skärgårdsvatten och speciellt om man samtidigt ska kunna sova, laga mat, äta och trivas flera dygn. Det är viktigt för orken och humöret att försöka skapa lite komfort under längre överseglingar. Sista dagen blev det behagling segling med vind runt 15-20 knop och snälla vågor runt två meter. Vid midnatt kunde vi förtöja vid en av mooringbojarna som finns utlagda. Stora och med reflextejp så var de lätta att hitta i mörkret. Dessutom hade vi hjälp av månljus. Vi hade kollat via radionätet Polynesian Magellan Net att lediga bojar fanns, annars hade vi inte vågat gå in på natten, då ankringen är svår här. Det hade varit en ovanligt ”salt” segling med spray från de stora vågorna och en och annan våg som skvätt in över oss, så innan vi gick och la oss så gjorde vi en snabbstädning både ute i sittbrunnen och inne i båten. Det blev också en sötvattensdusch för oss själva. Och så skulle ju klockorna ställas tillbaka en timme, så nu är vi 13 timmar efter svensk sommartid. Sen somnade vi gott!

Niue är en av världens minsta länder. Man har eget styre, men är i ”free association” med Nya Zealand, som ansvarar för försvar, utrikespolitik och visst bistånd med landets ekonomi. Niue-borna har Nya Zealändska pass och valutan är NZ dollar. För oss var tidigare Niue mest känt för internetdomänen .nu. Det bor bara cirka 1500 personer på denna ö (och i detta land), som är världens största korallö. Korallön är toppen på ett undervattensberg och det är brant djupt mot flera tusen meter direkt utanför kusten. Det finns ingen skyddad hamn här, utan man kan bara ligga bekvämt här vid vindar runt ost. Det är lite gung på ankringsplatsen nu när det blåser nordostlig vind, men helt ok även om några halkmattor i pentryt fått bli kvar efter överseglingen för att hindra att koppar och glas glider iväg.

När man åker iland med jollen finns ingen brygga, utan både lokala båtar och seglarnas jollar hissas upp på land med en kran. Väldigt speciellt!


Här är vi på väg att hissa ner vår jolle efter besök iland för inklarering och promenad i huvudorten Alofi. Det var också hög tid att fylla på förråden med lite frukt och grönt. För att inte tala om stt kunna slänga sopor från två veckor. På Palmerston kändes det inte läge att ta iland några sopor.

Ikväll har vi firat med lite champagne tillsammans med Tuija och Ingvar från Hakuna Matata II och Dan från canadensiska båten Vagabond som vi första gången träffade i Colombia. Anledningen till firandet är att vi under seglingen hit passerade 162 grader väst, vilket är 180 grader väster om Stockholm, där vi startade vår segling i juni 2015. Vi har alltså nu seglat ett halvt varv runt jordklotet. Värt lite champagne, tycker vi (förutom att champagne alltid är gott). Sen vi startade 2015 har vi seglat cirka 15000 sjömil. 

1 tanke på “Framme på Niue

  1. Jättekul att följa er på resan och ni har kommit lång som kommit halvvägs – bra kämpat för det har jag förstått att det är kämpigt emellan åt, men att livet när man kommer fram är fantastiskt. Hemma här blåser det 15-20m/s och regnar ihållande idag (måndag 4/9) så det blir nog en filt och en god bok i eftermiddag. Fair Winds!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s