N Minerva till Nya Zealand, dygn 1 och 2

Efter två minnesvärda dagar vid North Minerva Reef var det i fredags dags att starta seglingen vidare mot Nya Zealand. Alla de fem båtbesättningarna som låg inne i revet hade väderfika på engelska båten Vega på torsdagen. Nedladdat väder studerades och bedömdes. Var det fredag, lördag eller kanske söndag som skulle ge bästa väderfönstret? Avgörandet fälldes slutligen av allas vår väderguru Bob, som skrev att fredagen skulle ge säkraste överseglingen så vi alla skulle vara framme innan ett djupt lågtryck skulle komma in över Nya Zealand i slutet av helgen veckan efter. Sagt och gjort! Båtarna gjordes klara och som final hade vi gemensam sundowner på She-San på torsdagskvällen.
Vi gick ut genom passet vid 12-tiden på fredagen den 20 oktober och fick en snabb start med friska sydliga vindar och vågor på 2,5 m snett framifrån. Det hann bli några ordentliga översköljningar! Vid 1-tiden på natten till lördagen dog dock tyvärr vinden ut, då vi närmade oss det högtryck som vi också skulle ta oss igenom. Under lördagsdygnet och även idag på söndagen är vindarna mycket svaga och det har varit blandat motorgång, motorsegling och stunder av segling. Långsamt har det gått. Nu hoppas vi på att till imorgon bitti vara ute ur högtrycket och få ett par dagar med nordliga vindar innan det är dags för vindar mellan syd och väst när vi närmar oss Nya Zealand.
Natten till lördagen passerade vi 180 graders meridianen och vi är nu tillbaka på östra halvklotet igen. Fast det dröjer ett tag innan vi också är på norra halvklotet. Temperaturen har börjat kännas som när man seglar i skärgården på sommaren. Shorts och t-shirt i sol och lä, men svalt när man är i vind eller skugga. På nattvakterna är vi numera klädda i underställ, fleece och seglarställ och Ulla har dessutom strumpor och skor. Ordentligt täcke i påslakanet också. Den fuktiga tropiska luften är borta och det är torrt på teaken på natten, vilket är väldigt länge sen.
Vi har mailkontakt med alla båtarna i Minervaflottan varje dag och det är trevligt. Alla längtar nu efter mer vind i seglen och börjar tröttna på motorns brummande.
Vår position är just nu 26 grader 13 minuter Syd och 177 grader 06 minuter Ost. Vi räknar med att vara framme under fredagen om inte vindarna konstrar. Allt väl ombord!

2 tankar på “N Minerva till Nya Zealand, dygn 1 och 2

  1. Hej på Er ! Låter som allt funkar bra, ni har gjort en otrolig segling, lite avis ibland!
    Här i Norrland är det ruskväder, +3 och regn !
    Snart snö och Åre ! Kanske ses där !
    Segla väl !
    Mats & Inger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s