Kors och tvärs bland Fijis öar

Nattseglingen österut till ön Moala gick fint och vi gick in genom det breda passet på förmiddagen nästa dag och ankrade en bit utanför huvudbyn Naroi. Det finns inte mycket till information i våra olika cruising guides, men det räckte med den information som finns i boken ”A Yachtmans Fiji”, som numera kan laddas ner gratis från nätet. Moala ligger tillsammans med öarna Matuku och Totoya mitt emellan Lau-gruppen och Fijis huvudö Viti Levu. Moala är dessa tre öars administrativa center och det bor cirka 1300 personer i åtta olika byar på ön. Här finns ganska bra infrastruktur med en liten flygplats och en flygavgång per vecka. Fast flygplatsen och incheckningen såg inte riktigt ut som vi är vana vid.

Biljettkontor & bagagedrop

Ett supply ship kommer varannan vecka och det finns sjukstuga med doktor och skola upp till årskurs nio. I vanlig ordning vandrade vi in för att göra sevusevu. Här verkade det inte finnas någon ”head man” (byns talesperson), utan hälsokoordinatorn och doktorn tog oss med till bychefen, där vi fick göra sevusevu. Väldigt trivsamma allihop!

Bychefen (i mitten) berättade att vi var tredje båten det här året som kom för sevusevu och att han tidigare hade arbetat som lärare, både på ön och i Suva, men var nu pensionär och högsta höns i byn. Lite senare upptäckte vi också att han drev byns lilla bageri, där man kunde köpa bröd på lördagar.

Doktorn var verkligen intresserad av att prata och vandrade runt med oss ett par timmar och frågade och berättade. Hälsokoordinatorn var också med, men han var lite sämre på engelska.

En kväll precis innan det skymde stannade en båt med öns två poliser vid vår båt. De var på väg hem från grannbyn. Vi frågade om de ville komma ombord och de tackade ja. Kanske ville de se vårt ”cruising permit”? Ville de ha ett glas juice? Nej, de behövde inte se vårt ”cruising permit”, men ett glas juice tackade de ja till. På öarna är det förbjudet att sälja alkohol och man ska vara mycket försiktig med att erbjuda det till någon. När Ulla tog fram juicen ur kylen såg hon att där också stod en burk öl bredvid och hon frågade då poliserna om de tyckte hon skulle fråga dem om de ville ha ett glas öl istället. Det tyckte de var en mycket bra ide’ och den ena polisen sa efter en första ”sipp” att det var Heineken, vilket var helt rätt. Visade sig att han arbetat som bartender innan han blev polis.

Vi hade ju ett litet uppdrag från mötet med familjen på Beqa och vi frågade poliserna om de kände till namnet på kvinnan vi sökte och i vilken by hon bodde. Det visade sig vara i grannbyn, så nästa dag tog vi jollen och letade oss igenom det stora revområdet mellan vår ankringsplats och grannbyn. Föräldrarna till var inte hemma, men hennes syster och bror var det. Vi var väntade och det blev stor glädje när de tittade på korten vi hade. Grannarna dök också in i huset.

En förmiddag såg vi valar som simmade och gjorde konster innanför revet. Det var andra gången vi såg val här på Fiji. Första gången var på Beqa då det var val som hoppade HÖGT. Otroligt att de kan hoppa så högt med sina tunga kroppar. Tyvärr blev det ingen bild vid något av tillfällena. Vi besökte också skolan. Där var det skollov, men Pelle uppdaterade förskolärarens PC och skakade liv i en dator och bildskärm från ”datorkyrkogården”.

I Naroi finns en ovanligt stor kyrka och vi såg fram mot söndagens gudstjänst och sång, men när vi närmade oss var det alldeles lugnt och tyst. Det visade sig att gudstjänsten var inställd och präst och många bybor var samlade i och utanför hemmet till en gammal man som avlidit en stund tidigare. Lite besvikna lunkade vi tillbaka till jollen och åkte ut till Loupan för en stillsam söndag. Efter att ha kollat vindarna bestämde vi oss för att segla vidare och det blev en fin nattsegling till ön Ovalau och Fijis gamla huvudstad Levuka.

Ön Ovalau ligger strax öster om huvudön Viti Levu och vi gick in genom revpassagen till Levuka på måndagsmorgonen. Doktorn på Moala hade gjort mycket reklam för Levuka, som är med på UNESCOS Världsarvslista på grund av sina byggnader i kolonial stil. Eftersom det en gång i tiden var Fijis huvudstad, så fanns här också Fijis första dagstidning, första bank, sjukhus och skola. Efter flytten av huvudstaden till Suva så finns inte mycket kvar i Levuka och hela den lilla staden känns ganska bedagad, trots sina charmiga, men ack så slitna byggnader.

För att i någon mån kompensera för bortfallet i samband med huvudstadsflytten så byggdes en fiskkonserveringsfabrik, som idag sysselsätter tusen av Levukas tre tusen invånare. Den ligger i princip mitt i stan och vi kan intyga att den gör att hela stan luktar fiskkonserv. Riktigt obehagligt mellan klockan 8 och 17. Ankringsplatsen ligger precis i rådande vindriktning så man kommer inte undan stanken på båten heller. Som pricken över i finns en stor generatoranläggning bredvid, som förser hela Levuka med el. Den är igång dygnet runt och är HÖGLJUDD. Vi var två båtar ankrade utanför stan. Lite lustig grind var det från bryggan där man parkerade jollen och skulle in till stan.

