N Minerva till Nya Zealand, dygn 3 -5

Vinden kom äntligen på söndagskvällen och Yanne fick vila. Våra öron också. Första vinden gav en stillsam bidevindsbog, sedan allt mer öppen och under natten kunde vi spira genuan. Måndag och tisdag förmiddag kunde vi segla med vind som blåste 15-20 knop och göra bra fart. När vi närmade oss 30 grader syd natten mellan måndag och tisdag hade väder-Bob planerat in ett möte med ett mindre lågtryck. Regeln har nere är att undvika att möta lågtrycken söder om 30 grader syd, då det oftast är mer kraftfulla söderut. För vår del var det en ganska vanlig natt, förutom lite regn under några timmar och kortvarigt vind upp mot 30 knop. Andra i Minervaflottan hade vindar upp till 40 knop under flera timmar. Sen igår (tisdag) eftermiddag när lågtrycket dragit bort är det vindar mellan syd och väst som gäller hela vägen till Nya Zealand. Det betyder bidevind och någon kryssbog innan vi är framme. Ovant numera med så mycket ”lutsegling”, men förhållandena är bra med bara 1 meters vågor och vind 10-15 knop. Vinden ska också vrida till vår fördel så vi kan gå mer direkt på målet. Nu på onsdag förmiddag har vi cirka 200 sjömil (fågelvägen) kvar till Marsden Cove Marina, där vi kommer att klarera in i Nya Zealand. Innan dess ska vi rensa lite i skåpen då en del matvaror är förbjudna att ta in. Efter inklarering fortsätter vi upp i floden till Whangarei, där Loupan ska ligga under den tid vi är hemma i Sverige.
Hur går det då med temperaturen? Tidigare har det väldigt mycket känts som segling en svensk sommar, men nu är det påtagligt friskare i luften. Kan liknas vid temperaturen vid segling i skärgården i mitten av maj med sköna dagar i solen, men långbyxor och tröja krävs. Kalla nätter då utstyrseln ökats på med mera fleece och dun. Durkarna, vattnet i tanken och masten är riktigt kalla och det är skönt att krypa ner under täcket efter nattvakten. De Antarktiska vindarna gör det inte så lockande att duscha i aktern längre. Idag fick en hink med varmvatten tjäna som tvättbalja i sol och lä under sprayhooden. Det blev kallt ändå!
Det är lustigt hur synen på distanser ändrats under våra seglingsår. Vi tycker nu med 200 sjömil kvar att vi är nästan framme. Tidigare hade det varit starten på en riktigt lång segling.
Det ska bli spännande att angöra Nya Zealand och det känns som en riktig milstolpe. Tänk att det är nio månader sen vi gick igenom Panamakanalen och så mycket vi fått uppleva! Allt väl ombord!

2 tankar på “N Minerva till Nya Zealand, dygn 3 -5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s