Som ni kanske förstår blev vi inte så långvariga i Levuka, men vi hittade en jättetrevlig liten restaurang, Whale tail, där vi åt middag.

All mat lagades från grunden av dessa glada damer.

På restaurangen återsåg vi besättningen på den nya zeeländska båten Pebbles, som vi tidigare träffade i Opua. Hon arbetar med en doktorsavhandling om hur byborna här påverkas av och anpassar sig till klimatförändringen och är uppe med båten för intervjuer och studier i olika byar.

Dagen efter satte vi kurs mot ön Makogai, cirka 20 sjömil norrut. Makogai var tidigare leprakoloni, men få byggnader kvar efter att orkanen Winston gått hårt åt ön. Numera arbetar ett litet team med att driva upp jättemusslor som är utrotningshotade. Efter en snabb sevusevu fick vi en liten rundvandring bland musseldammarna.

Vi fick också höra att det fanns en riktigt gammal mussla en bit utanför deras raserade pir och vi kikade ner i vattnet när vi var på väg ut mot båten igen. Den lär vara 30 år gammal och drygt en meter.

De hade besök av två forskare från universitetet i Suva som forskade kring gröna havssköldpaddor och hur de påverkas av förändringarna i miljön. Varje morgon åker de ut och fångar sköldpaddor som de studerar och sedan släpper ut igen. Vi kom överens om att vi skulle göra sällskap med dem när dem kommit in med sin fångst nästa morgon för att se och lära oss mer. När vi kom iland höll de just på att lyfta sexton stora sköldpaddor ur sin båt.

Sköldpaddorna såg deppiga ut där de låg på rygg, men förvånansvärt lugna. Kanske förstenade av fasa?

Varje sköldpadda vägdes, mättes och märktes. Man kollade också om de hade alger på skölden, vilket i så fall var ett tecken på brist på fisk på revet, eftersom fiskarna håller sköldarna rena för sköldpaddorna. Mängden fisk är en mätare på revets hälsotillstånd. De studerade också om ”bröstkorgen” var utbuktande eller var lite insjunken. En insjunken ”bröstkorg” tydde på att sköldpaddan inte längre hittade tillräckligt med mat i sitt område. Många fler observationer gjordes och några av sköldpaddorna var märkta redan 2016 och de kunde nu jämföra hur status förändrats. Vi tillbringade ett par riktigt intressanta timmar med sköldpaddorna.

Så fort en sköldpadda var klar så sattes den ner på stranden och den kravlade sig ner till vattnet, där den försvann blixtsnabbt med kraftfulla simtag.

Efter några dagar som ensam båt vid Makogai så seglade vi i fin vind vidare västerut på Bligh Waters. Nu hade vi kursen satt på huvudön Viti Levus norra udde och vi ankrade i kraftig vind utanför Volivoli Beach Resort. Den kraftiga vinden kom sig av att vi nu befann oss i den vindaccelerationszon som finns mellan Fijis två huvudöar. Vi var två båtar ankrade utanför resorten och som seglare kunde vi använda dykcentret och restaurangen om vi anmälde oss till receptionen. Vi gjorde tre jättefina dyk utanför revet i härliga gångformationer med ovanligt fina koraller och en hel del fisk av olika slag. Sista dyket gjorde vi tillsammans med Gloria och Paul på den nya zeeländska katamaranen Scallywag. De hade seglat jorden runt under sju år, men var nu tillbaka som bofasta på Nya Zeeland. Nu är de uppe på Fiji på några månaders semester bara. De hade en hel del spännande att berätta om sin segling.

Vårt matförråd började bli lite magert så vi tog en taxi in till Rakiraki för att fylla på. Det var en livlig liten stad med ett intensivt folkliv.

De hade också en välsorterad frukt- och grönsaksmaknad och en bra mataffär.

Efter några trevliga dagar i Volivoli var det dags att fortsätta västerut mot Fijis västra ögrupp, Yasawa. Vi tog upp ankaret så fort det blev ljust och gick ut genom revet i vårt gamla spår. Det blev 50 sjömil fin undanvindssegling med spirat försegel. Det var faktiskt första gången som vi seglade med spirat försegel den här seglingssäsongen, vilket var standardsegelsättning förra säsongen. Vårt seglande kors och tvärs på Fiji har gjort att det inte blivit så mycket av klassisk passadvindssegling,, utan lite snävare bogar. Vi siktade mot ankringen vid Sawa-i-Lau, som är skyddad och dit skulle vi hinna fram medan det fortfarande var bra ljus för att kunna se grundområden. Sjökorten här är inte helt tillförlitliga så man behöver ordentligt ljus när man inte är på djupa vatten mellan ögrupperna.

Härligt badvatten i ankringsviken!

Yasawa är en ögrupp som sträcker sig ungefär 50 sjömil i nordostlig/sydvästlig riktning. Nu har vi kommit till ”ett annat Fiji” med fler seglare, små kryssningsfartyg, och en hel del resorter, både mera lyxiga och enklare backpackerresorter.

Vi har seglat bland Yasawas i två veckor nu och här kommer vi att tillbringa tiden fram tills vi seglar ner till Nya Zeeland igen. Om ett par dagar får vi också besök av vännerna Marie och Robin. Det ska bli riktigt kul!

Mer om Yasawas i nästa blogginlägg.

1 tanke på “Kors och tvärs bland Fijis öar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s